Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki programa Afyonkarahisar, Kütahya, Bilecik, Bursa, Eskişehir il teşkilatlarından partililer katıldı. Kılıçdaroğlu adından STK temsilcileriyle bir araya geldi, toplantı basına kapalı olarak gerçekleşti.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu 'Geleceği birlikte kuruyoruz' isimli toplantıya katılmak ve Sivil Toplum Örgütlerinin temsilcileriyle görüşmek üzere Eskişehir'e geldi. CHP'nin halka hesap verme gibi temel felsefesinin olduğunu söyledi.
ESKİŞEHİR ANKARA VE BURSA'YI GÖLGEDE BIRAKAN BİR KENT
Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: 'Eskişehir'de toplanmanın ayrı bir ayrıcalığı var. Cumhuriyet Halk Partili bir büyükşehir belediyesinin yönettiği Eskişehir, Bursa ile Ankara arasında doğan bir güneş gibi Anadolu'yu aydınlatıyor. Tarihi belki Bursa kadar görkemli değil, Ankara gibi başkent de değil ama son yıllardaki atılımıyla Bursa'yı ve Ankara'yı gölgede bırakan bir kent, Eskişehir. Bütün yurttaşlarıma açıkça şunu söylemek isterim. Ankara'yı kim yönetiyor, Bursa'yı kim yönetiyor ve Eskişehir'i kim yönetiyor? Anadolu'nun bozkırında görkemli bir kent yaratıyorsanız, plajları olan bir kent yaratıyorsanız, 77 milyon yurttaşımın oturup düşünmesi gerekiyor. Demek ki bunlar yapılabiliyor, demek ki bunları yapabilecek siyasal irade var. Kim o siyasal irade, ona bakacaksınız. Fazla uzağa gitmeye gerek yok. Tarihinize bakacaksınız. Geleceğe bakacaksınız. Partilerin söylemlerine bakacaksınız ve göreceksiniz ki o parti, Cumhuriyet Halk Partisi'dir.'
DEMOKRASİ HALKIN VERGİSİNİN HESABINI VERMEKLE OLUR
CHP'nin halkına hesap vermek gibi bir temel felsefesinin olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, demokrasinin çıkışının halka hesap vermekle olduğunu kaydetti. 'Halkına hesap vermek nedir?' diye soran Kılıçdaroğlu, 'İktidar halktan topladıkları vergileri harcar. Vergileri topluyorlarsa asli unsur olan halka hesap vermek zorundalar. Halka buradan sesleniyorum; sizi 12 yıldır yönetenlerin hesap verdiğini gördünüz mü? Görmediyseniz işte şimdi görün. Demokrasi halkın vergisinin hesabını vermekle olur. 17 ve 25 Aralık yolsuzluk oylarını unutmayacağız, unutturmayacağız' dedi. 'ÇOCUKLARIN ADINI ANMAYACAK, UTANACAKLAR'
Kılıçdaroğlu, Rıza Sarraf ile 17 ve 25 Aralık yolsuzluk dosyasına takipsizlik kararı veren savcı ile hükümet ilişkisini de değindi. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu; 'Bakın Rıza Sarraf'ın kuryesi diyor ki, 'Ankara'ya çok para harcadık, gönderdik. Şimdi 17 ve 25 Aralık yolsuzluk dosyasını kapatan yandaş AKP savcısına soruyorum. Ankara'ya çok para taşıdığın söyleyen kişi, bu paraları kime, niye ve ne için taşıdı? Sen kapatsan da biz bu dosyası kapatmayacağız. Senin çocukların, senin adını anmayacak, utanacaklar. Çünkü çocukların 'babam yolsuzluğu örttü' diyecekler. Çocuklarına bu kadar ağır miras bıraktın. Bu mirasın altında ezileceksin.' O paralarla kimler beslendi, kime verildi?'
'AKSARAY VATANDAŞIN PARASIYLA YAPILDIYSA HARAMDIR'
Kılıçdaroğlu, konuşmasında AKP'ye oy veren seçmenlere de seslendi. Kılıçdaroğlu, 'Davutoğlu'nun danışmanı bile 'İslami kesim yolsuzlukların farkında' diyor. Benim o İslami kesimden hesap sormam lazım. Müslümanlık harama ortak olmak değildir. İslam yolsuzluk dini değildir. Müslümanlığı bu alan taşıdığınız zaman sizin Müslümanlığınız sorgulanır. Siyaseti ahlaklı, dürüst yapmalısınız. Yine AKP'ye oy verenlere sesleniyorum. Bakın elin oğlunun Avrupa da dünya da ne yaptığını görüyorsunuz. Milyonlarca öteye kuyruklu yıldız gönderiyorlar. Bilimi, aklın zenginliğini, özgürlüğünü ortaya çıkarıyorlar. Biz ne yapıyoruz? Biz beyefendiye bin odalı saray inşa ediyoruz. 'Kendi paranla yaptıysan israftır. Milletin parasıyla yaptıysan haramdır' diyor Ebuzer. Bu ülkede huzur, barış içinde, ortak paydaşlarla yaşayacaksa, benimde senin de sorumluğun var. Vicdanını dinleyeceksin, adaletten ve vicdandan yana oy vereceksin' dedi.
SEN ÖNCE KENDİ 3 MİLYON İŞSSİZ VATANDAŞINA İŞ BUL
Kılıçdaroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in Suriyelere iş imkanı verileceğine yönelik yaptığı açıklamayı da değerlendirerek, 'Dış politikada geldiğimiz durum ortada. Topraklarımızda 2 milyon Suriyeli var. Binlerce Suriyeli öldürüldü. İki tarafta Müslüman, birbirine Allah Allah diye saldırıyor. İki tarafta birbirini öldürüyor. Birileri ellerini ovuşturuyor. Bu tablo CHP'nin kabul edebileceği bir tablo değildir. Kendi bölgemizde barış istiyoruz. Kendi bölgemizde bizim de etkin olabileceğimiz bir Türkiye'nin oluşumunu istiyoruz. Bunu sağlayabilirsek bütün dünyanın barışına katkı sağlayacağız. Çalışma Bakanı açıklama yaptı ve 'Suriyelilere çalışmaları için izin vereceğiz, ruhsat vereceğiz' dedi. Türkiye'de 3 milyon çocuğumuz işsiz. Onlara iş bulmuyorsunuz, Suriyelilere iş buluyorsunuz' dedi.
BİZİM PROJELERİMİZİ ALIYORSUNUZ, BIRAKIN BU KOPYACILIĞI
AKP hükümetini CHP'nin projelerini alıp hayata geçirmekle suçlayan Kılıçdaroğlu, 'Ali Babacan açıklama yaptı. 'Türkiye üretecek, ihracat yapacak, kazanacak.' 12 yıl sonra mı aklınıza geldi? Biz zaten diyoruz. Önce üreteceğiz, sonra ihraç edeceğiz. Bunlar bizim projelerimizi örnek alıyorlar, uyguluyorlar. Yahu bırakın bu kopyaları. 12 yıl bunlara yetki verdiniz.' dedi.
ONLAR SİYASETİ KENDİLERİ İÇİN YAPTI, KÖŞEYİ DÖNDÜ
'Sizden bir 4 yılda CHP'ye imkan verilmesini istiyoruz. Bize sadece 4 yıl için yetki verin' diyerek seçmenlere seslenen Kılıçdaroğlu, şöyle dedi: '4 yıl sonra göreceksiniz. Demokrasiyi, birlikte yaşamayı, AB üyeliği konusunda büyük adım atmış olduğumuz, işsizliği bitmiş, huzur içinde bir Türkiye göreceksiniz. Biz halktan yetki istiyoruz. 4 yıl sonra Türkiye'nin gelişmişliğini göreceksiniz. Biz siyaseti halk için yapıyoruz, zenginleşmek için değil. Onlar köşeyi döndü. Siyaseti kendileri için yaptı. Biz dönemimizde halkın tenceresi kaynayacak.' Buradaki konuşmasının ardından Yunus Emre Kültür Merkezi'nde Sivil Toplum Örgütü temsilcileriyle bir araya gelen Kılıçdaroğlu sorunları dinledi. Toplantı basına kapalı gerçekleşti. (Tuğçe Mertler)
Editör: TE Bilisim