Yapılan araştırmayla Türkiye'de illere göre kadın-erkek eşitliğinin karnesi çıkarılmış, buna göre, kadın-erkek arasındaki eşitsizliğin en az olduğu illerin başında İstanbul, Tunceli ve Eskişehir gelmiş, Ağrı, Bitlis ve Kilis gibi illerde son sıralarda yer almıştı. İlk olarak Eskişehir'in ilk üçe girmesini değerlendiren KA-DER Eskişehir Şube Başkanı Köşgeroğlu, 'Diğer illerin çok kötü durumda olmasından dolayı ilk üçe girdik diye düşünüyorum' yorumunda bulundu.
Kadın-erkek eşitliği konusunda dünya ortalamasının yüzde 21 olduğunu, ama Türkiye'nin bu ortalamanın altında kaldığına dikkat çeken Köşgeroğlu, 'Biz dünya ortalamasında yüzde 14'lük gibi oranla tüm Avrupa ülkelerinin arasında en alt sırasında yer alıyoruz. Eğer sevinmek gerekiyorsa Arap ülkeleriyle kendimizi kıyaslayabiliriz. Çünkü eşit temsil Arap ülkelerinde yüzde 7 oranında, biz de ise son dönemde yüzde 14,9. Yerel bölgede de yüzde 3,1 oranındadır' dedi.
Verdiği örneklerle kadın-erkek arasındaki eşitsizliğe dikkat çeken Köşgeroğlu, 'Eşit temsil konusunda şuanda Türkiye, dünya ortalamasında Avrupa'da en alt sıralarda yer alıyor. Hiç uzağa gitmeyelim Eskişehir yüzü aydınlık bir şehir. 15 ilçesi var, ama sadece bir kadın belediye başkan adayı var. Dolayısıyla ilk üçe girdik nasıl bir ifade oluyor? 'Seviniriz ağlanacak halimize' gibi oluyor. Yine de ilk üçe girmek Eskişehir adına sevindirici bir durum. İlk üçe girmekte KA-DER'in büyük etkisi olduğunu da gururla söylemek istiyorum.'(İHA)

Editör: TE Bilisim