Milli Eğitim Bakanlığı'nın sürücü kurslarına gönderdiği bir yazı ehliyetle ilgili yeni düzenleme için altyapı hazırlığını gündeme getirdi. Yazıda sürücülerin AB ülkelerinde sıkıntı yaşamaması için yapılacak değişiklikle ehliyet çeşidinin 9'dan 17'ye çıkacağı bildirildi. Buna göre ehliyetler ömür boyu değil, sınıflarına göre 5 ya da 10 yıl geçerli olacak. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Özel Sürücü Kursları Dernek Başkanı Harun Çakmaklı, geçen sene bu konunun gündeme geldiğini ancak yılbaşına yetişemeyeceğini belirtti.

OTOMATİK ARACA EHLİYET VERİLECEK

Daha önceden otomatik viteste ehliyet veremediklerini hatırlatan Çakmaklı, 'Bu ehliyet türü engelli sınıfına giriyordu. Ancak bu taslağın yasalaşmasıyla birlikte artık otomatik araca ehliyet verebileceğiz. Sadece otomatik araç kullanan sürücülere B1 türünden verilecek. Otomatik vites ehliyeti alan sürücüler manuel vites kullanamazken manuel ehliyet alanlar her iki aracı da kullanabilecek' dedi.

STAJYERLİK 6'NCI AYA KALDI

Stajyerlik konusuna da değinen Çakmaklı, yılbaşına yetişmeyeceğini 6'ncı ayda uygulamaya geçeceğinin altını çizdi. Vatandaşların stajyerlik konusunda yanlış bilgiler edindiklerini söyleyen Çakmaklı, 'Vatandaşlarımız stajyer olunca 'Yanımda ehliyeti olmayan biri olmadan trafiğe çıkamayacağım' şeklinde yanılgıya düşüyor. Böyle bir durum söz konusu değil. Belirli bir ceza puanı var. Bu ceza puanını aldıkları zaman ehliyet alamayacaklar. Belirlenen taslağa göre ise aday sürücülere ise K sınıfı ehliyet verileceği söylendi' şeklinde konuştu. (Esra Yücel)

Editör: TE Bilisim