Cerablus ile Azez arasındaki bölgenin terör örgütlerinden temizlenmesi amacıyla Gaziantep'in Karkamış ve Kilis'in Elbeyli İlçesinden geçilen Suriye topraklarında başlatılan harekat ile Özgür Suriye Ordusu mensuplarını destekleyen ve askeri adına Fırat Kalkanı verilen operasyonumuzda şu ana kadar 21 şehit vermiştik. Maalesef harekatta en kanlı günü ise bu hafta yaşadık. Harekatın 123'üncü günü öğleden sonra yapılan üç ayrı bombalı araç saldırısında 16 askerimiz şehit düştü. 6'sı ağır olmak üzere 33 askerimiz de yaralandı. Peki, bu harekatta işin aslı neydi? Hangi amaç hedeflenmiş sonuçta gelinen noktada ne kadarı gerçekleşmişti?
Kısacası Türkiye izlediği bu yöntemle amacına ne kadar ulaştı?
Söz konusu harekat Suriye İç Savaşına Türk Askerî Müdahalesi ya da Türkiye tarafından askerî kod adı Fırat Kalkanı Harekatı verilen, Türkiye Ordusu, Türk Ordusu tarafından eğitilmiş, Özgür Suriye Ordusu tarafından devam ettirilen operasyondur. Operasyonun amacı Türkiye tarafından tehlike olarak görülen unsurları temizlemek, sınır ve bölgedeki halkın güvenliğini sağlamak ve kontrol altına almak ve göç sorununu yok etmek için 5 bin km² alanda İŞİD, YPG ve Suriye Silahlı Kuvvetleri güçlerinden sivillerin güvenliği dolayısıyla tamamen temizlenmesi hedeflenen Güvenli Bölge oluşturmaktı. Amacı bu olan operasyona başlandığı günden bugüne kadar siyaseten verilen tepkilere bakınca hem içeride hem de dışarıda yaşadığımız üzücü olayların hiçte tesadüf olmadığını rahatlıkla anlayabiliriz. Suriye Dışişleri'nden o dönemde yapılan ilk açıklamada, 'Türk tanklarının Suriye'ye girmesi egemenliğimizin ihlalidir.' denildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, 'Her iki tarafa da burada asıl düşmanın IŞİD olduğunu hatırlatmaya çalışıyoruz.' ifadesini kullandı.
Rusya Dışişleri'nden yapılan açıklamada, Türkiye-Suriye sınırında yaşanan gelişmelerin Moskova'da derin bir endişeye neden olduğu bildirildi. Açıklamada 'Türkiye'nin Cerablus'taki operasyonlarında Şam ile işbirliği yapmalı.' ifadelerine yer verildi. En dikkat çeken açıklama ise PYD Lideri Salih Müslim den geldi: 'Türkiye, Suriye batağında çok şey kaybedecektir.'
Bu açıklamalar kimin yanımızda kimin karşımızda olduğunu gösteren net ifadeler.
Ülkemizi yönetenlerin Suriye siyasetini yanlış kurgulanması ve bugün söz konusu siyaseti değiştirmeye çalışması geçmiş dönemde içeride ve dışarıda yaşama ihtimalimiz olan olumsuzlukları uyaranların haklılığını ortaya çıkarmıştır. 16 Şehit vermemize rağmen haber değeri olarak görmezden gelen medyamızda olsa, harekatı öven yandaşlarda olsa Suriye'de mızrak çuvala sığmıyor. Ve artık nerdeyse her gün kötü haberler art arda gelmeye devam ediyor. Mevcut yönetim Suriye'yi kendileri için hepimiz için çıkmaz bir sokak haline getirdi. Ve kötüsü bu çıkmaz sokaktan nasıl çıkacağız kimse bilmiyor!...