Günümüzde oldukça yaygın genetik bir hastalık olan çölyak hakkında bilgilendirici bir açıklama yapan Anıl Çiğdem Uygur, uygulanacak diyetin önemine vurgu yaptı. Gglutensiz ürünlerin pişirileceği fırının, hazırlama ve pişirme gereçlerinin, tabağın kişiye özel olması ve herhangi bir gluten bulaşı olmaması için ayrılması gerektiğini belirten Uygur, ''Bir lokmadan bir şey olmaz' kesinlikle yanlış bir yaklaşımdır. Çünkü bir tonda 1/8 çay kaşığı kadar gluten ya da havadaki un zerrecikleri bile mukozal hasarın tekrarlamasına ve tüm hastalık belirtilerinin devam etmesine sebep olur. İlk bakışta basit gibi görünmesine rağmen günümüzde tahıl ve türevlerinin daha çok tüketildiği bir beslenme alışkanlığımız vardır. Piyasadaki hazır besinlerin yüzde 70'i tahıl ve türevlerini içermekte, toplu beslenme yapılan yerlerde buğday unu oldukça fazla kullanılmaktadır. Ayrıca gluten; besin sanayisinde kabartıcı, dolgunlaştırıcı, renk tutucu, raf ömrünü uzatıcı özelliklerinden dolayı da sıklıkla kullanılmaktadır. Bu yüzden diyetin uygulanması hem aileler hem de çocuklar için oldukça zordur ve bu nedenle hastaların yüzde 50 ila 80'i diyete iyi uyamamaktadır. Çölyak tanısı alan bireyin, tedavisi düzenlendikten sonra multidisipliner bir yaklaşımla tedavi edilmesi, mutlaka diyetisyene ulaşması sağlanmalıdır' dedi.(HM)

Editör: TE Bilisim