ÇAMURUN AYARI
ÇOK ÖNEMLİ
25 senedir bu meslekle uğraşan Mehmet Üzer (52) ise çömlekleri makineyle yapıyor. Sorkun çömleğiyle ilgili bilgi veren Mehmet Üzer, 'Bu Sorkun çömleği, Türkiye'de ateşe dayanan tek çömlek. O da çamurun özelliğinden kaynaklanıyor. Bizim köyün hepsi bu işle uğraşır. Köyün ekmeği bu işten. Bu iki çeşit topraktan oluşuyor. Bir kil oranı fazla olan bir toprak var bir de normal toprak var. İkisini bulamaç yapıp, ikisinden karıyoruz çamuru. O çamurun ayarı çok önemli. O çamurun ayarı tuttuktan sonra gerisi kolay' dedi. Geçmişte çömlekçiliği kadınların yaptığını ancak günümüzde erkeklerin de yapmaya başladığını kaydeden Mehmet Üzer, 'Gençler bıkmış bu işlerden, biz bu işi sürdüreceğiz diyen çok az. Çok zor bir iş bu. Biz makineyle yapıyoruz. Bir de el ile yapılıyor. El ile yapılan daha dayanıklı oluyor. Makinede bir ürün 2 dakikada çıkıyor. Talebe yetişilmiyor. Emeğimizin karşılığını almaya çalışıyoruz. Ekmek parası işte, karnımız doyuyor' şeklinde konuştu. Mehmet Üzer, Sorkun çömleği satın alan kişilere şu tavsiyede bulundu: 'Bu güveçleri ılık suyla yıkadıktan sonra direkt kullanabilirsiniz. Ocakta kullanılacaksa kısık ateşte kullanılmalı. Eğer gerçek Sorkun güveciyse hiçbir şey olmaz.' HM
Editör: TE Bilisim