Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Karapınar 2. Etap Projesi, Küçük Sanayi ve İYİ Parti ile CHP arasındaki ittifak hakkında konuştu. Karapınar 2. Etap Projesi'ne Kültür Varlıkları Koruma Kurulu olumlu görüş bildirdiğini ve projenin 60 günlüğüne askıya çıkacağını ifade eden Başkan Kurt, 'Dolayısıyla planlama aşaması bitmiş oldu. Bundan sonra askıya çıkarıyoruz. Gerek vatandaşlarımızın gerekse ilgili kurumların itiraz edip etmemelerine bağlıdır. 60 gün askıda kalacak. Hem internet sitemizde hem belediyemizin ilan tahtalarında hem de muhtarlıklarda askıya çıkarıyoruz. Bu süre sonunda plan kesinleşecek. Plan kesinleştikten sonra uygulama aşaması için yeniden hemşerilerimizle görüşeceğiz. Ya onlar kendileri bir araya gelmek suretiyle bir müteahhitle anlaşacaklar ve inşaatı yaptıracaklar ya da biz yapamıyoruz derlerse biz Odunpazarı Belediyesi olarak bir kooperatif kurmak suretiyle Odunpazarı A.Ş şirketimizi devreye sokup orada yapım aşamasına geçmeyi düşünüyoruz. Tabi bunlar vatandaşlarımızla uzlaşmaya bağlı. Teknik olarak verilen imar hakları belli. İmar haklarına zarar gelmeden, hemşerilerimizin ekonomik olarak sıkıntıya düşmeden bir yapılaşma öngörüyoruz' dedi.

YOKSULA EV YAPMIYOR
Hükümetin kentsel dönüşüm konusunda sınıfta kaldığının altını çizen Başkan Kurt, 'Bizim ilçemizde Küçük Sanayi ve Gündoğdu Mahallesi'nde de afet riskli alan var. Küçük Sanayi'deki 66 hektar, Gündoğdu'daki de 50 hektara yakın bir alan. Bunlar oldukça büyük alanlar. Ama hükümet maalesef kentsel dönüşüm konusunda sınıfta kaldı. Yapamıyor. Yapamadığı için de bundan kurtulmanın yollarını arıyor. Birincisi mahkeme kararlarıyla kentsel dönüşümleri iptal etti. Bunun planlı, programlı olduğunu düşünüyorum. Çünkü son 2 yılda Danıştay en az 10 tane kentsel dönüşüm alanını iptal etti. Bu iptallerle beraber pek çok belediye kentsel dönüşümden geri kaldı. Bunların tamamı da AKP'li belediye. Sadece CHP'li belediyelerle ilgili sorun yok. Sorun kriz sorunudur. Hükümetin uygulamaları sorunudur. Ekonomik olarak sıkışmışlık sorundur. TOKİ bu dönüşümlerde birinci derecede katkı sunan ve yönlendirici pozisyonunda olan bir kurum. Ama TOKİ artık yoksula ev yapmaktan vazgeçti. TOKİ İstanbul'da milyon dolarlık evler yaparak satıyor. Onun parasıyla sürdürüyor. Anadolu'yu unuttu. Şimdi de kentsel dönüşümler askıda kaldı' diye konuştu.



YEDİ YILLIK SORUN
Konuyla ilgili Utku Çakırözer'in Çevre ve şehircilik Bakanı ile görüştüğünü söyleyen Başkan Kurt, 'Örneğin Gündoğdu 2012'den beri afet riskli alan. 2019'a girdik. Yedinci yılında ne olacağı belli değil. Hala Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir adım atmış değil. Biz adım atmak istediğimiz zaman da bize karşı bir defans uyguluyor ve bu konuda bize yetki devrinde bulunmuyor. Geçen hafta Milletvekilimiz Utku Çakırözer, Çevre ve Şehircilik Bakanı ile görüştü. Sayın Bakan bu konuyu inceleyeceğini, bilgisi olmadığını söyledi. İlgililerden de bilgiler aldı. O bilgiler doğrultusunda da bir hareket içerisine gireceğini söyledi. Ama burada esas olan muhalefet partilerinin milletvekilleri değil, iktidar partisinin milletvekilleridir. İktidar partisi milletvekilleri Sayın Bakan'a bu konuda bir hamle yapılması gerektiğini anlatırsa baskı yaparsa burası çözülür. En azından yedi yıldır evine çivi dahi çakamayan hemşerilerimizin bu sorundan kurtulmasını sağlamak gerekir' şeklinde konuştu.



BİZ BU SEÇİMİ ALIRIZ
İYİ Parti ve CHP arasında yapılması planlanan ittifak hakkında da konuşan Başkan Kurt, 'Başka bir partinin ne söyleyeceğine ben karışmam. İYİ Parti İl Başkanı da Milletvekili de kendi bakış açısına göre istediği gibi konuşabilir. Ama şimdi bir ittifak yapılacaksa bu iyi niyetle yürütülecekse, bir bölgede farklı bir bölgede farklı konuşmak o ittifakın ruhuna zarar verir. Dolayısıyla bizim bölgede aday çıkarabilirler. Ben bir şey söyleyemem. Ancak onların konuşma özgürlüğü kadar bizim de konuşma özgürlüğümüz vardır. Biz de gerekli çalışmayı gerekli konuşmaları yaparız. Odunpazarı'nda bizim seçim kazandığımız dönemin istatistikleri ondan sonra yaşadığımız seçim istatistikleri ve en son 24 Haziran seçimlerinin sonuçları elimizde. Biz bütün bunları değerlendirerek politika yapıyoruz. Sadece varsayımla değil. Elimizde veriler var. Yaptırmış olduğumuz anketler var. Bunları görünce seçimi kaybetmeyeceğimizi düşünüyorum. Biz bu seçimi alırız. Ama ittifak partileriyle ilgili şimdiye kadar biz olumsuz bir söz söylemedik. Varsa sıkıntı zaman içerisinde çözülür diye umut ediyorum. İYİ Partili arkadaşların yapmış oldukları yanlışlık şudur: Bizim partimizin aday çıkarıp çıkarmayacağına dair beyanda bulunmaları yanlıştır. Şunu diyebilir: biz Odunpazarı'nda aday çıkaracağız. Buna kimse engel olamaz. Ama CHP çıkarmayacak demek biraz siyaseten etik değildir' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim