Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Atila Tomsuk, ES TV'de yayınlanan Vaziyet programının konuğu oldu. Tomsuk, Anadolu Gazetesi Köşe Yazarı Arif Anbar'ın sorularını yanıtladı.
TÜLOMSAŞ'IN
YETENEĞİ VAR
'Bir yerli hızlı tren ihalesi yapılacaktı, Tülomsaş buna talipti, Tülomsaş Genel Müdürü Hayri Avcı da yapmak istediklerini dile getirmişti. Ancak olmadı. Eskişehir bir hızlı tren projesinden yaralanamamış oldu' sözleri üzerine düşüncelerini aktaran Tomsuk, 'Eskişehir hem Devlet Demiryolları için hem de havacılık için önemlidir. Bu şehrin gelişimi bu ikisine bağlıdır. Tülomsaş bu işler için önceden çalışmaya başladı. 2012-2013 yılından itibaren bu işleri yapabilmeyle ilgili altyapılarını oluşturmaya başladı. Yurtdışında firmalarla görüştüler. Ben biliyorum ciddi anlamda hazırlanıyorlardı. Ve son dakikada bu işin Tülomsaş'a verilmesi iptal edildi. Başka bir şehre gitti. Biz buna çok üzüldük. Burası Devlet Demiryolları'nın, Türkiye'nin kalbi. Tülomsaş bu ülkenin en büyük değerlerinden biri. Eğer bu iş Eskişehir'e kalsaydı yeni bir sürü arkadaşımız işçi olarak girecekti. Aynı zamanda Eskişehir'in Türkiye'nin hızlı tren sistemlerini çözecekti, ihracatımız açılacaktı. Ben inanıyorum Tülomsaş'ın bu yeteneği var. Biz siyasetçilerden, şehrin milletvekillerinden bunun tekrar Eskişehir'e kazandırılması için ellerinden geleni yapmasını istoruz. Çünkü yeteneğimiz var. Başka bir yerde bunu sıfırdan başlayacaklar. Bence hala bir şansımız var. Çünkü verilmesine rağmen hala başlanmadı bildiğim kadarıyla' ifadelerini kullandı.
YENİLEBİLİR ENERJİ
Yerel seçimler sonrası belediye başkanlarından beklentilerinin Alpu Ovasına termik santralin inşa edilmemesi olduğunu belirten Tomsuk, 'Bizim enerjiye ihtiyacımız var. Enerji kullanmak zorundayız buna göre önlemler almamız gerekiyor. Bunun noktası da yenilebilir enerji kaynakları. Bizim yenilebilir enerji kaynaklarına gitmemiz gerekiyor. Bütün dünya buna gidiyor. Avrupa yatırım bankası şu anda termik santrallere kredi vermiyor. Yatırım yapmasına izin vermiyor. Tamamen termik santralleri dünyada bitirme noktasına doğru gidiyor. Biten bir teknolojiyi sıfırdan alıp ülkemizde kullanmanın anlamı yok. Bunun yerine yenilebilir enerji kaynaklarına dönmemiz gerekiyor. Biz bu kaynaklara sahip bir ülkeyiz. Mesela şu anda rüzgar enerjimizin yüzde 10'unu kullanabiliyoruz, güneş enerjimizin ise sadece yüzde 2'sini kullanabiliyoruz' diye konuştu. HM
Editör: TE Bilisim