Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nün, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) iş birliğiyle 2013 yılından beri yürüttüğü çalışmada, Eskişehir Fay Zonu'nun hala aktif olduğu ve 7'nin üzerinde deprem üretme potansiyelinin bulunduğu tespit edildi.

'Eskişehir Fayı, aktif'

Çalışmayı yürüten ESOGÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Altunel, Eskişehir Fayı'nın jeolojik haritalarda ve Türkiye Diri Fay Haritası'na yer alan ve deprem üretme potansiyeli olan bir fay olduğunu vurguladı.

Fayın üzerinde 1956 yılında 6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini anımsatan Altunel, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bu depremin varlığı Eskişehir Fayı'nın aktif olduğunu gösteriyor. Bu fayın düşey yönlü hareket ettiğini tespit ettik. Geçmişte, büyük depremler ürettiğine yönelik kanıtlar elde ettik. Fay üzerinde açtığımız hendeklerde geçmiş dönemlere ait 1-1,5 metreye varan düşmeler görülüyor. Bu düşme depremin en az 7 büyüklüğünde olduğunun göstergesidir. Eskişehir Fayı, son 10 bin yılda birkaç tane büyük deprem üretmiş ve 7'nin üzerinde deprem üretme potansiyeli var. Bu fay, Bursa'dan başlıyor, Eskişehir'in doğusuna kadar uzanan 100-120 kilometre uzunluğundaki bir hattır. Fayın üzerindeki bazı anahtar seviyelerden örnek aldık. O örnekler yaşlandırıldığında geçmiş dönemlerde olan depremlerin zamanlarını bulacağız. Daha sonra büyük depremlerin tekrarlanma aralıklarını tespit edeceğiz.'(AA)

Editör: TE Bilisim