2 Temmuz 1993'te Pir Sultan Abdal Şenlikleri'ne katılmak için Sivas'a giden aydın ve sanatçılardan 33'ü ile iki otel görevlisi otelin yakılması sonucu hayatını kaybetmişti. Tarihe Madımak Katliamı olarak geçen bu acı olayın 26'ncı yıldönümü nedeniyle Odunpazarı Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla bir yürüyüş düzenlendi. Adalar'dan Vilayet Meydanına kadar yapılan yürüyüşte yüzlerce insan, 'Sivas'ı unutma unutturma', 'Yakanlar bir gün hesap verecek', 'Sivas'ın ışığı sönmeyecek', 'Gün gelecek devran dönecek, yakanlar halka hesap verecek' sloganları attı.
ORGANİZE KATLİAM
Vilayet Meydanına yürüyen yüzlerce insan burada Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktıktan sonra İstiklal Marşı okudu. Daha sonra açıklama yapan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Şube Başkanı Azmi Kerman, 33 aydının yobazlar tarafından bilinçli ve organize bir şekilde yakıldığını söyledi. Madımak Katliamı'nın devleti yönetenlerin gözü önünde yaşandığını hatırlatan Kerman, 'Madımak'ta boğulmak istenen oradaki masum insanlar değil, büyük Atatürk'ün kurduğu laik, demokratik cumhuriyetimizdir. Atatürk ilke ve devrimleri her zaman ışığımız, yol göstericimiz olacaktır. Sivas'ta yaşamını yitiren canlarımızı asla unutmayacağız' dedi.
UNUTTURMAYACAĞIZ
Azmi Kerman'dan sonra konuşan Hacı Bektaş Veli Vakfı Şube Başkanı İsmail Kılıç, Madımak'ta yakılan ateş, hepimizin yüreğinde yanmaktadır. İnsan olan insani değerler taşıyan insanlarımızın içinde bir yara olarak günümüze kadar gelmiştir. Yapılmak istenen Atatürk'ün aydınlık Türkiye'sini ortaçağ karanlığına götürmek, özgür düşünceyi yok etmek, toplumumuzun akıl ve bilimle yönetilmesine tahammül edemeyenlerin alçakça saldırısıdır. Bizler Sivas'la birlikte Maraş, Çorum katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız' diye konuştu. Konuşmaların ardından emekli öğretmen Cengiz Ersöz, Madımak'ta yaşamını yitirenler için yazdığı 'Yobaza sorular' adlı şiirini okudu. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim