Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bizi dizi programa katılmak için Eskişehir'e geldi. İlk olarak Valiliği ziyaret eden Pekcan'ı Vali Özdemir Çakacak, AK Parti Milletvekilleri Nabi Avcı, Emine Nur Günay, Harun Karacan, AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı ve AK Parti Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Volkan Doğan karşıladı. Pekcan, burada hatıra defterini imzaladı.

KREDİ İMKANI
Bakan Pekcan, programına Şoförler ve Otomobiller Odasında gerçekleştirilen esnaf buluşması ile devam etti. Esnafa verilen kredilerden bahseden Pekcan, 'Öncelikle esnafımıza faizsiz kredi kullanma imkanı tanınmıştır. 11 bin liraya kadar ticaretlerinin vergiden muaf olması sağlanmıştır. Esnafımıza 1 yıla kadar vadelerinde yüzde 4, bir yıldan daha fazla kredilerinde de yüzde 5 kredi faizi hala uygulanmaktadır' şeklinde konuştu.

İHRACAT ATAĞI
Bakan Pekcan, daha sonra Anemon Otel'de düzenlenen Bölgesel İstişare Toplantısı'na katıldı. Burada konuşan Eskişehir Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Ömer Zeydan, 'Oda borsa başkanlarımızla birlikte çalışarak son birkaç ayda hükümetimize sunduğumuz pek çok talep Sayın Bakanımızın da desteği ve takibi sayesinde hayata geçti. İstihdam Seferberliği 2019'u başlattık ve sürdürüyoruz. İstihdam teşvikleri hayata geçirildi' dedi.

LOJİSTİK PROBLEM
Taleplerinden söz eden Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, 'Daha mini URGE projelerine ihtiyacımız var. Başka önemli bir talebimiz daha var. Biz 2.5 milyar dolar ihracat yapıyoruz ama bunu kısa zamanda iki katına çıkartmamız mümkün. Eskişehir'imizin bir lojistik problemi var. Eskişehir'imizin limanlara bağlanmasıyla ilgili bir problemi var. Yıllık nakliye maliyetimiz yaklaşık 35 Milyon Euro. Bu önemli bir rakam. Şehrin ihracata kapılarının açabilmemiz için Türk Havayollarının Eskişehir'e gelmesi gerekiyor' ifadelerini kullandı.

DÜZENLEME TALEBİ
Daha sonra konuşan Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, 'Ekonomide yaşanan dalgalanmanın önüne geçmek için devletimizin son dönemde çok önemli adımları oldu. Ancak ne yazık ki mali tablosu iyi olmayan tüccar ve sanayicilerimizin bu kredilerden yararlanmasının çok mümkün olmadığını görüyoruz. Esnaf odaları kredi kefaret noktasında kendi üyelerine uygun vadelerle finans imkanı sağlıyor. Ancak ne yazık ki Odalar ve Borsalar Birliğinde böyle bir imkan olmadığını görüyoruz. Bizim de üyelerimize kredi verebilmek için kooperatif benzeri bir oluşum için yasal düzenlemenin acilen yapılıp planlanmanın yapılmasını talep ediyoruz bakanımızdan' ifadelerini kullandı.

3 KAT BÜYÜDÜK
'İç Anadolu'nun parlayan yıldızı olan Eskişehir'imiz her geçen gün büyümeye, vizyon ve dev projeleri ile daha modern ve müreffeh şehir olamaya devam etmektedir' diyen Vali Özdemir Çakacak, şunları söyledi: 'Ülkemizin en büyük organize sanayi bölgelerinden ve en eski organize sanayi bölgelerinden biri Eskişehir'dedir. Son 15 yılda üç kattan fazla büyüyen Eskişehir'imiz büyümede lokomotif gibidir. 2.5 milyar dolarlık ihraç potansiyeline sahip Eskişehir ve bu potansiyeli gerçekleştirmiş durumda. Geçtiğimiz yıl ihracatta yüzde 18'lik artış oldu.'

POTANSİYEL VAR
Devletin gerçekleştirdiği, proje, destek ve teşvikleri açıklayan Pekcan, 'Yeni teknolojilerle çağı yakalamak, teknolojik ürün üretmek ve bunu ihraç etmek. Burada Eskişehir'e çok iş düşüyor. Eskişehir'de çok büyük potansiyel var. Eskişehir 2 buçuk, bu rakamlar Eskişehir'e yakışmıyor. Buradaki resmi rakam buranın kayıtlarında geçen ihracattır. Lütfen firmalarınıza söyleyin ihracatlarını kendi ürettikleri şehirlerde göstersinler. 2 buçuk da yetmez. Ben şimdilik 5'i kabul edeyim sayın başkanım. Ama 5 de az. Bu devlet size bu kadar imkan verirken, bu kadar arkanızda dururken, biraz gayret edin, biraz hareketlenin. İhracatımızı arttırmak zorundayız. Bu ülkenin başka çıkışı yok. Biz Eskişehir'den rekabet gücü yüksek, katma değeri yüksek, teknolojik ürün ihracatı yönünde çalışmalarını bekliyoruz. Biz bakanlık olarak arkanızdayız, sıra sizde' ifadelerini kullandı. HM
Editör: TE Bilisim