Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arası Engelliler Haftası olarak kutlanıyor. Bu kapsamda Eskişehir Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından Vilayet Meydanı’nda çelenk sunma töreni düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören çelenk sunumuyla devam etti. Ardından Eskişehir Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürü Orhan Bayrak günün önemine dair bir konuşma yaptı. Bayrak Ülkenin yüzde 12’lik kısmını engelli bireylerin oluşturduğunu ifade ederek, bu sorunlara aileler de eklendiğinde 25 milyon insanı ilgilendirdiğini kaydetti. Bayrak özelikle 5378 sayılı engelliler kanunuyla Ülkede engellerin önlenmesi amacıyla önemli çalışmaların yapıldığına dikkat çekti.

Bayrak, “Ülkemizin yüzde 12’lik kısmının engelli bireylerden oluştuğu düşünüldüğünde ve bu sorunlara aileleri de dahil ettiğimizde yaklaşık 25 milyon insanımızı ilgilendiren bir konudan bahsetmekteyiz. Bu konuyla ilgili sorunlara çözüm bulmak, başta devletimizi, STK’ları ve toplumun her kesimini ilgilendiren önemli bir konudur. 5378 sayılı engelliler kanunu ile engellerin önlenmesi, engellilerin sağlık, eğitim, bakım, rehabilitasyon, istihdam ve sosyal güvenliğine ilişkin engellerin kaldırılması amaçlanmıştır” dedi.

Odunpazarı 3D Gençlik Festivali’nde 19 Mayıs Coşkusu Odunpazarı 3D Gençlik Festivali’nde 19 Mayıs Coşkusu

Müdürlük olarak Eskişehir’deki faaliyetlerden de bahseden Bayrak, “Eskişehir’de 4 bin 90 kişiye 30 milyon 778 bin 300 TL kişi başı 7 bin 608 TL tutarında evde bakım ücreti ödemesi yapılmaktadır. Müdürlüğümüz denetiminde üç özel bakım merkezinde toplam 770 özel bireye hizmet verilmektedir. Yine müdürlüğümüze bağlı Bakım Rehabilitasyon ve Aile Bakım Danışma Merkezinde 54 özel bireyimiz yatılı bakım hizmetinden yararlanmaktadır. Rehabilitasyon Bakım ve Danışma Merkezi Müdürlüğü’ne bağlı Kazım Tezişçi Gündüzlü Yaşam Rehabilitasyon Merkezinde 2019 yılında faaliyete geçmiş olup 0-18 yaş engellilerimize gündüzlü olarak hizmet vermektedir. Ayrıca bugüne kadar ilimizde 43 bin 455 engellimize kimlik kartı tahsis edilmiştir. Engelliler alanında İlimizde hizmet veren ve bu sorunların çözümüne katkıda bulunan Sayın Valimize, STK’lara yürekten teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Eskişehir’de yaşayan engelli bireyler engelliler haftası nedeniyle yaşadıkları sorunları ES TV’ye anlattı. Kimi engelli bireylere karşı daha duyarlı olunması gerektiği mesajı verirken, kimi ise devlet eliyle yeni reformların çıkarılması gerektiğine dikkat çekti.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekiliyor. Engelli bireyler yaşadıkları sorunları ise ES TV’ye anlattı. Ortak sorun; halkın daha duyarlı olması, ekonomik koşullar, istihdam gibi konular oldu.

İSTİHDAM ALANLARI ARTIRILMALI

Damla Özgereksinimler Derneği Başkanı Emel Kapanoğlu, “Eskişehir’de biz gerçekten şanslıyız. Sorunlarımız elbette var. Bürokratik anlamda iyilerin değil, en iyilerinin içerisindeyiz. Bizlere karşı yaklaşımlar çok güzel. Fakat toplumun her kesimini etkileyen alan var ki ekonomik sorunlar. Bu bizim alanımızdaki arkadaşlarımızı çok daha fazla etkiliyor. Bana göre istihdam alanlarının mutlaka artırılması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

UYGULAMADA GÖRMEK İSTİYORUZ

Görme engelli Ercan Güner, “Sorunlarımızın çözümünü sözde değil, uygulamada görmek istiyoruz. Uygulamada bunlar yer almayınca bizim için hiçbir şey ifade etmiyor. Talep etmek gerekiyor. Ama yılmadan taleplerimizi uygun bir üslup ile dile getirip uygulamada da olmasını istiyoruz” dedi.

DUYARLI OLALIM

Engelli ailesi Saim ve Zeliha Gencer çifti ise 46 yaşındaki engelli çocuklarıyla birlikte yaşadıkları zorlukları aktardır. Çift ayrıca halkın daha duyarlı olmasını istedi. Saim Gencer, “İsmail Tam beslenemiyor. Yatarak yemeğini yiyor. Biz ilgileniyoruz ve hayatımız gerçekten zorlu bir şekilde böyle geçiyor. Diğer yandan dışarıda halkımızdan biraz daha duyarlılık bekliyoruz. Çok sorumsuz insanlar oluyor, kaldırımlara araba çekiyorlar. Biz gidemiyoruz, zorlanıyoruz” vurgusu yaptı.

ÇOCUKLARIMIZ İÇİN YATILI BİR YER İSTİYORUZ

Eskişehir Sessiz Meleklerin Sesi Derneği Başkanı olan ve aynı zamanda bir engelli annesi Berrin Çakır, “Özel gereksinimli çocuklar, zihinsel yetersizliği bulunan çocuklar reşit birey olmuyorlar. Tek başına evde kalamıyorlar. Talebimiz; iş insanlarımızdan, belediyelerimizden, devletimizden sağlık sorunlarımız olduğunda çocuklarımızı bırakabileceğimiz, yeri geldiğinde yatılı bırakabileceğimiz bir yer istiyoruz” çağrısı yaptı.

YENİ REFORMLARA İHTİYAÇ VAR

AK Parti Engelliler Koordinasyon Merkezi Başkanı Soner Çoban, “Halkımız artık bilinçli, eski tavrı yok. Daha önceden yolda giderken engelimden dolayı çocuklar bana bakardı ve dalga geçerlerdi kimi zaman ama o artık kalktı. Aileler artık çocuklarını bilinçlendiriyor. Bir de engellilerin ne çektiğini anlamak için engellilerle mutlaka bir gün geçirmek gerekiyor. Hükümetimiz engelliler anlamında yeni reformlar yaptı ama ne kadar yaparsa da eksik yönleri muhakkak var. Bu konuda da mutlaka yeni çalışmalar yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

Editör: Volkan Kılınç