Sonhaber Gazetesi'nde ard arda yaptığımız haberlerle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yaptırılan inşaatlarda müteahhitlere fazladan ödemeler yapıldığını ortaya çıkardık.
SORULARIMIZA
YANIT VERMEDİLER
18 Kasım 2013'te 'Devleti Zarara Uğrattı Hala Görevde' 9 Aralık 2013'te 'Hastane İnşaatında Usulsüzlük İddiası', 31 Aralık 2013'te 'Müteahhite Fazladan 390 Bin Lira Ödenmiş', 10 Şubat 2014'de 'Soruşturma Açtınız mı?' 6 Mart 2014'de 'Sonhaber'in Haberi TBMM'ye Taşındı' haberleriyle bu usulsüzlüğün üzerine gittik. Vali Güngör Azim Tuna ve Eskişehir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamza Yıldız haberlerimizi hep görmezden geldi. Her haberimizde sorduğumuz sorulara yanıt vermediler. Kamuoyunu aydınlatmadılar. 28 Şubat 2014'de Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamza Yıldız müdürlükten alınarak, eski asli görevine döndürüldü. O'nun yerine Habib Bulguroğlu Çevre ve Şehircilik İl Müdürü oldu. Çifteler Devlet Hastanesi inşaatında Müteahhit Firmaya 390 bin 821 Lira 22 Kuruş fazladan para ödenmiş.

11 ARALIK'TA HEYET
KURULMUŞ
5 Ocak 2010 tarihinde kesin hesabı çıkartılmış. Ancak fazla ödenen paranın Tarık Demiroğlu ve sorumlu mühendislerden alınmaması için onaylanmamış. 2011 yılında yine Kesin Hesabı çıkartılmış. Yine onaylanmamış. Bakanlık Ağustos 2013'te kesin hesapların yapılarak gönderilmesini istedi. Buna rağmen çalışma yapılmadı. 9 Aralık 2013'te yaptığımız ''Hastane İnşaatında Usulsüzlük İddiası'' haberinden sonra 11 Aralık 2013'te Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamza Yıldız Çifteler Devlet Hastanesi ek bina inşaatı kesin hesabının 24 Şubat 2013 tarihine kadar çıkarılması için Kesin Hesap Heyeti kurdu. Sonhaber'in haberi olmasa bu heyet kurulmazdı.

SUÇLANAN KİŞİYİ
BAŞKAN YAPMIŞ
Hamza Yıldız bir skandala imza atarak, bu heyetin başına müteahhite fazladan para ödemekle suçlanan Tarık Demiroğlu'nu getirdi. Yıldız, yıllardır kesin hesabın çıkarılamamasının sorumlusu olan Demiroğlu'nu neden bu heyetin başına getirdi? Bu işin çözülmemesi, sürüncemede bırakılması için mi getirdi? Demiroğlu başkanlığındaki heyet beklenildiği gibi kesin hesabı istenilen tarihe kadar çıkartamadı. Yıldız, 24 Şubat tarihine kadar çıkartılması için resmi yazılı talimat verdiği bu heyetin neden kesin hesabı çıkartamadığını kamuoyuna açıklamalıdır. Verilen süre içerisinde bu işi yapamayan heyet ile ilgili bir yaptırımı olmuş mudur?

DEMİROĞLU'NU
BAŞKANLIKTAN ALDI
Yeni gelen İl Müdürü Habib Bulguroğlu 7 Mart 2014 tarihinde müteahhite fazla para ödemekle suçlanan Tarık Demiroğlu'nu kesin hesabı heyet başkanlığından aldı. Yerine Şube Müdürü Yunus Deniz'i Başkan yaptı. 17 Mart 2014 tarihine kadar kesin hesabın çıkartılmasını istedi. Demiroğlu Heyet Başkanlığından alındığı için yıllarca çıkartılamayan, sürüncemeye bırakılan Çifteler Devlet Hastanesi Kesin Hesabı nihayet çıkartıldı. Müteahhite fazladan 390 bin lira para ödendiği tespit edilerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na iletildi. Bu paranın müteahhite fazladan para ödenmesine neden olan Tarık Demiroğlu ve sorumlu mühendislerden yasal faiziyle birlikte tahsil edileceği öğrenildi.

SORUŞTURMA AÇILMALI
Valilik 11 Aralık'tan 28 Şubat'a kadar Kesin Hesabın neden çıkarılmadığı konusunda soruşturma açmalıdır. Görevini ihmal edenler ve devleti zarara uğratanları koruyanlardan hesap sormalıdır. Yaklaşık üç ayda çıkartılmayan kesin hesap Yeni il Müdürü gelince nasıl 10 günde çıkartıldı? Demek ki istenirse oluyormuş.

ÜZERİNİ KAPATAMADILAR
Kesin Hesabın çıkartılmasından sonra Valilik Tarık Demiroğlu'nu İl Müdür Yardımcılığı görevinden aldı. O'nun yerine Çevre Mühendisi Hikmet Çelik Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcılığı görevine getirildi. Bir önceki Müdür Hamza Yıldız, Kesin Hesap Heyeti Başkanlığına Tarık Demiroğlu'nu getirmeseydi, bu işlem onun döneminde biterdi. Biz Gazetecilik görevimizi yerine getirdik. Haberlerimiz sayesinde olayın üzeri kapatılamadı. 2008 yılında Çifteler Devlet Hastanesi ek inşaatını yapan müteahhite fazladan ödenen 390 bin Lira artık sorumlulardan yasal faizi ile birlikte alınacak. Haberlerimizi görmezden gelenler, olayın üstünü kapatmaya çalışanlar en sonunda bu konuda gerekeni yapmak zorunda kaldı.

foto şaka

CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Erdal Çakıcıer: Sağıma Parti Meclisi Üye mi, soluma Milletvekilimi aldım. Artık kim tutar beni? Kesin 1. sıra milletvekili adayı olurum.
CHP PM Üyesi Gaye Usluer: Kazım Bey ne diyorsunuz bu işe? Ben varken Erdal Bey 1. sıra adayı olabilir mi?
CHP Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Kazım Kurt: Vallahi ben belediye başkanı seçileyim de kim kaçıncı sıra milletvekili adayı olmuş önemli değil.