Aracınızın performansı ve uzun ömürlülüğü için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de motor yağıdır. Motorunuz için en uygun yağı seçerek hem otomobilinize hem de kendinize büyük bir iyilik yapabilirsiniz.
MOTOR YAĞININ GÖREVLERİ NELERDİR?
Motor yağlarının temel görevleri;
-Piston ve silindir arasındaki boşlukları doldurarak gaz kaçağını engeller ve verimliliği artırır.
-Parçalar arası sürtünme seviyesini düşürerek aşınmayı engeller.
-Motor içerisinde kir ve tozları yağ filtresine taşır.
-Yüksek ısıya maruz kalan motor parçalarının soğumasını sağlar.
MOTOR YAĞI ÇEŞİTLERİ
Otomotiv endüstrisi için üç çeşit motor yağı çeşidi vardı. Bunlar üretim şekillerine göre mineral, yarı sentetik ve tam sentetiktir.
-Mineral Yağlar; ham petrolün damıtılmasından sonra çeşitli katkı malzemeleri eklenmesiyle üretilir.
-Tam Sentetik Yağlar; tamamen kimyasal işlemler sonucu laboratuvar ortamında elde edilir.
-Yarı Sentetik Yağlar; mineral yağ ve sentetik yağın karışımıdır. Genellikle %70-80 mineral yağa, %20-30 sentetik yağ eklenmesi sonucu oluşturulur.
MİNERAL İLE SENTETİK YAĞLAR ARASINDAKİ FARKLAR
-Sentetik yağlar daha az enerji harcar ve performansları daha güçlüdür.
-Üretim maliyeti daha yüksek olan sentetik yağlar mineral yağlara göre daha pahalıdır.
-Tam sentetik yağların ömrü mineral yağlara göre daha uzundur. Uzun vadede cebinize de daha duyarlı olacağı gibi çevreye de daha duyarlıdır.
-Sentetik yağların mineral yağlara göre en büyük farkı sıcaklığa karşı daha dayanıklı olmalarıdır.
-Düşük sıcaklıklarda daha akıcı olan tam sentetik yağlar özellikle ilk çalışmada motorunuzu daha iyi korur.
-Yine tam sentetik yağların buharlaşma seviyesi daha yüksektir. Bu yüzden yüksek sıcaklıklarda motorunuzun daha az yağ eksiltmesini sağlar.

/////

YENİ 208 GÖSTERİLDİ
Fransız PSA grubunun en sevilen modellerinden 208 yenilendi. Markanın pazardaki sınıf atlama stratejisini yansıtan Yeni nesil Peugeot 208, keskin tasarımıyla son derece dinamik ve modern bir görünüm sergiliyor. Küçük sınıf otomobil pazarına tamamen yeni bir yaklaşım getirecek olan model benzinli ve dizel motorun yanında elektrikli modeliyle de satışa sunulacak. Ülkemize 2019'un son çeyreğinde gelmesi bekleniyor.

/////

SEAT'IN KÜÇÜK ELEKTRİKLİSİ
SEAT, şehir içi ulaşım ile ilgili şirketin vizyonunu gözler önüne seren, yeni konsept otomobili Minimo'yu Mobil Dünya Kongresi'nde tanıttı. Minimo, bir otomobilin güvenliği, rahatlığı ile motosikletin çevikliği ve kolay park edilebilirliğini bir arada sunuyor. İki kişilik oturma kapasitesi sunan yüzde 100 elektrikli konsept otomobil, entegre pil değişim sistemi ile geliştirildi. Bu da aracın yalnızca birkaç dakikada şarj olmasına ve 100 kilometreden fazla yol kat edilebilmesine olanak sağlıyor.