Bildiğiniz gibi vatandaşlara dün ‘İftara misafir çağırabiliyor musunuz?’ diye sormuştuk ve bir çok vatandaş artık ne misafir çağırabildiğini ne de davet edildiğini söyledi. Bugün de uzun saatler süren oruç sonrası dışarıda keyifli bir yemek yiyebiliyor musunuz? , ‘Dışarıda iftar yapıyor musunuz?’ diye sorduk. Vatandaşlar ise hayat  pahalılığından dolayı dışarıda yemek yemenin nerdeyse lüks olduğunu dile getirdi. İşte o cevaplar…

ETİN KİLOSU 580 LİRA

NERMİN DİKİCİ: Nereden para bulup iftar yapacağız? Hayat şartlarını görüyorsunuz. Aldığımız maaş 10 bin lira. Evde 2 kişiyiz bir akşam dışarı çıkıp restorana gitsek en az bin lirayı gözden çıkarmak lazım. Etin kilosu 580 lirayken dışarıda yemek yenir mi?

GÖKTEN PARA YAĞARSA, BELKİ

EREN MUTLU: En basit mekan, iftar menüsü için kişi başı 650 lira fiyat veriyor.  4-5 kişi gitsen 3 bin lira gitti. Eskiden ailemi sık sık yemeğe çıkarırdım ama bu yıl mümkün değil. Gökten para yağarsa bir yemeğe çıkarız belki.

4 KİŞİ, 2 BİN LİRAYI BULUR

DİLEK ÖZDEMİR: Maddi imkansızlıklar nedeniyle hiç yapmadık. Eskiden sadece çekirdek aile olarak değil, annemleri, kayınvalidemi herkesi yemeğe götürürdük. Şu an da 1 kişinin dışarıdaki yemek masrafıyla, o zamanlar 8-9 kişinin masrafını karşılıyorduk. Şimdi 4 kişi yemeğe gitse 2 bini bulur.

Eskişehirliler ucuzluk peşinde: Çürük de çıksa pazar daha ucuz! Eskişehirliler ucuzluk peşinde: Çürük de çıksa pazar daha ucuz!

PAZARA GİDERKEN DÜŞÜNÜYORUZ

HURİYE YALÇIN: Bu pahalılık varken nasıl dışarıda iftar yapacağız? Emekliyim, 10 bin lira maaş alıyorum. Nasıl gideyim restorana? Pazara çıkarken düşünüyoruz ‘Ne alabileceğiz?’ diye. Ispanağın kilosu 40 lirayken, dışarıda yemek fiyatı bin 500 lirayı geçer.

YETMİYOR

CUMHUR AKAKÇA: Yapmadık, nasıl yapalım? Hayat pahalılığından millet iftar çadırlarına gidiyor, ne restoranı? Emekliyim, bu yaşta tost satıp çalışmaya devam ediyorum. Yine de yetmiyor. Eskiden kahveye gidince herkese çay ısmarlardık şimdi kendi zor içiyor.

BİTTİK

AHMET EKİCİ: Paramız yetmediği için yapamadık. Biz 4 kişilik aileyiz. 2 bin liradan aşağı yemek yemeye gidemezsin. Eskiden böyle sıkıntılar yaşamıyorduk. Alım gücü kalmadı. 2 tane okuyan çocuğum var, beslenmesini bile tamamlayamıyoruz. Bittik.

Kaynak: Sümeyra Balcı