Oda yönetim kurulu adına açıklama yapan EMO Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Soylu, 'Son günlerde yazılı ve sözlü basında sıkça duyduğumuz 'Termik Santrallere filtre takılsın mı takılmasın mı?' tartışmalarına şahit olmaktayız. Görmekteyiz ki; halk olarak üzerimize oynanan, kömür karası ve sermayeyi destekleyen kirli bir oyunun içine çekilmeye çalışılmaktayız. Bilmekteyiz ki; oyunun senaryoları, kökleri dışarıda olan enerji lobisinin sermaye baronları ve iş birlikçileri tarafından yazılmaktadır' dedi.
İHTİYAÇ DEĞİL
Termik Santraller ile en kirli, en eski ve en pahalı enerji üretimi yapıldığını kaydeden Soylu, ' Dünya yenilenebilir ve çevreci enerji kaynaklarının peşindeyken; nesli tükenmekte olan, dünyanın en pahalı elektrik enerjisini üreten, miladı dolmuş en sorunlu teknoloji olan termik santraller ülkemizin doğal güzelliklerini bozmak pahasına kurulmaktadır. Enerji Baronlarına verdikleri sözlerle 15 yıllığına alım garantisi verilen mevcut 18 santralin doğa ve insan üzerine yaptığı tahribatlar ortada olduğu halde, Türkiye'nin her tarafında kömüre dayalı yeni santraller kurulmak istenerek çevre katliamlarına devam edilmektedir. Termik santraller ihtiyaç değildir ve olmazsa karanlıkta kalırız algısı doğru değildir' diye konuştu.
FİLTRELİ SİGARA
İÇMEYE BENZER
'Filtreli de olsa termik santraller zehir saçan canavarlardır' diyen Soylu şöyle devam etti: 'Büyük halk hareketleri ile karşılaşan Enerji Lobisinin Kirli Baronları, planladıkları kirli oyunlarını sonuçlandırabilmek için; Türkiye'nin farklı illerindeki en eski ve en kirli 15 adet kömürlü termik santrale 4. kez baca filtresi takılmasını erteleyen yasayı mecliste önce kabul ettirip sonra cumhurbaşkanının veto etmesiyle halkımızın algısını yanıltmaya filtreli termik santralleri daha şirin göstermeye çalışmaktadır. Ülkemiz yenilenebilir enerji kaynakları açısından çok zengin kaynaklara sahiptir. Bu kaynakların etkin ve yoğun biçimde kullanımı ile hem ekonomik hem de çevresel odaklı çok ciddi ve yaygın sorunlarımızın üstesinden gelinebilir. Termik santrallerin bırakın filtresiz olmasını, filtreli olsa bile bir zehir kaynağı olduğu bilimsel bir gerçektir. Maskeli de olsa maskesiz de katil katildir. Halkımıza çağrımız şudur ki; Termik santrallere filtre takmak filtreli sigara içmeye benzer. Çevre için, iklim için, sağlık için bu oyuna gelme, termik santrallerin kapatılması ve yenilerinin kurulmaması için mücadele etmeye devam edeceğiz.' ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim