Toplantı sonrası yapılan açıklamada: 'Eğitim sistemindeki sorunların çözümünde 'dershanelerin devamını engelleme' temelli yaklaşımlardan sonuç alınamayacaktır. Dershaneler, eğitim sisteminin bir parçası olarak çalışmalarını sürdürmelidir. Aksi uygulamaların ülkemizin eğitim sitemine yarar getirmeyeceği gibi eğitimde telafisi mümkün olmayan olumsuzluklar yaşanacaktır. Bundan en büyük zararı geleceğimiz olarak gördüğümüz çocuklarımız görecektir. Dünya üzerinde dershaneciliğin yasaklandığı hiçbir ülke yoktur. Sınavlara hazırlık ve okullara destek hizmeti veren dershanelere, gösterdikleri yüksek performans ve sundukları eğitim öğretim hizmeti nedeniyle veli ve öğrencilerimizin yüksek teveccüh gösterdiği yapılan araştırma ve anketlerle de saptanmış bir gerçektir. Eğitim sisteminin noksanlarından kaynaklanan problemlerin çözümünde yeni alternatifler geliştirmeden dershanelerin yasaklanması öğrenci velilerinin elindeki tek alternatifi almak doğru değildir. Aksine dershanelerde yaşanan olumlu öğrenme sinerjisini eğitimin tümüne yaymak hedeflenmelidir. Dershaneler, öğrenciden kaynaklanmayan, sistemden kaynaklanan eğitim öğretim eksikliklerini tamamlayan tek alternatiftir.

Eğitimde bölgesel ve iller arası eşitliğin sağlanamadığı ülkemizde eğitim kalitesini artırmak amaçlı olarak devreye giren dershanelerin yokluğunda bu uçurum daha da büyüyecektir.

Eğitim maliyeti artacak, vergi kaybı çoğalacak

Ayrıca dershanelerin yokluğunda kaçak kurumlar veya bürolar yaygınlaşacak; maliyetler yükselecek, hizmet daha pahalı olacak; vergi vermeyen, denetimden uzak bu tür 'eğitim ortaya çıkacaktır. Ailelerin ve çocuklarının bireysel özgürlüğü niteliğindeki ek destek eğitimini, kaçak faaliyet yapan yerlerden üstelik daha pahalıya almak zorunda bırakılmamalıdır. Dershanelerin 'fırsat eşitliğini bozduğu iddiasıyla' sistem dışında tutulması, fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmaz, Üstelik fırsat eşitsizliği makasının daha da açılmasına neden olur' denildi.

Dershanelerin kapatılmasıyla 100 binlerce kişi mağdur olacaktır

Eskişehir'deki dershanelerde çalışan ve yaklaşık 4 bin öğretmen ve personel istihdamı yaratmaktadır. Türkiye genelinde ise yüz binlerce sektör çalışanın mağduriyeti söz konusu olacaktır.

Sonuç olarak açıklamaya çalıştığımız hususların çözümüne yönelik olarak TOBB ve Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulmasına karar verildi' şeklinde ifadeler yer aldı.

Editör: TE Bilisim