CHP'li Çakırözer, 2020 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Eskişehir'de Haziran ayında yaşanan sel ve dolu felaketinden etkilenen çiftçilerin yardımlarının ödenip ödenmediğini sordu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, görüşmeler sonrasında verdiği yanıtta, Eskişehirli sel mağduru çiftçiler için AFAD'a 440 bin TL ödenek aktarıldığını söyledi.

KENDİ SÖZLERİNİ TUTAMADILAR
Bu yanıtın bir 'skandal' olduğunu belirten Çakırözer şu açıklamayı yaptı: 'Haziran ayında yaşanan sel felaketi sonrası Eskişehir Valiliği ve Tarım İl Müdürlüğünün yaptığı incelemelerde 2179 çiftçimiz için 53 milyon lira hasar tespiti yapıldı. Oktay ise sel mağduru çiftçilerimiz için 440 bin ödeme yapılacağını söylüyor. Yani çiftçi başına ortalama 24 bin lira ödenmesi gerekirken bu hesapla sadece 201 lira ödenecek. Kendi valilerinin, tarım müdürlerinin raporlarına tespitlerine, hesaplarına bile uymuyorlar. İşte çiftçiye bakışları bu kadar' dedi.

DALGA GEÇİYORLAR
Sel felaketi sonrasında bölgedeki ilçeleri ve köyleri tek tek dolaştığını belirten Çakırözer, '53 mahallede 2 bin 179 çiftçinin zarar gördü. Şimdi 2 bin 179 çiftçinin on milyonlarca liralık zararına 440 bin TL ödenek ayrıldı diyorlar. Çiftçi başına 201 lira yardım demek bu. Bunun adı çiftçiyle dalga geçmek. 'Bozdur bozdur harca' diyorlar. Sorumluluk sahipleri zarar gören çiftçiyle dalga geçiyorlar' dedi.

SADECE ÜÇ İLÇEYE YARDIM
Konuyla ilgi ikinci skandalın ise, afet gören 9 ilçeden sadece 3'üne yardım yapılması kararı oldu.
Çakırözer, 'O selden Sarıcakaya, Mihalgazi, Seyitgazi, Odunpazarı, Mihalıççık, Günyüzü, Mahmudiye, Han, Sivrihisar ilçelerimizdeki 53 mahallede 2 bin 179 çiftçimize ait 114 bin 57 dekar arazi zarar gördü. Bu valiliğin raporu. Ama Cumhurbaşkanlığı sadece Sarıcakaya, Seyitgazi ve Sivrihisar için ödenek veriyor. Diğerlerini görmezden geliyor. Gitsinler Odunpazarı'nın Kalkanlı köyünü görsünler. Hasar var mı yok mu? Gitsinler Mihallıçık'ta kiraz bahçelerine baksınlar. Zarar var mı yok mu? Ama Saray bu dertlerden çok uzak. Hiçbirini görmüyor, duymuyor. Bu da ayrı bir ayıp. Çiftçinin derdine en ufak bir duyarlılıkları yok' dedi. HM

Editör: TE Bilisim