İklim krizi birçok canlıyı ve tarımsal üretimi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve Eskişehir’de kurak geçen kış mevsimi, üretimin her alanında olduğu gibi arıcılığı da vurdu.

Arıcılık için kış mevsiminin ve kar yağışının çok önemli olduğunu vurgulayan Eskişehir İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bünyamin Yiğit, “Arıcılıkta bir söz vardır: ‘Kaç santim kar, o kadar kilo bal.’ 30 santimetre kar yağarsa  kovan başına 30 kilo bal olur. Kar, yağmur gibi değildir. Kar yağdığı zaman toprak daha güzel sulanıyor. Dolayısıyla daha fazla çiçek açıyor ve arılarımız da daha fazla polan toplayıp daha fazla nektar getiriyor” dedi.

SPK onayladı! 2 şirket halka arz oluyor SPK onayladı! 2 şirket halka arz oluyor

Arıların iklim değişikliğinden dolayı ‘salkıma girme’ denilen kış uykusuna girmediğini belirten Yiğit, “Bu sene salkıma girme durumu olmadı. Arılarımız devamlı çalıştı. Salkıma giren arılarımızın ömrü 6 ila 8 aya kadar uzayabiliyor. Ama salkıma girmezse arının ömrü 42 gündür. Devamlı çalıştığı için ömürleri bitti. Kovanda devamlı bir üretim, yavru faaliyeti vardır ancak kış günü bu faaliyet olmuyor. Bu yüzden arıların mevcudu çok azaldı. Bu da kovan kayıplarına neden olacak büyük ihtimalle. Arıcılarımız biraz zorluk çekecek gibi gözüküyor. Biz arıcılıkta dünya ikincisi bir ülkeyiz. Tüketici bal bulmakta zorlanmaz. Bal bulunur ama kovan sayısı azaldığı için üretim düşecek” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİ TERK ETMEYE BAŞLADI

Girdi maliyetindeki artışlardan dolayı arıcıların son dönemde büyük sorun yaşadığının altını çizen Yiğit, “Arıcılık önceden çok düşük sermayeyle yapılan bir işti. Şimdi maliyetler çok arttı, arıcılar da zorlanmaya başladı. Arıcılarımız için destek istiyoruz, bakanlığa sürekli başvuruyoruz. Nasıl ki kovan desteği varsa mazor desteği de istiyoruz. Arıcılığı terk etme yoluna gidiyor herkes. Mumu arının yapması gerekiyor. Başka yerden alma şansımız yok. Arıcılıkta dünya ikincisiyiz diye övünüyoruz ama yurt dışından balmumu ithal ettiğimiz oluyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: M. Anıl Aksoy