Yeni nesil organize sanayi bölgelerinin farklı misyonları olduğunu söyleyen ESO Başkanı Kesikbaş, 'İletişim çağındayız, dijital dönüşümü yakalamamız gerekiyor. Bizim bahsettiğimiz OSB aslında dijital dönüşümü sağlayabileceğimiz, sanayi 4.0 yatırımlarını yapabileceğimiz, kümeleşebileceğimiz, genel stratejiler yaratabileceğimiz, iletişimin en üst seviyede olacağı, internetin bu kadar yoğun olduğu bir dönemde herkesle ortak fikir ve ortak Ar-Ge yapabileceğimiz pırıl pırıl, yemyeşil, enerjisini kendisi üretebilen, ortak paydada birbiriyle aynı sinerjiyi sağlayabilecek sektörlerin bir araya geldiği, kente mutlaka ve mutlaka bir toplu taşıma ile bağlanabileceği, çünkü kentleşme önemli. Hepimizin kentle beraber sanayinin de entegre olması gerekiyor. Ama kentin içinde değil. Kızılcıklı'da Batıkent'in dibinde değil. Bu tip OSB'lere ihtiyacımız var. Yeni nesil organize sanayi bölgeleri deniyor bunlara. Hatta hükümetin mevcut planında da var. Çünkü burada katma değerli üretim yapıyorsunuz. İki türlü üretim var. Bir tanesi ya volüme yapacaksınız, mess production yapacaksınız, çok üreteceksiniz, ölçek ekonomisi yaratacaksınız, dünyanın her yerine satacaksınız, ya da inovasyon ve Ar-Geye dayalı daha katma değeri yüksek ürünler yapacaksınız. Bu katma değeri ve inovasyonu yüksek ürünler yapabilmek için sizin farklı ortamlara ihtiyacınız var. Bunun içinde teknokenti olacak, ting-tang kulübü de olacak, sosyal tesisleriyle entegre, güvenliği birleştirilmiş çünkü hepimiz bu işlere para harcıyoruz' diye konuştu.

ÜLKENİN EN İYİSİ
Mevcut Organize Sanayi Bölgesi'nin Türkiye'nin güzel OSB'lerinden biri olduğunu belirten Kesikbaş, 'Ama karma bir OSB'dir. Bizim bahsettiğimiz OSB'lerde gençler gelip çalışabilecek. Üretim derken beden gücüyle üretimden bahsetmiyoruz. Artık akıl teri önemli. Alın teri tabi ki önemli ve değerli ama akıl teri önemli. Mesela benim yan komşum gıdacı, hemen karşımda fiş, priz üreten biri var, öbür tarafta mobilya var. Bu dünyanın her yerinde böyle Türkiye'yle ilgili bir durum değil. Bu gelecek 50 yılın projeksiyonu ile ilgili bir durumdan bahsediyorum. Geçmiş 50 yıl için bunlar görevlerini yerine getirmiş OSB'erdir. Hala da devam edecektir ama gelecek 50 yılda dünya değişiyor, hepimiz değişiyoruz. Bizim bütün derdimiz Türkiye'nin geleceğini, kentin geleceğini doğru planlamak gerekiyor. Ben şehircilikten anlamam ama kentin geleceğinde mutlaka sanayinin yerinin olması gerekiyor. Ama nasıl bir sanayi? Öyle bacasından dumanlar, tozlar çıkan sanayiler değil, 1,5 dolarlık ihracat rakamını 3,5- 4 dolarlara çıkarabileceğimiz yerler' ifadelerini kullandı.

MEMLEKET MESELESİ
'Eskişehir'in, Türkiye'nin buna ihtiyacı var' diyen Kesikbaş, 'Bu memleket meselesi Eskişehir'in meselesi değil. Bunların doğru, bugünden planlanması, programlanması gerekiyor. Bunun şimdiden lokasyonunun kentin batısında, doğusunda… Oturdum üşenmedim bizim hayalini kurduğumuz yerle Eskişehir'in batı çıkışını hesap ettim. Google'dan tek tek baktım 3 milyon insan oturabiliyor. Kimse o yüzden sallamayacak. Buraya 100 bin tane öğrenci geliyor. Beyin göçü yaşıyoruz. Adam geliyor gidiyor, kalan var mı? Biz burada eğitiyoruz, büyütüyoruz, yediriyoruz, içiriyoruz o çocuklar sonra kalkıyor İstanbul, Ankara'ya gidiyor. Niye gitsin? Kimin ne dediğinin bir önemi yok bu işler de, bu kolektiftir. Öyle ya da böyle bu kentin ve diğer kentlerin hepsinde ihtisas OSB'lerine ihtiyaç var. Mükemmeliyet merkezlerinin içinde olduğu yeni nesil OSB'lerine ihtiyaç var. Bunu bir tek biz konuşmuyoruz' dedi.

TUZAKTAN ÇIKMALIYIZ
İhtisas OSB'leri için yasal bir engel olmadığını söyleyen Kesikbaş, 'Bizim karma bir OSB'miz var zaten. Bizim hayalimiz başka. Eskişehir bir şeyin farkında değil. Sanayileşmek açısından bunu sanayi kirliliği, baca kirliliği olarak falan düşünmeyin. Bizim bahsettiğimiz kompak yapılar. Eskişehir Marmara havzasının içinde yer almak zorunda. Bugün Marmara havzası dediğiniz zaman İstanbul, Bursa, İzmit, Bilecik, Balıkesir, İzmir'e kadar gidiyor. Bu havzada yer almak zorundasınız. Lojistik olarak da bağlanmak zorundasınız, sanayinizi de büyütmek zorundasınız yoksa Eskişehir orta gelir tuzağından kurtulamaz. İhracat rakamlarını 3-4 dolarlara çıkartacağız ki orta gelir tuzağından kurtulabilelim. Diyecekler ki Bursa yeşildi, yeşilliği bitti. Ben doğma büyüme Eskişehirliyim. Bizim Eskişehir'imiz, Bursa gibi şeftali bahçeleri falan yoktu. Bir tek vişne evlerinin olduğu bölümler vardı. Vişnelik, Sümer mahallesi falan yeşillikti. Biz bisikletlerle falan giderdik, oralarda top oynardık. Çukurhisar'da Muttalip'te falan ben öyle yeşillik falan hatırlamıyorum' diye kaydetti.

EMEKÇİ SANAYİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'le de konuyla ilgili görüştüğünü belirten Kesikbaş, 'Yılmaz Hocaya gittim. Evet söyledim de. Buradan bunları polemik de yapmak istemem açıkçası. Belki biz de doğru anlatmamış olabiliriz. Yanlış anlatmış oluruz. Önce basının tartışması gerekiyor bu konuyu. Öyle ya da böyle bu konu tartışılacak Eskişehir'de. Kim ne olursa olsun. Herkese saygımız sonsuz. Çünkü herkes katma değer sağlamıştır bu kente değer vermiştir. Eskişehir Sanayi Odası'nın şöyle bir özelliği var; 700 tane üyesi var. Dolar yükselmeden önceki yaptığı ciro 26 milyar lira. 50 bin kusur çalışanı var. 50 bini 4 ile çarpsanız 200 bin insan Eskişehir sanayisinden ekmek yiyor. Bizim de bir şey söyleme hakkımız olsun değil mi sanayiciler adına. Sanayici denilince Hulusi Kentmen gibi oturalım 5 tane jipimiz olsun 8 apartmanımız. Bizim sanayicimiz böyle değil. Bizim sanayicimiz emekçi sanayici. Herkes tırnağı ile çalışıyor. Eskişehir'in yeni nesil OSB konusunda şansı çok büyük. Mesela İstanbul Sanayi Odası'nın OSB veya konumlandıracağı çok fazla firma kalmadı. Gideceği yerlere bakalım ya Bursa'ya gidecek İstanbullu sanayici, yada dış yatırımcı İstanbul'a geldiği zaman, ya Bilecik'e gidecek. Ya İzmit'e gidecek, ya Adapazarı yada Balıkesir. Bizim en büyük potansiyelimiz kaliteli düzgün yatırımcıları Eskişehir'e çekmek' dedi.

BATI DA BÜYÜSÜN
OSB'nin şehrin Batı'sında kurulmasıyla ilgili planların eleştirilmesine de yanıt veren Kesikbaş, 'Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. İlla Doğu'da sanayi olur diye bir şey yok. Gidin mesela Torino'ya Frankfurt'a, Düssüldorf'a, Almanya'nın çok, Fransa'ya gidin. Oralarda böyle daha küçük küçük OSB var. Bir kere de böyle büyüğü yok. Bakın tekrar söylüyorum bizim OSB'miz çok güzel ama illa kenti doğuya doğru büyütmek bir kere sanayi anlamında çok doğru değil. Batıda da olmalı. Sıkıntı yok ki' dedi.
FARKLI OLMALI
'Türkiye'nin kurtarıcısı sanayiciler, biz üreteceğiz' ifadelerini kullanan Kesikbaş, 'Artık yeni nesil OSB'lerine ihtiyaç var. Dijital dönüşüm şart. Kafamızda girişimcilik dönüşümlerini tekrardan yaratmamız gerekiyor ihracatımızı katma değer sağlayarak 1 buçuk dolardan 3-4 dolara çıkarmamız gerekiyor. Toplu taşımanın olduğu yeni nesil OSB'lerine ihtiyaç var. Bilişim teknolojilerinin alt yapısına, büyük veriyi yönetecek, ortak pazarlama yapacak, ortak platformları kullanacak, insan kaynaklarını yönetecek, kendi kümesinin içinde kümeleşmeye ihtiyaç var. Havacılık kümesiysek o yeni nesil havacılık kümesiyle dünyaya gümbür gümbür kafa tutmamız gerekiyor. Onun ihtiyaçlarına göre OSB'sinde yeni insan kaynakları yetiştirmemiz gerekiyor. Farklılaştırmamamız gerekiyor' dedi.

UZLAŞACAĞIZ
OSB yapılırken yerel yönetimlerle de uzlaşacaklarını dile getiren Kesikbaş, 'Hepimiz uzlaşacağız. Uzlaşmaz insanlarda değiliz. Konu benim konum değil, milletin konusu. Eskişehir sanayileşsin mi? Sanayileşmesin mi diye oylama mı yapacağız yani. Öyle şey olur mu? Eskişehir için birkaç kişi karar veremez. Bir kişinin dudağının arasında değil bu işler. Buna kent karar verirken, ben bugüne kadar birkaç yerden itiraz duydum. Onlar da yanlış anlamış. Zannetmişler ki Batıkent'in orada sanayi bölgesi kurulacak. Böyle mantık olur mu Hamamyolu'nda sanayi mi olur. Ama şunu söyleyeyim Eskişehir'in sanayi master planını hazırlıyoruz. Nasıl olmalı bunu da sunacağız' ifadelerini kullandı.

LOJİSTİK MERKEZİ
Eskişehir'in lojistik merkezi olması gerektiğini belirten Kesikbaş, 'Havaalanımız var etrafı var. Ama lojistik merkezi yapmakta tek başına yetmiyor. Yanında mutlaka sağında solunda bir serbest bölgesinin olması gerekiyor. Serbest bölgesinin olmasının sebebi, çünkü havacılık sektörüyle ilgili 300 milyon ihracat varken 240 milyon dolarda ithalat var. Belli işte parçalar geliyor işleniyor gidiyor. Bunu bir serbest bölgenin içine yapmakla dışında yapmak arasında çok fark var. Bir kere bunları entegre etmemiz gerekiyor sistemin içerisine onun haricinde o serbest bölgeye ürün sağlayabilen, hizmet sağlayabilen firmaların olduğu bir bölge şart. Bunun haricinde madencilikle ilgili bir ihtisas organize sanayi bölgesi şart. Çünkü madenlerimiz var. Biz o madenleri çıkarmakla mükellefiz ve satacağız. Madenlerimizi işleyip satarsak daha fazla para kazanıyoruz, ham olarak satınca daha az para kazanıyoruz. Bununla beraber Baksan tarafı var. Baksan'ın mesela İstanbul'da çok güzel bir örneği var, Modako İmes'in hemen karşısında. Şimdi orası çok güzel bir mobilya teşhir alanları, mobilya firmalarının olduğu, müthiş olur. Zaten hazır alt yapı, biraz dekorasyon, biraz bakımla o bölge bu hale gelebilir. Eskişehir'de teknokentlerin mutlaka şehir merkezinde olması gerekiyor. Tasarım merkezi haline gelmesi gerekiyor Eskişehir. Bunların hepsinin haklı gerekçeleri var. O kadar çok yan sanayi firmamız var ki ürün yok. Şimdi o yan sanayi firmalarının hepsine potansiyel olarak ürün yaratabilecek uygulayabilecek çıkartabilecek bir tasarım organizasyonu, tasarım vadisinin oluşturulması gerekiyor. Bunun için 3 tane üniversitemiz var. Alt yapımızda var. Öğrencilerde geliyor. Ama böyle bir merkezimiz yok. İstanbul, Ankara çok yakın. Onu nasıl yapacağız bilmiyorum. Bir projemiz var o projenin içinde anlatacağım onun detayını. Lojistik önemli. Güney kuzey karayolları önemli. En önemlisi ihracat yapacaksak Eskişehir'in ihracatının neredeyse yüzde 100'ü karayolu ile yapılıyor. Halbuki bizim biran önce Gemlik'e bağlanmamız gerekiyor. Şu an yüzde 40-50 seviyelerinde. Eskişehir tren yollarının kavşak noktası ve biz karayolu ile ihracat yapıyoruz. Sadece iç nakliyeler için ödediğimiz para 4 buçuk 5 milyon Euro. Raporunu hazırladık' dedi.

SİYASET YOK
'Siyaseten hiçbir işin içinde olmadım' diyen Kesikbaş 'Bazen bazı siyasi parti üyelerimiz organize sanayi bölgesine geliyor. Bunlar hiçbir şeyin göstergesi değil. Bizim siyasileri kullanmamız gerekiyor. Milletvekillerimizi kullanmamız gerekiyor. Yerel yönetimdeki belediye başkanlarımızı kullanmamız gerekiyor. Bunu yanlış anlamasınlar kullanmak derken faydalanmak demek istiyorum. İhtiyaçlarımızı taleplerimizi iletmemiz gerekiyor. Onlara derdimizi anlatacağız, yakınlaşacağız. Niye dostluk kurmayalım ki bizim AK Parti'den de CHP'den de birçok arkadaşımız var, diğer partilerden de var. Yani sanayi odası ve o kimlikteki kuruluşların siyaseti olmuyor. Harun Beyi çok seviyorum. Gerçekten çok saygı duyduğum bir insan. Sanayi Odasının Ankara'da 3 tane işi vardı. Harun Beyden ricada bulunduk 1 saat içinde bütün kapılar açıldı. Eskişehir sanayisi için bu çok önemli. Bizim bu değerlerden faydalanmamız gerekiyor. Sorun bugüne kadar yapılmamış olması' diye konuştu.

ADALAR'A ESO PLAZA
Adalar'da ESO'nun arazisinde bulunan Migros marketi yıkıp yerine ESO Plaza yapmayı planladıklarını anlatan Kesikbaş, 'İsmi değişebilir tabi ama şu an ESO Plaza diyoruz. Orada bir mevcut binamız var. Mevcut binanın yerine, alt 2 kat otopark olacak, onun üstüne süper market olabilecek. Onun üstünde de önemli kahve markalarının, fastfood markalarının vs. olduğu bir bölüm olacak. Onun üzerindeki iki kat tamamen tasarım merkezi ve inovasyon merkezi olacak. Burada ofisler olacak. Öğrencilerin, kuluçka, startup firmalarının kullanabileceği, İstanbul'dan, Ankara'dan tasarımcıların gelip kullanabileceği alt yapısıyla bütün Eskişehir sanayisine hizmet verebilecek bir tasarım merkezi burada oluşturulacak. ODTÜ Teknokent'ten çok etkilendik. Eskişehir sanayisi kadar ciro yapıyorlar. Üstünde de beş yıldızlı bir otel olacak. En üst katta da bir restoran olacak. Buradan sanayicilerimiz çok cüzi fiyata faydalanabilecekler. Gençler organize sanayi bölgesine veya uzak yerlere gitmek istemiyor. Onlar istiyor ki şehir merkezinde çalışayım. Her türlü imkanım olsun karnımı doyurayım, kahvemi içeyim, gece 12'de çalışayım, ara sıra çıkayım bir dolaşayım. Burası kendi yerimiz olduğu için bu rahatlıkta konuşabiliyorum' diye konuştu.

ESKİŞEHİRLİ ZEKİDİR
Eskişehir'deki potansiyeli değerlendirmek istediklerini söyleyen Kesikbaş, 'Herkesin bir fikri var. Herkesin fikri 20 dolar, bunu ticarileştirdiğin zaman milyon dolar ediyor. Önemli olan o arkadaşlarımızdan 100 tanesinden 3'nü yakalamak bile çok önemli. O nedenle komple gençlere, tasarım şirketlerine, tasarım ofislerine, hocalara herkese açık olacak. Bu konunun amatör kısmı da var profesyonel kısmı da. Önemli tasarım firmalarını da Eskişehir'e davet edeceğiz çünkü Eskişehir'de insan kaynağı var. Biz Eskişehir'in insan kaynaklarını kullanamıyoruz. Eskişehirli zekidir, çeviktir, ahlaklıdır. Eskişehir'de 100 bin veya 80 bin öğrenci var geliyor, gidiyor. Çok dinamik bir kentiz. İstanbul, Ankara çok yakın. Biz bu etkileşimi bu merkezle sağlayacağız çünkü o çocukların hayal dünyaları ile yaşam merkezleri bizimkiler birbirleriyle çok farklı. Biz şu anda mevcut yeri 3 bin 500 metrekarelik alanı 65 bin liraya kiraya vermişiz. Bugün buranın bitmiş hali 400-500 bin lira kira getirisi sağlıyor. Çok net olmamakla birlikte burası yap işlet devret ile olacak. Sanayici gittiği zaman ailesiyle burada bir yaşam merkezi elde edecek' dedi. HM
Editör: TE Bilisim