Bir otelde gerçekleşen programın açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hikmet Çelik, Cumhurbaşkanının eşi Emine Erdoğan himayesinde başlatılan projenin Eskişehir'de Vali Özdemir Çakacak başkanlığında ve müdürlüğün koordinasyonunda tüm kamu kurumları, sanayi tesisleri, okul, hastane, oteller, alıveriş merkezi gibi yerler bu projeye dahil edildiğini söyledi.
BELEDİYELER SAHİPLENMELİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sebahattin Dökmeci de belediyelerin bu projeyi sahiplenmesi gerektiğine dikkat çekti. Dökmeci, 'Belediyelerimizin kağıt, karton, plastik, cam gibi geri kazanılabilir atıklar için ayrı bir toplama sistemi kurmaları gerekmektedir. Mutfak atıkları gibi organik atıklar da ayrı toplanmalıdır. Belediyelerimiz kısa sürede bu sistemi kurmalıdır' ifadelerini kullandı.
46 BİN AĞAÇ KURTARILDI
Daha sonra konuşan Vali Özdemir Çakacak, '2018 yılı ilk 6 ayında, ilimizde konutlardan toplam 8 bin 539 ton ambalaj atığı toplanmış olup, buna ilaveten Sıfır Atık Projesi kapsamında kurum, kuruluş, sanayi işletmelerinden Mart-Haziran 2018 döneminde toplam 2 bin 708 ton kağıt, 817 ton plastik, 24 ton cam, 2 bin 997 ton metal atık kaynağında toplanmıştır. İlimiz genelinde toplam olarak 15 bin 85 ton atık ekonomiye tekrar kazandırılmıştır. Toplanan bu atıklar sayesinde 18 bin 766 megawatt elektrik enerjisi tasarruf edilmiş, 798,48 ton sera gazı salınımı engellenmiş, 46 bin 45 ağaç kesilmekten kurtarılmış, 18 bin 731 varil petrol kullanımı önlendi. Vahşi depolamada patlayan çöplükleri, kararan hayatları düşündüğümüzde gelinen noktaya baktığımızda büyük aşama kaydedilmiş ama yetmez. Bunu topyekun seferberlik halinde sıfır atığa ulaştırmamız gerekiyor' şeklinde konuştu. Programa; Vali Özdemir Çakacak, AK Parti MKYK Üyesi Harun Karacan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sebahattin Dökmeci, daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı. ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim