RÖPORTAJ: MELTEM KARAKAŞ

İYİ Parti İl Başkanı olarak atandınız. İYİ Parti Eskişehir'de şu an ne aşamada?

Eskişehir'de il yönetimini belirledik. İki tane merkez ilçe başkanını belirledik. Diğer ilçelerinde bu tür çalışmalar var. İsimler toplandı, temaslarda bulunduk. Ama tabi hepsini toparlayıp sonuç verir hale getirmek lazım. Çok yol kat ettik. Öyle zannediyorum 8 – 10 gün içinde örgütlenme çalışmamız tamamlanmış olur. Parti ofisimizi de ayarladık. Ticaret Sarayı'nın 3'üncü katını tuttuk. Ticaret Odası da orayı boşaltacak zaten ilerde alanımız daha da genişlemiş olacak.

ESKİŞEHİR'İN TAMAMINI TEMSİL EDEN
Yönetim kurulunu oluştururken nelere dikkat ettiniz?
Yönetim kurulunu oluştururken bizim partimizin programında da olduğu gibi Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener Hanımın da belirttiği gibi biz tüm kesimleri toplayan, birleştirici, bütünleştirici ve adaleti, eşitliği, demokrasiyi sağlayıcı, çocuklarımızın önünü açacak, onlara iyi eğitim verecek, birlik beraberlik yaratacak bir idare hedefliyoruz. Burada da öyle. Biz seçerken özellikle şunlara dikkat ettik: Bu insanlar çalışabilecek mi? Toplumda bunların karşılığı var mı? Memleket hizmetlerine çok vakit ayıracaklar mı? Bunlara baktık. Ve bunlara bakarken de ne mezhep düşündük ne ırk düşündük. Değişik kesimlerden birçok insan seçtik. Ve açıklanınca da göreceksiniz, Çarşamba günü büyük ihtimalle listeyi açıklayacağız. Eskişehir'in tamamını temsil eden, her türlü siyasi partiden insanlar var. Demokrat Parti'den de var, Doğru Yol Partisi'nden de var, Cumhuriyet Halk Partisi'nden de var, önceden Milliyetçi Hareket Partili olan da var. Alevisi var, Sünnisi var. İlçe Başkanlarının isimlerini verebilirim aslında. Odunpazarı İlçe Başkanı Eczacı özlem Ayrancı, Tepebaşı İlçe Başkanı da Avukat Mehmet Aktaş. Kesinleşti.

Peki, listeyi il mi belirleyecek yoksa ilçeler kendisi mi belirleyecek?
Listeleri şöyle belirledik: Bir kişi oturup da ben hepsini biliyorum demesi olmaz. Biz benim bahsettiğim siyasi gruplarla on kişilik gruplar oluşturduk. Herkes elindeki isimleri getirdi. Orada kaba tabirle isim bankası oluşturduk. Ondan sonra onların içerisinden seçtik isimleri. Şimdi bu arkadaşlar da tabi kendileri seçecekler ama biz de görüşlerimizi belirtmek isteriz tabi. Onlar da bize söyleyecektir. Sonuç alıcı, sağduyulu, objektif insanların görüşleri bizim için önemli.



TERMİK SANTRAL, YERLİ OTOMOBİL
Şu an Eskişehir'de İYİ Parti'nin gündeminde neler var? En çok neyi konuşuyorsunuz?
Parti yönetim kurulunu oluşturmak bizim için çok zaman alıyor tabi. Emek harcanıyor ama onlarda da bir noktaya geldik. Ama gündemimizde şu var: Bir tanesi yerli otomobilin Eskişehir'de yapılması. Bununla ilgili bir çalışma grubu oluşturduk. Arkadaşlar ön çalışma yapıyorlar. En kısa zamanda onu kamuoyu ile paylaşacağız. İkincisi de, termik santral. Termik santralle ilgili de bir grup oluşturduk. Arkadaşlar onunla ilgili de çalışma yapıyorlar. Bunun getirisi nedir, götürüsü nedir diye. Onlar da netleştiği zaman, yerli otomobil netleşti, termik santral de netleşince toplumla paylaşacağız.

İYİ Parti'nin yerelde tartışılan konulara dair mutlaka söyleyecek bir sözü olacak yani…
Kesinlikle. Yoksa bizim varlığımızın başka bir anlamı olmaz ki. Her konuda müdahil olacağız, her şeyi de araştıracağız. Aklımızın yettiklerini, dilimizin döndüklerini anlatacağız. Amacımız şehrimize, ülkemize faydalı olmak.

KUVVETLİ BİR İKTİDAR ADAYIYIZ
Eskişehir ile ilgili planlarınız var mı? Yerel yönetimi alırsanız ya da milletvekili çıkarırsanız yapmak istedikleriniz nelerdir? İnsanlara neler anlatıyorsunuz?
Onlarla ilgili herkesin kafasında çok karışık şeyler var. Her siyasi partinin amacı iktidar olmaktır. Biz de kuvvetli bir iktidar adayıyız. Şu süreçleri tamamladıktan sonra her hafta bir şey gündeme getirir olacağız. Bizim korkumuz yok. Kendimizi kurtarma gibi bir düşüncemiz yok. Kimseye koltuk değneği olma niyetimiz yok. Bizim tek amacımız var Türkiye iyi olsun, insanlarımız iyi olsun, bölgeye barış gelsin, adalet, denge sağlansın, ekonomik fırsat eşitliği sağlansın. Bizim derdimiz bu.

Siz yıllardır MHP'de siyaset yapıyordunuz. Bugün ne oldu da MHP'den kopup İYİ Parti İl Başkanı oldunuz?
İYİ Parti'nin kurulması Türkiye'de siyasi tıkanmışlığın sonucudur. Yani ben her ne kadar milliyetçi bir partiyi destekliyorsam da, bugün CHP'de benim partim, AKP'de benim partim, HDP de benim partim. Onların başarılı olması, iyi olması, demokrasiye yakın olması, eşitlik içinde davranması hepimizin işine gelir. Türkiye'nin işine gelir. Mesela bir partinin genel başkanı dokuz yıldır seçime giriyor. Ve hala o partiyi iktidar yapamıyorsa, o partiyi bırakması lazım. Mesela bu Türkiye'de gerçekleşemiyor. Ya da bir parti kongreye gitmek istiyor, allem ediliyor kallem ediliyor kongrenin gerçeklemesi engelleniyor. Bu tarz şeyler iktidar partisinin de kimyasını bozuyor, Türkiye'nin de kimyasını bozuyor. Bundan zararlı çıkan da Türk milleti oluyor.

İHTİYAÇTAN DOĞMUŞTUR
Dolayısıyla İYİ Parti'nin kurulması Türkiye'deki siyasi ahengin bozulmasından, siyasi dengenin bozulmasından, bir ihtiyaçtan doğmuştur. Ve görüyoruz ki büyük teveccüh var. Telefonlarla, gelip gidenlerle baş edemiyoruz. Sokakta soranlar, bu iş ne olacak diyenler, bana ne iş düşüyor diyenler, ben telefon ederim diyenler… Mesela geçen bir genç gece 23:00'da beni arıyor. Başkanım biz parti için ne yapabiliriz, elimizden ne gelir, her türlü yardıma hazırız diyor. Bunların hepsi bir bunalmışlıktan kaynaklanıyor. Türkiye'de siyasi partiler kanunu iyi çalışsa, herkes üstüne düşeni yapsa bu kadar partiye ihtiyaç olmaz herhalde. Yani bizim amacımız bir parti kuralım, partimiz şöyle olsun böyle olsun değil de. Bizim amacımız Türkiye siyasi tıkanmışlıktan kurtulsun, Türkiye'nin sorunlarına çare bulalım. Türk milletinin önü açılsın.

HİÇBİR ŞEYDEN KORKUMUZ YOK
Peki, bir erken seçim söz konusu olsa… Türkiye'nin en az üçte ikisinde teşkilatlanmanız gerekiyor.
Bizim hiçbir şeyden korkumuz yok. 8 Aralık 2017'ye kadar teşkilatlanmayı bitirmiş olacağız. Hazırlık içindeyiz. Herkesle çok yoğun görüşmeler yaptık. Bizim için en çok zaman alan il yönetimini oluşturmaktı. Onu da yaptık. Sırayla ilçeler de bitecek. Bir hafta sonra size haber vereceğim.

İYİ Parti'nin en çok CHP seçmeninden oy alacağı söyleniyor. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?
Açıkça söylemek gerekirse, benim kendi düşündüğüm CHP'nin oylarını almak değildi. En çok iktidar partisinden oy almaktı. Ama iş öyle gidiyor. Buradan çıkan sonuç şu: Önce CHP'nin oylarını böleceğiz sonra AKP'nin oylarını böleceğiz.

İYİ Parti'ye kimler oy verecek?
İYİ Parti'ye vatanını, milletini seven, çocuklarını düşünen, istikbalini düşünen, Türkiye'nin iyiliğini düşünen herkes oy verecek. Bizim Genel Başkanımızın bir tabiri var. 'Kimse ceketini çıkarmadan gelsin' diyor. Şu görüşte de olabilirsiniz, bu görüşte de olabilirsiniz. Ama birleşeceğimiz nokta şu: Türkiye'nin birlik beraberliği, bölge içerisinde düzenin, eşitliğin, adaletin sağlanması. Şu anda il yönetimimiz netleşti. O yüzden rahat konuşabilirim. Bu insanların hepsi çok şükür başka amaçları yok. Ama Türkiye'nin böyle olması bizi çok rahatsız ediyor. Bizler yıllarca bu ülkenin ekmeğini yedik. Bu topraklarda dedelerimiz şehit oldu. Benim dedem Yemen gazisidir. Emek verdiler. Bizler şimdi ne olursa olsun, benim tuzum kuru dersek onlara ihanet etmiş oluruz. Bundan sonra da bizden sonra geleceklere güzel bir ülke bırakmamız lazım.

HEDEF DEĞİL GERÇEK
Eskişehir ile ilgili hedefleriniz var mı? Yerel yönetimler, milletvekili sayısı gibi...
Bir vekil değil. En az üç vekil. Merkezdeki üç belediyeden de en az iki belediye alacağız. Bizim üç vekil hedefimiz var. Göreceğiz bakın yarın. Bu hedef de değil. Gerçek. Anket yaptık. Yüzde 36'sı oy veririm, yüzde 40'ı vermem diyor. Yüzde 24'ü de kararsız. Bizim hedefimiz o yüzde 40'ı almak.
Editör: TE Bilisim