YEDAM Eskişehir'in, açılış töreni Odunpazarı bölgesinde gerçekleştirildi. Törene Vali Özdemir Çakacak, AK Parti Milletvekilleri Nabi Avcı, Harun Karacan, Emine Nur Günay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı ve Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esra Albayrak, Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk ve çok sayıda kişi katıldı. İlk olarak YEDAM'ın bağımlılık ile ilgili kısa filminin gösterildiği törende açılış konuşmasını Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk yaptı. Yeşilay bayrağını sadece ülkede değil tüm dünyada dalgalandırmaya çalıştıklarını vurgulayan Öztürk, 'Bağımlı birey ve yakınlarının bağımlılıktan kurtarılabilmeleri için ne gerekiyorsa adım adım onu yapacağız. Yani aslında burası bir sahiplenme yeri. Bizim kapımızı çalanlar tıbbi tedavisinden tutun da rehabilitasyon sonuna kadar bizim sahiplendiğimiz kişiler olacaklar. Hepinizin bildiği gibi bizim en büyük destekçimiz, arkamızda duran kişi Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan. Türkiye bağımlılıkla mücadelede örnek ve lider olma noktasında hızla gidiyor. Şu anda biz 3 yıl içerisinde 52 ülkede Yeşilaylarla ayaktayız. Yani 52 ülkede Yeşilay bayrakları dalgalanıyor. Biz Eskişehir'de bağımlı bireylerin ya da ailelerin sokakta kalmamasını, tedavisiz kalmamasını sonuna kadar sağlayacağız. Burada vereceğimiz hizmetlerin tamamı ücretsizdir' ifadelerini kullandı.
HERKESE AÇIK
Daha sonra söz alan Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esra Albayrak, 'Bugün burada Eskişehir'in yaraları sevgiyle iyileştiren tabiatının tezahürü olacaktır ki Yeşilay'ın danışmanlık merkezini açmak için buluştuk. Toplumumuz için böylesine büyük önemi olan bir kurumda herkesin erişimine açık, tamamen ücretsiz ve profesyonellerden oluşan bir merkezin açılması hepimiz için bir gurur meselesidir. Aileleri derinden sarsan trajediler karşısında Yeşilay'ın sunduğu bu hizmet dar zamanlarda bir kurumdan öte adeta bir akraba hissi uyandıracak diye düşünüyorum. Hele de bu mahalleyi gördükten sonra gerçekten bir akraba sıcaklığıyla kucaklanacağını da iyice hissetmiş oldum' dedi.
FIRSATA DÖNÜŞSÜN
'Anneler olarak çocuklarımızla aramızda uçurumlar oluşturmamalıyız' diyen Albayrak, 'Canları yandıklarında ilk koşacakları kişiler anneler olarak bizler olmalıyız. Burada çok sayıda kıymetli beyefendiler görüyorum. Sizler de eminim ne kadar kızgın olsalar da, ergenlik döneminde ne kadar sizlerle çatışmaya girseler de onların bebekliklerinden itibaren sığındıkları çınarsınız. Eğer öyleyse babalar olarak da ne olur çocuklarımızı korurken korkutmadan, yanlış yaptıklarında kaçmalarına yol açmayacak bir güven ortamını onlara tesis edelim. Bizler Yeşilay olarak bu farkındalığı yükseltmenin çabası içindeyiz. YEDAM da bu çabayı ayrıca taçlandıracak bir gayrettir. Çocuklar ve gençler adeta toplumuzun akciğerleridir. Onlara böyle baktığımızda onları olabildiği kadar temiz tutmak durumundayız. Bu noktada nasıl sorusunun cevaplanması çok önemli. Bizler onların doğru rol modeller seçmelerini sağlamalıyız. Bu günlerde belki biraz daha sık uygulamamız gereken bir bağımlılık. Hele hele Yeni Zelanda'daki hain terör saldırısı sonrasında daha çok gündemimize girmiş olan teknoloji bağımlılığı karşısında ayrıca bir emek sarf etmek gerektiği de ortadadır. Eskişehir gibi özellikle genç nüfusun çok olduğu bir yerde yerel yönetimlere de çok büyük bir görev düştüğü aşikardır. YEDAM'larla Yeşilaylarla belediyeler uyumlu bir çalışmayı sağlayabilmişlerse, bu noktada biz çok daha hızlı başarı sağlayabildik. Çok daha fazla gence ulaşabildik. Yaklaşan seçimlerin bu noktada başta Odunpazarı, genelde de Eskişehir için bir fırsata dönüşmesini umut ettiğimi ifade etmek isterim' şeklinde konuştu.
TOPYEKÜN MÜCADELE
Yeşilay'ın madde bağımlılığıyla mücadelede çok önemli görevler üstlendiğini belirten Vali Özdemir Çakacak ise, 'Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bütün illerde madde bağımlılığıyla mücadele kurulları var. Bu kurulumuzda da en önemli paydaşlarımızdan biri Yeşilay Cemiyeti. Madde bağımlılığıyla mücadele, özellikle uyuşturucuyla mücadele bilinsin ki sadece bu madde bağımlılığının ortadan kaldırılması dolayısıyla kişilerin geleceğini etkilemekle kalmayacak. Özellikle uyuşturucuyla mücadele aynı zamanda terörle mücadele demektir. Çünkü terörün en büyük finansmanı uyuşturucudur. Olaya bu açıdan baktığımızda ki biz dünyanın en önemli coğrafyasında bulunan bir ülkeyiz. Biz tüm kamu kurum kuruluşlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, yüce milletimizle adeta madde bağımlılığıyla mücadelede topyekün seferberlik halinde olursak bu işin üstesinden geliriz' ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi. HM
Editör: TE Bilisim