Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, beraberlerindeki heyetle birlikte şehrimize geldi. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu ile rektörlük binası Senato salonunda basın toplantısı gerçekleştiren Bakan Yardımcılarının gündeminde Ulusal Raylı Sistemler Test ve Araştırma Merkezi (URAYSİM) projesi vardı.
BÜYÜK ÇABA
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Türkiye'nin raylı sistemler üreten bir merkez haline gelmesini istediklerini kaydederek, 'Cumhurbaşkanımızın son yaptığı söylemden sonra bu artık bir proje değil, bizim için bir emir telakki edilecek yapıda görüyoruz. Türkiye gerçekten de raylı sistemler üreten bir merkez haline gelebilmesini arzu ediyoruz. Türkiye nasıl otomobilde belli bir sıçrama gösterebildiyse demiryolu ünitelerinin imalinde de ciddi bir yol alacak noktaya geldi. Bu projeyi hem hükümetimiz hem de Sanayi Bakanlığımız son derece ciddiye alıyor. Başlanmış olan bu projenin bir an önce hitama erişmesi için ciddi bir çaba sarf ediyoruz. Artık bugün bu işi sonuçlandırma zamanı. Bize düşen görev bu projenin hızla tamamlanabilmesi için iyi bir yol haritası çıkarmamız' diye konuştu.
ÖRNEK OLACAĞIZ
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, yaptığı konuşmada 'İnşallah hep beraber, birlikte, ekip çalışmasıyla yapılan bu 7-8 senelik çalışmanın sürecini de belirleyecek şekilde 3 yıl içerisinde bitirme adına bir söz verelim. İnşallah 3 yılda tamamlayalım. Yurtdışına gidecek milli servetimiz gitmesin. Yurtdışından iş alalım. Teknolojik gelişmelere ayak uyduralım. İnşallah hızlandırarak, en verimli en güzel şekilde sonuç alacak bir çalışmaya hep beraber varız diyoruz. Hükümetimiz bir karar vermiş, bir vizyon bizim önümüze koymuş. Biz de onu ihtiyacımız olan araçlar için bile yapsak yeterli olabilecek bir çalışma gibi görünüyor ama görünen o ki inşallah Avrupa'ya da örnek olacağız. Hizmette sınır yok. Çalışacağız, çalışacağız, üreteceğiz. Ülkemize katkı sağlayacağız. Bizim hedeflerimiz doğrultusunda 2035, 2053, 2071 ama 2035'e kadar olan hedeflerimizde bile 10 bin kilometrelik yeni yüksek hızlı tren hattı yapacağız diyoruz. 4 bin kilometre konvansiyonel hat yapacağız. Modernizasyon yapacağız. Yani bizim bu URAYSİM'e ihtiyacımız var. Tabi bu arada hem Anadolu Üniversitemize hem Eskişehir Teknik Üniversitemize katkılarından dolayı, dünden bugüne yaptıkları çalışmalara da teşekkürlerimizi sunuyoruz' ifadelerini kullandı.
HEYECANLIYIZ
'Bu proje yalnızca Eskişehir'in değil, aynı zamanda Türkiye'nin gelecekteki önemli mihenk taşlarından biri sayılabilecek, sanayi alanında ve gelişme alanında, projelerinden bir tanesi' diyen Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı ise, 'Burada herkes, bu proje nasıl daha iyi olabilir, Eskişehir'e ve Türkiye'ye nasıl bir fayda sağlar. Çok uzun toplantılar yapıldı. Somut kararlar alındı. Nihayetinde biz de Anadolu Üniversitesi olarak projeyi belli bir aşamaya getirdik. Cumhurbaşkanımız da müjdeyi verdi. Bu proje yalnızca Eskişehir'in değil, aynı zamanda Türkiye'nin gelecekteki önemli mihenk taşlarından biri sayılabilecek, sanayi alanında ve gelişme alanında, projelerinden bir tanesi. Öyle ki bizim dışa bağımlılığımızı azaltacak şekilde bir planlama içeriyor. Bizim üretmiş olduğumuz çeken, çekilen araçlara ilişkin projelerin dışarıya gitmemesi, bunların testinin kendi ülkemizde yapılması, maliyetlerimizin minimuma indirilmesi için böyle bir proje bizi hem heyecanlandırıyor hem de böyle bir proje için hizmet ettiğimizden dolayı bize mutluluk veriyor. Bu işler büyük çaba gerektiren işler ve tek başına olmuyor. Bir ekiple olması gerekiyor' şeklinde konuştu.
ÜLKENİN PROJESİ
Projenin ülkeye büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu ise 'Önümüzde büyük bir iş yığını bizleri bekliyor. Hiç kuşkusuz bu projede Anadolu Üniversitesi ile birlikte ortak hareket ediyor olacağız. Tabi sürecin tüm paydaşlarıyla birlikte. Cumhurbaşkanımızın ve değerli bakanlarımızın, bakanlık temsilcilerimizin de destekleri bizler için çok önemli ve kıymetli olacak. Teknik ve lojistik her türlü sürecin yürütülmesini biz memnuniyetle üstlendik. Önümüzdeki öğretim yılında dört tane raylı sistemler alanında disiplinler arası lisansüstü program açma hedefimiz var. Bunun anlamı da nitelikli insan kaynağını bu alanda üretmeye ve devam ettirme konusunda da bir kararlılık içerisine girmiş bulunuyoruz. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonrası çok daha hızlı, verimli ve üretken olur. Bu proje ne Anadolu Üniversitesi'nin ne Eskişehir Teknik Üniversitesi'nin ne Eskişehir'in projesi. Bu gerçekten ülkenin projesi ve ülkemize katkı sağlayacak, değer katacak bir proje' ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Savaş Koparal ve TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı, proje hakkında bilgilendirme sunumu yaptı. HM
Editör: TE Bilisim