HABER: ESRA ÜNLÜ

Porsuk Çayının kaynağı olan Murat Dağında altın arama madenlerinin çalışmaları için 8 Mayıs'ta ÇED raporu verildi. ÇED raporunun verilmesinin ardından ise dün bilirkişi alanda keşif yapmak için Murat Dağına geldi. Bilirkişiyi Murat Dağında binlerce vatandaş karşıladı. Keşif yapılacak alana Eskişehir'den Kütahya'dan, Afyon'dan, İzmir'den ve Uşak'tan birçok sivil toplum kuruluşu, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar akın etti.
KARAR VERECEK
Bilirkişinin gelmesine yakın açıklamalarda bulunan Gediz Nehri Havzası Fırdan Çevre Koruma Derneği Başkanı Süleyman Özdemir, Murat Dağında maden aranması için verilen ÇED raporu sonrası 60'a yakın dava açıldığını söyledi. Özdemir, 'Davalar üzerine mahkeme, bugün Karaağaç köyünün 360 metre üstündeki ormana tespit için bilirkişi gönderildi. Ve bizler Gedizli, Eskişehirli, Kütahyalı, Aydınlı, Denizlili ve Uşaklılar olarak altın madenine karşı hayatımızı savunmak için bir araya geldik. Bugün bilirkişi Murat Dağı'nın altının mı yoksa üstünün mü değerli olduğuna karar verecek' dedi.



ELİNİ VİCDANINA KOYMALI
'Bugün bizi ve çocuklarımızı bir felaket bekliyor' diyen Özdemir, 'Eğer bu madenler açılırsa ormanlarımız yok olacak. Çünkü maden demek on binlerce ağacın kesilmesi demek. Binlerce ton dinamit ile dağın en ufak edilmesi ve bereket fışkıran dağın ölüm çukuruna dönmesi demek. Patlatılacak dinamitlerle evlerimizin duvarlarının üstümüze yıkılması demek. İklimin değişmesi, su kaynaklarının kuruması, bereketli ovaların çölleşmesi demek. Biz bugün buradan bilirkişinin elini vicdanına koymasını, aklının sesini dinlemesini ve altını değil, yaşamdan yana karar vermesini bekliyoruz' ifadelerini kullandı.

KARŞI ÇIKACAĞIZ
CHP'nin Kütahya Milletvekili Fazıl Kasap, Uşak Milletvekili Özkan Yalım, İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Sonat ve Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü ve Utku Çakırözer, Karaağaç Köyüne girerek köy halkıyla bir araya geldi. Vatandaşla beraber açıklamalarda bulunan CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, 'Yaklaşık 1 aydır çağrıda bulunuyoruz, büyük buluşma diye. Biliyorsunuz burada 8 Mayıs 2019'da bir olumlu ÇED raporu var. 30 gün içerisinde bizler, köy muhtarımız ben Uşak Milletvekili Özkan Yalım olarak, bütün sivil toplum örgütü olarak ÇED iptali için dava açtık. Bugün bilirkişi gelerek Murat Dağında keşif yapacak. İnşallah Murat Dağında maden ocağı açılmasına izin verilmeyecek. Burası 8 Ege ilinin, hemen yanımızdaki Eskişehir'in arkamızdaki Afyon'un hemen arkamızdaki Bolu, Bilecik'e kadar bölgenin özellikle Menderes havzasının hem kullanma hem içme suyunu üretmektedir. Murat Dağında aynı zamanda sıcak suyu çıkaran aynı anda soğuk suyu çıkaran ve tepesinde anıt ağacı dediğimiz dünyanın en yaşlı ağacını barındırıyor. Biz hepimiz buna karşı çıkacağız' dedi.



HALKIN YANINDAYIZ
CHP Kütahya Milletvekili Fazıl Kasap ise 'Burası İsviçre Alplerinden daha güzel bir belde. Murat Dağı aynı zamanda kış turizminin aynı zamanda termik turizmin olduğu, endemik bitkilerin olduğu yılkı atlarının olduğu 1400 yıllarında yapılmış su savaşlarının olduğu bir bölge. Kurtuluş savaşının cereyan ettiği bir bölge. Yunan komutanı Trikopis Murat Dağında yakalandı, esir alındı ve kurtuluş savaşının en önemli aşamalarından biridir. Murat Dağının öteki eteğinde Dumlupınar tarafı Kurtuluş savaşı büyük taarruz cereyan etmiştir. Burada tabiatın yok edilmesi çok şey demektir. Eskişehir'in ana su kaynaklarından birisi Porsuk, buradan doğuyor. Öbür taraftan Gediz havzası, Menderes havzası, Uşak ve Afyon'un suyu İzmir'e kadar Foça'ya kadar giden nehirler buradan kaynaklanıyor. Burası Gediz deprem bölgesi. Depremle birlikte bu siyanür havuzlarının patlamayacağı n malum. Buranın o patlamalardan etkilenmeyeceği ne malum. Siyanürden zehirlenme oranı ve kanser oranı artacak. Buranın tabiatın binlerce, milyonlarca ağaç yok edilecek. Bu katliama hep birlikte dur diyeceğiz. Sonuna kadar halkın yanındayız' ifadelerini kullandı.

DAVA TÜRKİYE'NİN DAVASI
İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Sonat, herkese köylerine sahip çıktığı için teşekkür ederek 'Milletvekillerim meseleyi özetledi. Burada böyle bir maden ocağı açıldığında canlı olan 2 milyona yakın ağaç kesilecek burada. Kırık fay hatlarının Gediz bölgesinin bu dağ bölgesinde bulunduğunu biliyoruz. Volkanik bir deprem bölgesi. Hem su kaynaklarının yok olmaması hem dinamitlerle zehirli maddelerle siyanürle zehirlenmemek için buna hep birlikte karşı çıkacağız. Biz anayız hanımefendiler. Biz çocuklarımıza gelecek torunlarımıza bu güzellikleri bırakmak zorundayız. Milletin cebi para dolacak diye rantçılar zengin olacak diye, talan ekonomisi böyle gidecek diye biz millet olarak hangi siyasi görüşten olursak olalım birlik olmak zorundayız. Biz hep birlikte bu gidişe dur demek zorundayız. Bakın dün Kaz dağlarının halini gördünüz. Gittik gördük. İçimiz yandı. Öyle bir şey ki fıtrat gibi çoğalıyor. 1-2 maden şirketi değil, sırada bekleyen yüzlerce maden şirketi... Bir yerde açılmıyor altın madeni veya diğer madenler. Hiç durmadan ak babalar üşüşecek yer arıyor. O yüzden karşı çıkacağız. Dün Eskişehir'de maden arama faaliyetleri başlatıldı. Birçok ilimizde Muzur'da, Salda Gölünde yapılan Millet Bahçeleri bunlara dur diyeceğiz. Çünkü biz Atalarımızdan böyle güzel bir ülke aldık. Ama çocuklarımıza da onları daha güzel şekilde devretmek mecburiyetimiz var. Onun için sizleri kutluyoruz. Hep birlikte karşı çıkacağız. Dava Türkiye'nin davası. Sadece Kütahya'nın, Eskişehir'in davası değil' diye konuştu.

TÜM HAVZAYA YAYILACAK
CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, 'Hemen bayram öncesinde Kaz Dağlarından sonra şimdi de ne yazık ki bir turizm cenneti olabilecek bir bölgedeyiz. Burası aslında bir kayak merkezi ve termal turizm merkezi. Burayı mahvedecekler. Bir otel açılmaya çalışılıyor aslında burada bin kişilik. Fakat o yarım bırakılmış, bir baraj yarım bırakılmış. Bunlardan da önemlisi bu havza buradaki sular büyük Menderes, Gediz ve Sakarya Havzasına suyun geçtiği, suyun verildiği bir bölge. Bölgede sular boşu boşuna akıp gidiyor. Biz burada altın madeni açılması halinde ne yazık ki burası talan olacak. Bütün zehir saçılacak. Bildiğiniz gibi altın aranırken değil ama maden çıkarılırken siyanür havuzu açıyorlar ve siyanür havuzlarında altını ayrıştırıyorlar. Burası aynı zamanda bir deprem bölgesi. Herhangi bir deprem olması halinde burası mahvolacak. buradan sızıntılar tüm havzaya birden yayılacak. Biz Eskişehirliler olarak 5 otobüs geldik. İl örgütümüz burada, CHP'liler burada, Milletvekili arkadaşlarımız burada. Biz nerede bir katliam yaşanırsa, doğa katliamı yaşanırsa orada CHP'liler olarak olacağız. Önümüzdeki gelecek nesillere daha temiz daha yaşanabilir ülke bırakmak için hep birlikte mücadeleye devam edeceğiz. Biliyorsunuz Eskişehir'de bir derdimiz vardı. Ne yazık ki onunla uğraşırken başka bir demir nikel madeni bölgelerimizde tekrar bir arama yapılacak altın madeni araması. Tabi çok üzüntülüyüz. Ama biz Eskişehirliler olarak tüm Türkiye'yi korumak için mücadeleye devam edeceğiz' ifadelerini kullandı. Açıklamaların ardından bilirkişi gelerek halkın bulunduğu alanın arkasından inceleme yapılacak bölüme gitti. Haberin gelmesinin ardından tüm davalılar inceleme yapılacak alana hareket etti. Davalılar bilirkişi ile görüşerek sıkıntılarını anlattı.



GÖZLEMLER
-Eskişehir'den hareket eden 5 otobüs Kütahya girişi dahil olmak üzere 4 defa durduruldu.
-İnceleme yapılacak Karaağaç köyüne girişte Jandarmalar tarafından durdurulan araçlar yaklaşık 10 dakika bekletildi. Yoğun ikna çabaları sonrası geçişlere izin verildi.
-Alanı dolduran binlerce vatandaş ellerine aldıkları pankartlarla maden arama çalışmalarına tepki gösterdi.
-Karaağaç Köyü yokuşunda Milletvekilleri ve davalıların ilk önce köye girişlerine izin verilmedi. Konuşmalar sonrasında sadece davalıların ve basın mensuplarının içeri girmelerine müsaade edildi.
-Köyün avlusuna toplanan ve çoğunluğu kadınlardan oluşan vatandaşlar maden arama çalışmalarını istemediklerini, köylerine sahip çıkacaklarını haykırdı.
-Saat 10.30'da geleceği söylenen bilirkişi saat 13.00 civarında geldi.
-İnceleme yapılan alanda yoğun bir ikna çabaları gerçekleştirildi.




Editör: TE Bilisim