Tepebaşı Belediyesi'nin düzenlediği kültür turları ile Belde Evlerinden bin 500 kursiyer, Çanakkale ve tarihi yarım adayı rehberler eşliğinde gezdi. Kültür turları kapsamında sabahın erken saatlerinde Çanakkale iskelesinden feribotlarla tarihi yarım adaya geçen kursiyerler, rehberler eşliğinde Seyit Onbaşı Anıtı, Mecidiye Tabyaları, Havuzlar Şehitliği, Soğanlı Dere Şehitliği, Mustafa Efendi Şehitliği, Şehitler Abidesi ve 57. Alay Şehitliği'ni gezerek Çanakkale Savaşları ile ilgili bilgiler aldı. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve Belediye Meclis Üyeleri de bu anlamlı günde kadınları yalnız bırakmadı.
Zaferin kazanıldığı toprakların gezilmesinin ardından Başkan Ataç ve kadınlar, Şehitler Abidesi'nde bir araya geldi. Burada kadınlara seslenen Başkan Ataç, 'Çanakkale Belediyesi ile Tepebaşı Belediyesi kardeş şehir oldu. Bu topraklar kolay elde edilmedi. Burası, şehitler yurdu. Askerler, geri dönemeyeceklerini bildikleri halde siperlerinden düşmanın üzerine atıldılar. Onlar canlarını verdiler, vatanlarını vermediler. Bu topraklar, şehit kanlarıyla sulanmış kutsal topraklardır. Hep söylerim, Tepebaşı'nda Çanakkale'yi görmeyen kalmayacak. Hep dile getirdiğim bir söz vardır, 'Tarihini bilmeyenin coğrafyasını başkaları çizer.' Çanakkale Savaşı'nda atalarımız, öleceklerini bile bile düşmanın üstüne atılıyordu. Bu büyük zaferin temellerini atan Mustafa Kemal Atatürk'e ve askerlerimize minnet borçluyuz. Biz Çanakkale Savaşı'nı, Kurtuluş Savaşını iyi bilirsek, bu ülke asırlar boyu yaşar. Bizim isteğimiz, kadınlarımıza Çanakkale Destanı'nı gösterebilmek. Defalarca gelmeme rağmen, her alanı tekrar ziyaret ediyorum, hep aynı duyguları yaşıyorum' diye konuştu.
Başkan Ataç, konuşmasının sonunda Şehitler Abidesi önünde toplanan kadınlardan, şehitler için helallik istedi. Kadınlar hep bir ağızdan 'Helal ediyoruz' diyerek gözyaşlarını tutamadı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından ise Abide önünde hazır bulunan din görevlileri, şehitler için dualar okudu. Ardından kursiyerler, Meclis Üyeleri ve Başkan Ataç, Şehitler Abide'nin önünde büyük bir hatıra fotoğrafı çektirdi.
Editör: TE Bilisim