Toplantıda gündem dışı konuşmalarda Büyükşehir Belediyesinin Eskişehir'de yapımı devam eden çalışmaları masaya yatırıldı ve meclis üyeleri bilgilendirildi.
Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan meclis toplantılarının 1. Birleşim 1. Oturumu gerçekleşti. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen Başkanlığı'nda gerçekleşen meclis toplantısında 28 gündem maddesi ve gündeme ilave 12 madde görüşüldü. Görüşülen maddelerin ilgili komisyonlara havalesi yapıldı.

AMBALAJ ATIKLARI AZALTILACAK
Gündem maddelerine geçilmeden önce 18-26 Kasım Atık Haftası nedeniyle meclis üyelerine ve basın mensuplarına çevre dostu matara dağıtıldı. Ardından bu hafta dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Aylin Şener bilgilendirme yaptı. Şener, 'Atık Azaltım Haftası, Avrupa'da ve ülkemizde bu yıl 18-26 Kasım'da gerçekleşecek olup, teması 'Ambalajlardır.' Bu tarihlerde düzenlenecek olan etkinlerin amacı; günlük yaşantımızda sıkça sebep olduğumuz ambalaj atıklarını azaltmaktır. Atık Azaltım Haftası kapsamında çıktığımız bu yolda, ambalaj atıklarının azaltılmasının, doğamıza olan olumlu etkilerini de düşünerek, her birimizin küçük değişikliklerle büyük farklar yaratabileceğine inanmalıyız. Bu uygulamamızın, diğer tüm belediyelerimize örnek olmasını umuyor ve siz de belediye meclis üyelerimizin de desteklerini bekliyoruz' dedi.

GÜNDOĞDU 1-2-3. ETAP ÇALIŞMALARI HAZIR
Öte yandan AK Parti Grubu tarafından meclise birtakım sorular yöneltildi. Sorular arasında; Büyükşehir Belediyesinin yetkisinde olan Gündoğdu Mahallesi'ndeki 3 bloklu inşaatın bitim aşaması, Halk ekmek fabrikasının ne zaman açılacağı, Asri mezarlıkta inşaatı devam eden camii ve Eskişehir'in deprem konularındaki hazırlık durumu yer aldı. Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Korhan Koyuncu Gündoğdu mahallesindeki devam eden çalışmalarla ilgili bilgi vererek, 'Gündoğdu mahallemizde 1. Etap projelerimizde tüm uzlaşmalarımız bitti, imar uygulamamızı yaptık. İhaleye çıkmak için bütün hazırlıklarımızı tamamlamış bulunmaktayız. Gündoğdu-1 800 konutluk bir projedir. Orayı ihaleye çıkıyoruz. Gündoğdu – 2 A etabında inşaat devam ediyor. İnşaatın bitim süresi Mart ayıdır. Ve etabında tüm uzlaşımız bitmiştir. B etabında da orada da imar uygulama dosyamız hazırlanıyor. C etabında projelerimiz hazır, uzlaşmalara başlayacağız' ifadelerini kullandı.

İKİNCİ ETABA BAŞLAYACAĞIZ
Koyuncu, Eskişehir'in depreme hazırlık süreci ile ilgili çalışmalarından bahsederek, 'İMO ve üç belediye ortak çalışmamızdır. 4 etap halinde planlanmıştır. Eskişehir'in yerleşik alan içerisindeki tüm binaların incelenmesi, hızlı değerlendirme yöntemiyle incelenmesidir. İlk etap için 22 bin bina inceleme bitmiştir. İnşaat Mühendisleri Odası ile görüşmelerimizi yaptık. 28 bin bina incelemesi için ikinci bir etaba da başlayacağız. Bu hızlı değerlendirmeler neticesinde elimizde 50 bin binalık bir envanter olacak. Bu envanter şu işimize yarayacak; kentsel dönüşüm stratejik belgesi hazırlayacağız ve Eskişehir'de müdahale edilmesi gereken alanlarla ilgili bir yol haritamız olacak. Bu işler bittikten sonra Eskişehir'deki tüm ilçeler de parça parça incelenecek' bilgisini paylaştı.

15-20 GÜN İÇİNDE AÇILIYOR
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Deniz Kaplan da Halk Emek fabrikasında gelinen noktaya değindi ve 15-20 gün içerisinde fabrikanın hizmete açılacağını söyledi. Kaplan, 'Halk ekmek fabrikamızda bir 60-70 günlük gecikme söz konusu… Bunun birinci nedeni; Haziran ayında saha betonu dökülürken yaşanan yağmurlardan dolayı bir gecikme yaşandı. Şu anda farklı çeşitlerin üretimi için makine montajlarımız tamamlandı. Bilgisayar kontrollü altyapı ile çalışacağı için otomasyon bağlantıları gerçekleştiriliyor, o da tamamlanıyor bu hafta… Öyle sanıyorum bir aksilik olmazsa 15-20 gün içerisinde tamamen üretime hazır hale gelecek' dedi.

PEYZAJ TAMAMLANINCA
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de asri mezarlıktaki camii inşaatıyla ilgili bilgi verdi. Büyükerşen, 'Camii inşaatında biliyorsunuz aynı zamanda caminin altında bugüne kadar Eskişehir'de olmayan morg ünitesi ve otopsi kısımları var. Onun teknik araç gereçleri üzerinde çalışmalar yapılıyor. Asıl önemlisi de oralarda çalıştırılacak olan personel aranıyor bir taraftan… Onun dışında peyzaj mimarisinin bazı sorunları var, onlar da kışa kadar tamamlanacak tahmin ediyorum. Ondan sonra camii hizmete alınacak' dedi.

DOĞUM GÜNÜ KUTLAMASI
Gündem dışı açıklamaların ardından meclis üyeleri Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in doğum gününü kutladı. İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt'un doğum gününün de aynı güne denk gelmesi nedeniyle Büyükerşen ve Bozkurt doğum günü pastasını birlikte kesti.
Editör: TE Bilisim