Rektör Çomaklı, dünyada yeni bir sürece girildiğini o nedenle de gelecek nesil için çağın şartlarının düşünülmesi gerektiğini belirterek Anadolu 5.0 projesini geliştirdiklerini söyledi.
GELECEĞİ DÜŞÜNÜYORUZ
Çomaklı, 'Yeni bir sürece geçiyoruz dünyada. Sanayi devrimi yaşandı, uzay çağı geçti. Şimdi içinde bulunduğumuz bir dönüşüm süreci var. Özellikle internet üzerinden dijital bir dünya yaşıyoruz. Şu anda 10 yaşında olan çocuklarımızın 10 yıl sonra 20 yaşında olduğunu düşünerek onların ne istediğini tespit edebilmek adına eğitim konusunda kendimizi yenilememiz gerekiyor. Bu nedenle de içinde bulunduğumuz dünyayı değil de 10, 15, 20 sene sonraki süreci dikkatli araştırmamız, neler olabileceğini tahmin etmemiz ve o tahminlerimizin neticesinde de nasıl gerçekleştirebileceğimizi ortaya çıkarmamız gerekiyordu. Bu yüzden de 2.0 dediğimiz sanayi, 3.0 ve 4.0 süreçlerinden bahsederken biz eğitimde Anadolu 5.0 diye bir sürecin başlangıcını yapıyoruz. Biliyorsunuz dijital dünyada insanları 4 duvara kapatmanın imkanı olmayacağını görüyoruz. Dijital çağda alışveriş dediğimiz bir olay söz konusu. Bu alışveriş de bir alışkanlıktır. Bu alışkanlığı da değiştirecek bir dijital çağın içerisindeyiz. İnsanlar artık alışveriş yağarken somut bazı şeyleri görmeden sanal mağazadan ihtiyaçlarını giderebiliyorlar. Peki, Anadolu 5.0 bunların neresinde? Anadolu 5.0 bunun eğitim boyutuyla ilgileniyor. Dijital gençlerin geleceği görmeden üretim veya planlama geliştirilirse mutlaka çağın gerisinde kalacağız. Bizden önde olan devletlere tabi olacağız' diye konuştu.
EĞİTİM DIŞLANIYOR
Değişen ve gelişen dünyanın zorlayıcı gücü olduğuna vurgu yapan Çomaklı, 'Siz buna karşı gelemiyorsunuz. Bu zorlayıcı güç de geleneksel üniversite eğitimini dışlıyor. Dışladığı için de bu çocuklara bizim Anadolu 5.0 diye tabir ettiğimiz bir eğitim sürecine tabi tutmamız gerekiyor. Biz nasıl bir insan oluşturabiliriz sorusunu arıyoruz bu 5.0'da. Bu soruda geleneksel üniversite yapısında bulamayacağımızı biliyoruz. İşin içinde dijitalleşme sürecinin olduğunu, işin içerisinde uzay çağının da katıp bunları harmanladığımız işin içerisinde gelecek neslin eğitim taleplerinin de dikkate alındığı bir eğitim modeli planlıyoruz. Bilindiği üzere burada ilmi bir şey vardır. Bilgiler 5 yıl sonra eskimektedir. Önümüzdeki süreç 2 yılına çıkmaktadır. 2 yılda eskimektedir. Bizim bu çocukları eğitirken eskime sürecini uzun sürede tutmamız lazım ki mezun olduktan sonra eskiyip tekrar kendilerini güncelleme gereği hissetmesinler. Mezun oldukları bilgiyle hayatlarını devam ettirebilsinler, çağı yakalayabilsinler. Biz bunları akademik bir şekilde hazırladık' ifadelerini kullandı.
EĞİTİM AÇISINDAN FACİA
5.0 projesinin nasıl yapılacağı ile ilgili bilgi veren Çomaklı şöyle devam etti: 'Burada 5.0'ın rol model gösteren Cumhurbaşkanımızdır. Model almayın model alınan üniversite olun diyor. 5.0 anlayışında dijitalleşme sürecinde çok acil müdahale ederek ofis oluşturdu. Biz de bu ofise ve çalışmalara güncel gelişmelere bakarak. Eğitimde bir adım ileri gitmemiz gösterdi. o nedenle model alan değil model alınan bir üniversite olarak kendimize yer edinmek istiyoruz. Üniversite olarak yerelden başlamamız gerekiyor. kentteki paydaşlarımız bizim için önemli. Bununla birlikte bu paydaşlarla ortak çalışma gerekiyor. asıl burada sorumluluk onlara düşüyor. Biz üzerimize düşen aktiviteyi gerçekleştirdikten sonra bu paydaşlarımızın aktif olma durumunu kendilerini düşürmemesi ve gün geçtikçe de paydaşlıklarını artırmaları gerekiyor. Aksi takdirde biz de yarı yoldan geri dönmek durumunda kalabiliriz. Bu da eğitim açısından facia olabilir.' Projenin altyapısının hazır olduğunu söyleyen Çomaklı, dijitalleşme sürecinde öncü kurum olduklarını bu nedenle de ellerindeki imkanları avantaja çevirerek işi hızlandıracaklarını vurguladı. ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim