Dr. Sever, 2017 yılında yürürlüğe giren 'Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğ' hükümlerine göre toplu tüketim yerlerinde satışa sunulan çiğ sütlerin hastalıktan ari işletmelerden temin edilmesi zorunluluğu getirildiğini belirtti. Eskişehir'de hastalıktan ari 5 işletme olduğunu ve onaylı çiftlik sertifikasına sahip işletme bulunmadığını ifade eden Dr. Emine Sever, Eskişehir'de, hastalıktan ari olmayan işletmelerde üretilen çiğ sütün litresi ortalama 1,80 TL'ye, hastalıktan ari ve onaylı işletmelerde üretilen çiğ sütlerin ise 3,50 TL'ye satıldığını ifade etti ve ayrıca hastalıktan ari işletmelerde üretilen çiğ sütlerin herhangi bir ısıl işleme gerek kalmadan, soğuk zincir uygulanarak hijyenik bir şekilde tüketicilere ve toplu tüketim yerlerinde satışa sunulabileceğini belirtti. Piyasada ısıl işlem görüp, pastörize olarak satılan sütlerin de çiğ süt gibi algılandığını, ısıl işlem görmüş sütlerin steril olarak belirli hastalık etmenlerini taşımadığını, ancak çiğ süt kadar da dokunulmamış ve doğal olmadığını belirten İl Müdürü Sever, sokak sütlerinin ise doğal olmalarına rağmen soğuk zincir altında tüketiciye ulaştırılamadıkları ve açıkta satıldıkları için sağlıksız ve hastalık etmenleri konusunda güvenilir olmadığını ifade etti. Eskişehir'deki hayvancılık işletmelerimizin ari ve onaylı işletme statüsüne geçmeleri için İl Müdürlüğünce yetiştiricilere bilgilendirme ve Hayvan Yetiştirici Birlikleriyle birlikte ortak akıl çerçevesinde gerekli çalışmaların yapılacağını belirten Sever, ilimizde hastalıktan ari ve onaylı işletme sayısının artırılmasıyla hem sağlıksız olarak açıkta satılan sokak sütçülüğünün önüne geçileceğini ve hem de tüketicilerimizin sağlıklı ve hijyenik olarak çiğ süt tüketebileceklerini ifade etti. İHA
Editör: TE Bilisim