Eskişehir Valiliği AB Dış İşler Bürosu, Anadolu Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından Anemon Otel'de düzenlenen toplantıda Bağımsız Yaşam İçin İstihdam Projesi'nin tanıtımı yapıldı. Toplantıya Vali Özdemir Çakacak, Vali Yardımcısı Akın Ağca, Anadolu Üniversitesi Rektörü Şafak Ertan Çomaklı, İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, Proje Yürütücüsü Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Cavkaytar ve aileler katıldı.
DÜNYA KONUŞUYOR
Engelli gençlerin istihdama katılması için projenin önemli olduğunu söyleyen Cavkaytar, 'Dünya engellilik raporunda engellilerin hizmetlere ulaşmasında yaşadıkları sıkıntıların ortadan kaldırılması en çok konuşulan konudur. Ülkemizin 2023 vizyonu ve ileri görüşlülüğü doğrultusunda engellilerin ve dezavantajlıların topluma tam katılmasıyla ilgili birçok çalışma yer almaktadır. Bu hedeflere uygun olarak Valiliğimiz, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa hazırlanan ve yürütücülüğünü Anadolu Üniversitesi'nin yaptığı Down Sendromu Derneği ile İtalya, İspanya Avusturya'dan özellikle zihin yetersizliği olan bireylerin yetersizliği ile ilgili çalışan EFIL dediğimiz, tersten okuduğumuzda da life oluyor. Yaşama dokunabilir miyiz düşüncesiyle projemizi geliştirdik' diye konuştu.
ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPIYORUZ
Üniversite olarak üzerlerine düşeni yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Rektör Çomaklı, 'Bu bir farkındalık meselesi. Aileler açısından çok önemli neticeler doğuracak. Onların mutluluğu bizlerin mutluluğu. Kurumların destekleri oldukça önemli. Sadece şeklen bir görev yerine getirmenin ötesinde acaba faydalı oluyor mu olmuyor diye ölçmeye çalışıyoruz. Şeklen yapmıyoruz bir şeyleri. Elimize geçen fırsatları olumlu değerlendiriyoruz. Cumhurbaşkanımıza da teşekkür ediyorum. Ne zaman bu konularla gitsek, her zaman bize destek oluyor' şeklinde konuştu.
TOPLUMU İLGİLENDİRİYOR
Engelli bireylerin istidama katılmasının sadece ailelerini değil toplumun tamamını ilgilendirdiğini vurgulayan Vali Çakacak, 'Engelli vatandaşlarımızın sosyal hayata entegre edilerek yaşam kalitelerinin yükseltilmesi, medenî bir toplum olmanın zaruretlerindendir. Bu sebeple engelli kişilerin yaşama sevincini yitirmeden mutlu bir yaşam sürmeleri için çaba göstermek, devlet ve toplum olarak hepimizin en önemli sorumluluklarından birisidir' dedi.
30 AY 140 BİN EURO
Valilik tarafından engelli bireyler için yapılan çalışmalardan örnekler veren Vali Çakacak, projenin 140 bin Euro bütçeli ve 30 ay süreli olduğunu kaydetti. Çakacak, 'Bunlara ek olarak eski devlet hastanesi binasında engelli çocuklarımıza ve gençlerimize gündüzlü bakım ve rehabilitasyon hizmeti verecek olan merkezin kafeteryasının da Fark Yaratanlar Kooperatifi tarafından işletileceği ve çalışanların zihin engelli gençlerimizden oluşacağı müjdesini de yine sizlerle paylaşmak isterim' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim