CHP Milletvekili Utku Çakırözer, ES TV'de canlı yayınlanan Eskişehir'in Nabzı programında Ali Baş'ın konuğu oldu. Gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Çakırözer, Alpu'ya yapılması planan kömürlü termik santral ve Millet Bahçesi hakkında görüşlerini paylaştı.
ÖRNEK MÜCADELE
Kömürlü termik santral konusunu Özelleştirme İdaresi Başkanıyla görüştüğünü ve ihalenin şu an için kapatıldığını öğrendiğini anlatan Çakırözer, 'Ertelemekten bahsetmiyoruz ihale dosyası kapatıldı dedi. Bu sevindirici bir haber. Mutlak sevinç değil ama sevindirici çünkü 7 kez yapıldı ve kimse başvurmadı. Bu işten bir şey çıkmadı ama tamamen Eskişehir'in gündeminden de çıkmış değil. Bunun olması için özelleştirme dosyasından çıkmış olması lazım. Bunu yapacak olan da Özelleştirme Yüksek Kurulu. Konu orada durduğu sürece zaten potansiyel bir mayın gibi Eskişehir için duruyor. Şu anda ihalelerin erteleme süreci sona erdi. Bu vesileyle bunun için mücadele veren Eskişehirlilerimize teşekkür ederim. Her ne kadar AKP iktidarının bir projesi olsa da ben inanıyorum ki Eskişehir'de AK Parti'ye gönül veren, oy veren sevgili hemşerilerimizin hiç biri böyle bir projeyi Alpu'ya istemiyordu. Çünkü her birinizin yavrusu sizin yavrunuz kadar değerli. Türkiye'ye örnek bir mücadele verdik. Termikle işlerimiz bitmiyor önümüzde Murat dağı projemiz var. Porsuk'u zehirleyecek. Yine çok gündemde olan Beylikova Sivrihisar Mihalıççık köylerine yapılmak istenen maden alanları orada 187 bin ağacın katledildiği insan hayatının hiçe sayıldığı projeler var. Yöre halkı muhtarları öncülükte ediyor. Yargıya taşıdılar ÇED kararını. hayret ediyorum bu kadar zararı göre göre nasıl ortaya böyle bir karar çıkıyor. Birkaç patron para kazansın diye ÇED olumlu veriliyor. ama oradaki ekosistem önemsenmiyor. Eskişehir'in doğasına zarar verecek her projeye karşı gelmemiz gerekiyor diye düşünüyorum' ifadelerini kullandı.
KAYGILIYIZ
Millet Bahçesi'nde yapılan çalışmalar hakkında da görüşlerini paylaşan Çakırözer, Koruma Kurulu'nun kararını incelediğini belirtti. Çakırözer, 'Kurul net bir şekilde şunu söylüyor sizin bize söylediğiniz plan notları bu planla uyumlu değil diyorlar. Bu projeyi hiçbirimiz görmüş değiliz. Projenin kamuoyuna sunulması inşaat alanının dışını kapatmakla olmaz. Yüksek kuruluna da verilmiş bir projeye yok. Burada önce ihaleyi iptal ettiler sonra da adrese teslim bir ihale gönderdiler. İstanbullu bir firmaya 50 milyon liraya verildi. Eskişehir'de çok başarılı inşaat firmalarımız var onlarla konuştum ben bu konuyu dediler ki biz buna ilgi duyduk bu bahçenin ederi 23 milyon. Nasıl bir rant olduğunu görün. Önce proje tartışılır. Plan notlarına bakıldığında hem Yılmaz Büyükerşen hem Kazım Kurt dikkat çekiyor. Plan notunda geçen ifraz suretiyle buranın emsalinin artırılması etrafındaki binaların onlarla aynı emsale gelmesiyle karşı karşıya gelecek anlamına gelmiyor ama bu risk var. Biz bu kaygımızı paylaştık Odunpazarı Belediyemiz mühürledi çünkü ortada proje yok izinsiz bir çalışma başlamış görülüyor. Büyükşehir Belediyemizin de kaygısı var. İhale süreci şeffaf değil Eskişehir halkıyla hiçbir şey paylaşılmıyor. Sadece bu kaygılarla birlikte TOKİ başkanının yaptığı bir açıklama var. Diyor ki biz her yerde yapılaşmanın yüzde 5'ine kadar izin veriyoruz. Burada yüzde 1.58 seviyesinde tutacağız diyor. Fakat plan notlarında açık - kapalı otopark için yer üstü yer altı diyor. Plan notu Sayın Ömer beyin dediği açıklamayla uyumsuz olduğu için reddediliyor. Biz yine de TOKİ başkanının sözlerine itibar edeceğiz projeyi görmeden plan notlarını görüyoruz. Biz beton olmasın diye mücadele ediyoruz. Bu Millet Bahçesi'nin takipçisi olmak zorundayız. Bu işin şeffaflık içinde olmaması lazım. Devletin neyi nereye harcadığını da ortaya koyması lazım' diye konuştu. HM

Editör: TE Bilisim