Tepebaşı Belediyesi tarafından dünyada sadece Eskişehir'de düzenlenen, Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu'nun 13'üncüsü, 2-14 Eylül arasında gerçekleştirilecek. Konu hakkında düzenlenen toplantıya Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, akademisyenler, sponsor firmaların yetkilileri katıldı.
KÖKLÜ ETKİNLİK
Düzenlenen toplantıda konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, sempozyumun ortaya çıkış sürecini anlattı. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu'nun dünyada rakipsiz bir konuma geldiğini vurgulayan Ataç, 'Eskişehir'de bu denli köklü bir sempozyum göremiyoruz. Tepebaşı Belediyesi bu sempozyumu uzun yıllar daha yapma gayretinde olacak. Çünkü bu iş, kent belleği ve kent kimliğidir. Bugün de sempozyumumuz dünyada rakipsiz bir konuma geldi. Bunu da biz değil, konuğumuz olan yabancı sanatçılar söylüyor. Artık örnek alınıyor, taklit ediliyor. Biz de bundan memnun oluyoruz çünkü Tepebaşı Belediyesi olarak her işimizi örnek olmak amacı ile yapıyoruz, yayılmasını arzuluyoruz. Büyükşehirler ya da büyük ilçelerin belediyeleri, yaptığımız güzel işleri yerinde görmek için geldiklerinde sempozyumda ortaya çıkan eserleri de görüyorlar. O zaman bu sempozyumun ne olduğunu da anlatmış oluyoruz' ifadelerini kullandı.
MERAK EDİLECEK
'Bu sene de sanat ile sektörü bir araya getiriyoruz' diyen Ataç şöyle devam etti: 'Heykellerimizi bildiğiniz üzere parklarımıza yerleştiriyoruz. Bu sene de kentin çeşitli yerlerinde sergilemeyi planlıyoruz. Bu zamana kadar 12 sempozyuma 121 sanatçımız katıldı ve 173 heykelimiz var. Bu gerçekten zor bir sempozyum ama Tepebaşı o kadar alıştı ki artık kolayca, yorulmadan yapabiliyoruz. Bu yıl 5 Türk ve 5 yabancı sanatçımız bizlerle olacak. Bugüne kadar 36 ülkeden 131 sanatçı sempozyumumuza katıldı. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu artık hepimizin, artık Eskişehir'in oldu.'
DÜNYAYA TANITIYOR
Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu'nun Sanat Danışmanı Prof. Bilgehan Uzuner, 'O güzel eski fabrika alanı, 10 sanatçıya, 4 sergiye ev sahipliği yapacak. 15 ayrı üniversiteden 60 asistan öğrenci geliyor, burası yine bir okul olacak. Sempozyumumuz 173 esere sahip ve bu eserler sanatçıların, asistanların, belediye çalışanlarının elinden ortak biçimde ortaya çıktı. Bu 170 eser hepimizin, tüm katılımcıların anıları ile birlikte yerlerinde, parklarda sergileniyorlar. Bu açıdan düşününce çok değerli bir sempozyum. Sempozyum da kendisini tüm dünyaya yine kendisi tanıtıyor' diye konuştu.
DEVAM ETMELİ
Sempozyumun sponsor firmalarından Kılıçoğlu Yapı Malzemelerinin Grup Başkanı Barış Özaydemir ise, 'Eskişehir kili, Türkiye'deki en kaliteli killerden biri. Sanat ile endüstrimizin birleşmesi gerektiğine inanıyoruz. Burada yapılacak çalışmaları desteklerken gelecekte de devam etmesini çok istiyoruz' dedi.
KORTEJLE BAŞLAYACAK
Her yıl olduğu gibi yine birçok sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapacak olan sempozyum; 2 Eylül tarihinde İsmet İnönü 1 Caddesi Kılıçoğlu Plaza önünden, Eskişehir'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 97'nci yılı dolayısıyla düzenlenecek askeri merasim bando takımı eşliğindeki kortej yürüyüşü ile başlayacak. Kortej yürüyüşünün ardından saat 20.30'da ise Eti eski fabrika alanındaki konserde Türkiye'nin sevilen rock grubu Manga, Eskişehirlilere unutulmaz bir akşam yaşatacak. Öte yandan sempozyumun açılış töreni, 8 Eylül'de saat 19.00'da gerçekleştirilecek ve törenin ardından efsane sanatçı Alpay, kent halkı ile buluşacak.
6 ÜLKEDEN 10 SANATÇI
13. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu bu yıl Türkiye'nin yanı sıra Almanya - Tepebaşı Belediyesi'nin kardeş şehri Treptow-Köpenick (Gudrun Kühne), Polonya (Janina Myranova), İspanya (Miguel Angel Gil Andaluz), Güney Kore (Mun Kyung Kim), Çin (Zhang Jingjing) ülkelerinden sanatçıların katılımı ile gerçekleşecek. Sempozyuma ülkemiz adına katılan sanatçılar ise Ece Kanışkan, Ergün Arda, Yasemin Yarol, İsmail Yardımcı ve Tarık Kartal olacak. ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim