Yurdun hemen hemen her bölgesinde aşırı sıcak hava etkisini sürdürüyor. Sıcak hava, insanları olduğu kadar hayvanları da etkiliyor. Araç içerisinde bırakılan hayvanlar ise güneşin ve sıcaklığın etkisiyle ölümle burun buruna geliyor.

Eskişehir'de görev yapan Veteriner Hekim Tuğba Çine, evcil hayvanların AVM ya da kafelere alınmamasının önemli nedenlerinden birisinin bazı insanların fobisi olduğunu söyledi. Çine, 'Hayvan sahibi ne kadar bilinçli olursa hayvan da o kadar eğitimli oluyor. İnsanlar kendilerine ayıracakları vakit ile evcil hayvanlarına ayıracakları vakitleri birbirinden ayırmalı' dedi.

AVM ve kafelere alınmayan hayvanların bazen araçlara bırakıldığını belirten Veteriner Hekim Tuğba Çine, 'Hayvanlar kesinlikle dışarı güneşe de bırakılmamalı, gezdirilip eve bırakıldıktan sonra tekrar çıkılmalıdır. Çünkü araç içine ve dışarı bırakılan hayvanlar öncelikle terkedilmiş duygusuna kapılıyor, psikolojik sorun yaşıyorlar. Araca bırakılan köpekler cam açık olsa bile yakıt kokusu ve ortam basıklığı yüzünden kötü duruma düşebiliyorlar. Hayvanlarda sıcak stresi denen bir şey var. Güneş çarpması yine hayvanlarda da meydana geliyor. Ayrıca hayvan sahipleri alınan türlere sadece hayvan olarak değil birey gözüyle bakması gerekiyor' şeklinde konuştu.

Çine, yaz günlerinde sıcaktan etkilenen sokak hayvanları için de vatandaşların kapılarının önüne bir kap su bırakmasını istedi.(İHA)

Editör: TE Bilisim