Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden af talebinde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yerine Vahit Kirişçi atandı. Yeni Tarım Bakanı'ndan beklentilerinin yüksek olduğuna dikkat çeken Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan,zirai girdilerin yüksek olduğunu ve buna biz çözüm üretilmesi gerektiğini belirtti.
BERABER ÇALIŞMALIYIZ
Uzlaşı ve beraber çalışma vurgusu yapan Buluşan, 'Tarım Bakanımıza hayırlı olsun. Tarımımıza da hayırlı olsun. Beklentimiz çok. Birikmiş sorunlar ve şu andaki mevcut olan üretim ile ilgili gübrede, mazotta, bütün zirai girdilerde üreticimizin yaşamış olduğu sıkıntıların bir an evvel çözülmesi gerekir. Daha kaliteli, daha güzel üretim yapabilmek için Tarım Bakanımızdan beklentimiz çok. Tarım Bakanımızdan bizim en çok beklediğimiz konu üreticiler olarak, ziraat odaları olarak taleplerimiz oluyor. Taleplerimiz tamamen haklı olarak üretimle ilgili. Kaliteli üretim yapabilmemiz için yapmış olduğumuz başvuruları, değerlendirmeleri dikkate almaları. En büyük sorun bir kere uzlaşı ve beraber çalışmadır. Bu çalışmalar beraber yapıldığı taktirde halledemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur' diye konuştu.
PLANLI ÜRETİM ŞART
'Ülkemizde hakikaten gerçek anlamda üretimi planlı bir şekilde yapabilirsek biz hiçbir üründe sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum' diyen Buluşan, 'Biz üretmek zorundayız. Bugün süt üreticimiz olsun, tarladaki üreticimiz olsun en büyük sıkıntı şu anda zirai girdiler. Buna biz devlet olarak çözüm bulabilir miyiz? Çok rahat buluruz. Komşudaki savaşın en büyük etkisi bizde. Bugün gıda savaşı diyebiliriz buna. Bu nedenle kendi kendimize yeteriz. Ülkemizde hakikaten gerçek anlamda üretimi planlı bir şekilde yapabilirsek biz hiçbir üründe sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum. Bunda da bakanlığımızın ziraat odalarını, üreticileri dinlemesi lazım. Masaya oturmalıyız. Eskiden havza sistemi vardı. Bu havza sisteminin hayata geçmesi lazım. Hem israfı önler hem yok denilen ürünü önler' şeklinde konuştu.
HAFTA SONU DON UYARISI
Hafta sonu hava sıcaklığının düşeceğini söyleyerek don uyarısında da bulunan Buluşan, 'Cumartesi günü eksi 10 derece olacak. Artık yaz mevsimi yaklaştığı için ağaçlarda bile bir uyanma başlayacak. Tarladaki ekinler şu anda kendini göstermekte. Aralık ayı sonrasında yaşadığımız soğuk hava, ekinlerimizi bayağı bir etkiledi. O yüzden donun bir tehlikesi olabilir. Ama yağış yok şu anda. Bu don biraz sert olabilir. İnşallah bir sıkıntı olmaz' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim