Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla, 400 bin ton şeker ithalatında gümrük vergisi alınmayacak. Karara tepki gösteren Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli, Türkiye'deki çiftçiye yeteri kadar destek verilmediği için şeker pancarı ekiminin azaldığını söyledi. Azalan ekim nedeniyle Türkiye'nin yurt dışından şeker pancarı ithal edeceğini söyleyen Erdemli, çiftçiye destek verildiği taktirde üretimin tekrar artacağına dikkat çekti.
'KORKULAN OLDU'
'8 milyon 400 bin ton olması gereken pancar üretimi 7 milyon tonda kaldığı için bu aradaki farkı devlet şeker ithalatı olarak gerçekleştirecek' diyen Erdemli, 'Korkulan oldu. Stoklar azaldı. Şeker açığından dolayı 300-400 bin ton şeker ithal edilecek. Aylardır söylenen şeker pancarına verilmesi gereken para verilmediğinden dolayı bu yıl pancar ekim alanların azaldı. Geçen yıldan beri şeker pancarı ekenler para kazanmıyor. Çiftçi de üretimden vazgeçti. Bu yıl avans fiyatı olarak verilecek olan 1100 lira da çiftçimizin girdi maliyetlerini karşılamadığı için çiftçimiz bu yıl da şeker pancarı üretiminden vazgeçti. 8 milyon 400 bin ton olması gereken pancar üretimi 7 milyon tonda kaldığı için bu aradaki farkı devlet şeker ithalatı olarak gerçekleştirecek. Bu sıfır gümrükle ve ithal yolla Fas, Cezayir, Mısır gibi ülkelerden ithalat yapılacağını öğreniyoruz' diye konuştu.
DESTEK VERİN, BİZ EKELİM
Türkiye'deki üreticiye verilmeyen paranın yurt dışındaki çiftçiye verileceğini belirten Erdemli, 'Ekmeklik buğday, ayçiçeği yağı, yemlik arpa, mısır, saman derken şimdi şeker ithal etmeye başladık. Biz TürkiyeCumhuriyeti'nde ilk defa şeker ithalatını görüyoruz. Sonunda bu da oldu. Üreticimize verilmeyen para yurt dışındaki çiftçilere gitti. Birçok tarım ürünlerinde olduğu gibi şeker pancarı üretiminde de yanlış politikalar nedeniyle ülkemiz şekerde sorunlar yaşamaya başladı. Birçok fabrika özelleşti. Kota getirildi. Şeker ithal eden konumuna geldik. Tüketicimiz şekerin çok pahalı olduğunu, üretici de verilen fiyatın az olduğunu, para kazanmadığından yakınıyor. Hepimiz zarar ediyoruz. Planlama hatalarından dolayı ülkemizin dövizi yurt dışındaki üreticilere gidiyor. Yapılması gereken şu olmalı: Yurt dışından ithal edilen şekerin parasını yurt içindeki biz üreticilere verin, biz üretelim. Paramız içeride kalsın. Şekerin bugün ki fiyat maliyeti 550-750 dolar arasında. Bu da 1250-1300 lira yapıyor bugün ki kurla. Burada bize verilen fiyat 1100 lira. Dışarıdan getirdiğiniz 1300 lira. Verin biz ekelim' şeklinde konuştu.
ESKİŞEHİR'DE YÜZDE 20 EKSİK KALDI
Eskişehir'de de şeker kotasının yüzde 20 oranında eksik kaldığını aktaran Erdemli, 'Eskişehir'de de şeker pancarı kotası dolmadı. Ekim azlığından dolayı. Eskişehir'de yüzde 15-20 oranında eksik kaldı. Fakat Türkiye'deki açık git gide açılacak önümüzdeki yıllarda daha çok bu olacak. Bu ithalattan ülkenin vaz geçmesi lazım' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim