Büyükşehir Belediyesi ile Çin Halk Cumhuriyeti'nin Changzhou (Şangzu) Belediyeleri arasında 2009 yılında imzalanan kardeş şehir anlaşmasının 10. yılında Çin'den gelen yaklaşık 20 kişilik 'İki Şehrin Masalı Delegasyonu' Eskişehir'de birtakım ziyaretler gerçekleştirdi. Daha sonra kardeş şehir anlaşmasının 10. yılı sebebiyle Sazova Bilim ve Kültür Parkı'nda gerçekleştirilen ağaç dikim törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Changzhou Media Group Yönetim Kurulu Başkanı ve Delegasyon Heyeti Başkanı Wang Zhongze ile heyet üyeleri katıldı.
ÖRNEK ALIYORUZ
Törende konuşan ve Changzhou şehrinin sanatsal güzellikler barındırdığını söyleyen Büyükerşen, birçok konuda Changzhou'yu örnek aldıklarını ifade etti. 10 yıl önce Changzhou'ya gittiklerinde kalkınmış bir ülkenin kalkınmış bir şehrini gördüklerini anlatan Büyükerşen, '10 yıl önce oradaki bir parkta granit bir kayaya Eskişehir'le Changzhou Belediyeleri'nin kardeş şehir olduğunu simgeleyen küçük bir anıt açmıştık. Bugün Changzhou şehriyle imzalamış olduğumuz kardeşlik anlaşmasının 10'uncu yılını kutluyoruz. Geçen 10 yıl içerisinde daha hareketli ilişkiler kurmuş olabilirdik. Üniversitelerimiz arasında bilimsel çalışmalar, ortak projeler ele alınabilirdi. İki ülkenin ticaretine ilişkin yeni köprüler kurabilirdik. Ben Eskişehir tarafının ticaret odası, sanayi odası ve üniversitesiyle birlikte Changzhou ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi arasında bundan sonra çok daha iyi köprülerin kurulabileceğini umut ediyorum. Halklarımız halklarınızla birleşeceklerdir. Dünya sulhu adına da halklarımız yan yana kardeşçe yürüyeceklerdir. Eylül ayında yapılacak toplantıya ben ve arkadaşlarım Changzhou'ya geleceğiz. Aynı şekilde belediye başkanı ve yetkililerinden kurulu heyeti de Eskişehir'de ağırlamak isteriz' dedi.
KARDEŞLİĞİN NİŞANESİ
Çınar ağacının barış ve kardeşliğin sade bir nişanesi olduğunu belirten Büyükerşen, 'Dostluğumuzun nişanesi olarak bizden sonra da büyüyecek dallarını bütün bu alana yayacak genç bir çınar ağacını bugün buraya diktik. Bizden sonra da çocuklar bu dostluğun birer ferdi olduklarını anacaklar. Arkadaşlarıma görev veriyorum Ortadoğu ve uzak doğuyu gösteren bir dünya haritası yapılsın. Ve o haritada bir tarafta Eskişehir bir tarafta Changzhou işaretlensin. İkisinin arasında da bir çizgi çizilsin üstüne de ipek yolu yazılsın' diye konuştu.
ESGROUP'A ZİYARET
Eskişehir'i çok beğendiklerini ve ilerleyen dönemde tekrardan gelip daha uzun kalmayı arzu ettiğini söyleyen Wang Zhongze, 'Bizler 20 kişi çok büyük heyecanla geldik. Hepimiz Eskişehir'i çok merak ediyorduk. Bu açılış mükemmel. İnşallah ilişkilerimiz daha da gelişecek. Böyle güneşli güzel bir parka dikilen bu ağaç gibi dostluğumuz gittikçe büyüyor ve sonsuz oluyor. Çok iyi ilişki kuracağız ve çok iyi mega projeler çıkacak. Bizden sonraki kuşaklar kardeşlik için ne kadar çaba sarf ettiğimizi görecek. Hepinizi Çin'e bekliyorum' şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından çınar ağacına can suyu verildi. Törenin ardından ise ESGROUP'u ziyaret eden Çinli heyet, karşılıklı bilgi alışverişinde bulundu. ESGROUP bünyesinde bulunan televizyon ve gazeteleri gezen heyet, çalışmaları da yerinde inceledi. MELTEM KARAKAŞ KAYA

Editör: TE Bilisim