“Odunpazarı Belediyesi’nin 2023 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesabı ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu” görüşüldü. Raporda öngörülen gider bütçesi 1 milyar 300 milyon TL olarak tahmin edilirken, 1 milyar 137 milyon 555 bin 463 TL olarak gerçekleşti ve gerçekleşme oranı yüzde 87,5 oldu. Bütçe geliri için ön görülen rakam 1 milyar 100 milyon iken, 1 milyar 62 milyon 128 bin 34 TL olarak gerçekleşti ve gerçekleşme oranı yüzde 96 olarak açıklandı.

HALK SİZE BU YETKİYİ VERMEDİ

AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Kepez, belediyenin gider bütçesinde yatırıma daha fazla yer verilmesi gerektiğini belirterek, “CHP Grubu’yla aynı düşünmek zorunda değiliz. Biz baktığımız pencereden belediye hesabını böyle görüyoruz. Kimseye iftira attığımız yok. Hesaplamalar kesin ve net bir şekilde ortaya çıkarılmıştır. Çalışmada emeği geçen herkesi takdir ediyoruz. Her seferinde eleştirilerimiz karşısında ‘merkezi hükümet şunu yapıyor’ diyorsunuz. Oynamasını bilmeyen gelin yerim dar dermiş. Sadece Odunpazarı Belediyesi yok Türkiye’de. Halk tabii ki takdir etti ama genel anlamda 22 yıldır biz de halkın içindeyiz, siz de halkın içindesiniz. Ne yazık ki halk size bu yetkiyi vermedi. Halk vermedi diye niye gocunuyorsunuz? Yapılan işleri de yapılmayanları da görüyoruz. Yatırım hizmetlerinin az olduğunu ve artırılması gerektiğini söylüyoruz. Yatırımlarda belediyemizin, yönetimlerin yanındayız. 22 yıldır merkezi hükümet var. Türkiye’yi biz uçuruyoruz siz hala yerde oturuyorsunuz. CHP konuşur AK Parti yapar. Yerel yönetimlerde birçok yeri almış olmanız, önümüzdeki dönemde . Vatandaş bize kızdı, size oy verdi. Ne yazık ki tasarruf ilkesine çok fazla uyulmadığı kanaatini dile getirerek, gördüğümüz eksikliklerden dolayı olumlu oy vermeyeceğiz” dedi.

BU ELEŞTİRİLERİ İNSAF ÖLÇÜSÜNDE DEĞERLENDİRMEK LAZIM

AK Parti grubunun eleştirilerine yanıt veren Başkan Kurt, “2022’ye göre 2023’ü değerlendirirken 2024’te değerlendirdiğimizi unutmamanız lazım. 2024’te nereye gelmişiz? 2022’de enflasyon neymiş, 2023’te ne olmuş, 2024’te ne olacak? Mazot 6 buçuk liradan 22 buçuk lira olmuş 2023’te. Siz diyorsunuz ki ‘mazot fiyatları çok fazla.’ Elbette fazla olacak çünkü hükümet sağ olsun boyuna artırıyor. Enflasyonu frenleyemediğiniz sürece, paranın satın alma gücünü düzenleyemediğiniz sürece bu rakamlar hep artacaktır. Enflasyon yüzde 122’nin üzerindeydi 2023’te. Şimdi siz bize diyorsunuz ki ‘bazı kalemlerde yüzde 20, yüzde 100, yüzde 70 artış var.’ Artacak. 2023 yılında siyasi şartları ve bulunduğumuz konumu iyi değerlendirmenizi istiyorum. 6 Şubat’ta bir deprem oldu. Olağanüstü bir çalışma içerisine girdik. Sosyal yardımlar o yüzden arttı. Durup dururken artmadı. 2023’te Şubat ayından itibaren gerçekten o deprem bölgesine çok ciddi katkıda bulunduk. Personel gönderdik, yardım gönderdik, nakit gönderdik, malzeme gönderdik. Malatya’da bir konteyner köyü kurduk. Giderlerini karşıladık. Bunlar heralde o bütçeyi zorunlu olarak artıracak.Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı Seçimi oldu. Seçimi kazanmak için ne gerekiyorsa yapan iktidar EYT’yi çıkardı. Asgari ücret arttı, memurlara çok ciddi anlamda zamlar verdi Bunları biz nereden ödeyeceğiz? Bu giderlerimiz onun için arttı. Bu eleştirileri insaf ölçüsünde değerlendirmek lazım.  Yüzde 120’nin üzerinde enflasyonla yarıştığımız bir ülkede elbette bizim bütün giderlerimiz artacak. Yüzde 120’nin altında artmış birçok gider. Dolayısıyla bu değerlendirmeyi düzgün yapmanız lazım” ifadelerini kullandı.

Odunpazarı 3D Gençlik Festivali’nde 19 Mayıs Coşkusu Odunpazarı 3D Gençlik Festivali’nde 19 Mayıs Coşkusu

Tahmini bütçenin yüzde 90’ın üzerinde gerçekleştiğini vurgulayan Başkan Kurt, “Bu bütçe tahmini olduğu için sapma ihtimali her zaman vardır. Yanlış olma ihtimali her zaman vardır ama bizde gelirde de giderde de gerçekleşme oranları yüzde 90’ın üstündedir. O nedenle de bu dönem, bunun eleştirilmesi siyaseten olmuştur. Ben bir itiraz etmiyorum. Burada bir sorun yok. Sorun belli. Sorunu vatandaş 31 Mart’ta çözdü. Umarım 2024 bütçesi de aynı başarıyla devam eder. Biz oy verseniz de vermesiniz de emeğe teşekkür ediyoruz” açıklamasını yaptı. Yapılan oylama sonucunda bütçe oy çokluğuyla kabul edildi.

BORÇ 394 MİLYON 466 BİN LİRA

Belediyenin mevcut borcunu açıklayan Kurt, “2022 yılında 2023’te ‘200 milyon lira borçlanırız’ demişiz, borçlanmamışız. Bunun değerlendirilmesi, takdir edilmesi lazım. Biz yapabilirdik ama niye yapalım? İşte tasarruf böyle olur. Tek kalemde. Borçlanmamak suretiyle bile 200 milyon lira tasarruf etmiş durumdayız. Odunpazarı Belediyesi’nin şu andaki borcu 394 milyon 466 bin 581 lira 53 kuruş. Bu net bir biçimde bizim takibimizdedir. Bununbüyük bir bölümünü biz yapılandırmışız. 50 ay, 100 ay gibi bir periyoda yaymışız. Acil piyasa borcumuz, cari borç dediğimiz borçlarımız günü kurtaran, günü değerlendirebilen bir aşamadadır. O yüzden hiçbir alacaklımız bizi sıkboğaz etmemektedir çünkü verilen sürelerde tıkır tıkır ödemeler gerçekleşmektedir” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi