Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ES TV'de yayınlanan Ekstra Gündem programının konuğu oldu. Başkan Kurt, ESGROUP Genel Koordinatörü Ali Baş, Anadolu Gazetesi Köşe Yazarı Cihan Yıldırım ve Arif Anbar'ın sorularını yanıtladı.
DOĞAL
İTTİFAK
Yerel seçimde AK Parti ile MHP arasında ittifak yapılmamasının CHP'ye etkisini değerlendiren Kurt, 'Her parti en iyi adayıyla seçime girer. Eskişehir'de ben Adalet ve Kalkınma Partisi'nin de diğer partilerin de en iyi adayları bularak bizim karşımıza çıkacağını düşünüyordum. MHP İstanbul örneğinde olduğu gibi biz aday çıkarmayacağız derse ancak Eskişehir'de MHP'lilerin oy verecekleri yer arama endişesi başlardı. Böyle bir şey dememişler Eskişehir'de. Bizim duyduğumuz kadarıyla MHP de iyi adaylarıyla temas içerisindeydi. Dolayısıyla bu bir pazarlıktı, bir satrançtı. Ya ilçenin birini isteyecekti MHP, Büyükşehir ile diğer ilçeler de ona destek olacaktı filan. Şunu biliyorum ben; iki artı iki her zaman dört etmez. Eskişehir'deki yerel seçim psikolojisi farklıdır. Eskişehir'de yasal bir ittifak olmasa dahi en iyi ittifakı kuran kişi Yılmaz Büyükerşen'dir. 20 yıldır bu ittifakları zaten pratikte gerçekleştirmişti. Eskişehir'de hoca etrafında bir doğal ittifak her zaman söz konusuydu. Bu seçimde de öyle olacaktı. Uykularımız çok kaçmıyordu. Ama şu anda pratik anlamda MHP en iyi adayıyla, AKP en iyi adayıyla, diğer partiler en iyi adaylarıyla çıktığı takdirde oylardaki dağılmalar çok farklı noktalara gelecektir. O nedenle korkumuz yok, rahat rahat uyuyoruz' dedi.
GÜVEN İŞARETİ
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Büyükerşen için 'Eskişehir size teslim diyoruz' ifadeleriyle ilgili konuşan Kurt, 'Eskişehir'de bir gerçek var. Yılmaz Büyükerşen 20 yıldır belediye başkanı. Partisi, yüzde 20 oy alırken de seçildi, yüzde 1 oy alırken de seçildi. CHP'ye geçerse asla seçilemez, insanlar CHP'ye oy vermez dediler yine seçildi. Dolayısıyla Eskişehir'de Yılmaz Büyükerşen'in belediyecilik anlamında liderliğini kabul etmemiz gerekir. Bunu inkar ederek, bunun karşısında başka bahaneler üreterek başarılı olunamıyor. Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanı da aklı başında bir değerlendirme yapmış ve diyor ki ben Eskişehir'de niye uğraşayım Ali'yle Veli'yle? Bu bir güvenin işaretidir. Bu bir desteğin işaretidir. Hoca da bu işte ben varım dedikten sonra, daha titiz çalışmalarla, adaylarla ve belediye meclisiyle ilgili değerlendirmeler yapacak. Bunun sonunda o dediğiniz ittifakı bir kez daha bence gerçekleştirecek ve Eskişehir'de başarılı olacağız. Bizim adaylıklarımız Eskişehir hocaya teslim olduğuna göre, bizim adaylıklarımız da hocaya teslimdir. Bunun başka türlü açıklanma şansı yoktur. Dolayısıyla merkezdeki belediyelerde, dış ilçelerdeki belediyelerde söz sahibi hocadır. Elbette bizi dinler, bize danışır, bize gerekli araştırmaları yaptırtır. O raporlar soncunda da Eskişehir adaylarını belirler. Ben bu dönem geçen döneme göre daha başarılı olacağımızı düşünüyorum. Oy ve belediye başkanlıkları anlamında Eskişehir'de daha iyi yerlere geleceğimizi düşünüyorum' dedi.
KAZANACAĞIM
'Beş yıldan bu yana biz uygulamalarımızı insanlarımıza anlattık' diyen Başkan Kurt, 'Bunlar istedikleri kadar görmesin, göstermek istemesinler ben iddiayla söylüyorum Yılmaz Büyükerşen 20 yıldır niçin kazanıyor? İş yaptığı için kazanıyor. Ahmet Ataç 15 yıldır niçin kazanıyor? İş yaptığı için kazanıyor. Ben de 5 yıldır iş yapıyorum. Bundan sonra ben de kazanacağım. Beş yıldır profesyonelce politika yapıyorum ve buradan hiçbir sıkıntı görmüyorum. Başkaları yeni başladı çalışmaya. Saldırıyor, gidiyor, geliyor. Az parayla çok iş yaptık. Milyonlarca yol, yeşil, ağaç, meydan, park yaptık. Bunlar görülmeyecek mi?' diye konuştu.
TAVİZ VERMEDİM
Hamamyolu Projesi'nin kazandığı ödüllerle ilgili eleştirilere yanıt veren Kurt, 'Bu tartışmalar yandaş medyada AKP borazanlığı yapan kalemlerin bize karşı saldırısı, başka bir şey yok. Biz Odunpazarı Belediyesi olarak bu projeye sahip çıktık. Taviz vermedim. Çünkü sivil toplum örgütlere söz verdik. Proje şu ana kadar 7 tane ciddi ödül aldı. Ben eğer bu ödüller parayla alınıyorsa o zaman herkesin aldığı ödülden kuşkulanırım. Bir kurum 15'incsini düzenliyor ödülün. Bu parayla olmaz. Parayla alınan ödüller çağrılanlardır. Yani bir sefer yapar tokatlar gider. Ama bu öyle değil. Adam 16'ıncısını bize verdi ödülün. Odunpazarı Belediyesi'nin böyle bir şeye ihtiyacı yok' diye konuştu.
ADAY OLMAZ
Büyükerşen'in Erman Gölet ile görüşmesinin doğal olduğunu vurgulayan Kurt, 'Partimizin il başkanlığı yapmış, geçmişte önemli görevlerde bulunmuş bir arkadaşımız. Ben İYİ Partililerin iyi niyetli olmadığını düşünüyorum. Erman Gölet'in o tür bir yanlışlık içerisinde olacağını düşünmüyorum. Dolayısıyla gidip İYİ Parti'den aday olmaz, böyle bir beklentisi de olmaz. Diğerlerinin böyle bir şeyi teklif edebileceklerini de düşünmüyorum' diye konuştu.
BASKI YAPILDI
Küçük Sanayi Sitesi'nin Eskişehir için bir kangren olduğunu söyleyen Kurt, 'Eskişehir'in çağdaş bir kent olabilmesi için oranın mutlaka dönüşmesi gerekir. Şimdiki yasaya göre bu işin yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda. Ben belediye meclisinden geçiremeyince gerekli görüşme ve girişimleri yaptım. Yapılabilir ve uygulanabilir olduğuna kanaat getirdi AKP'li bakanlar. Ama ne yazık ki Eskişehir'den bir baskı gitti. Eskişehirli bazı politikacılar burasını CHP'liler yaparsa biz kaybederiz biz yapalım gibi bir havaya girdiler ve engellediler. Burada bizim bir kusurumuz yok. Burayı yapamadık. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin eline ne geçti? O zamanki maliyeti ile şimdiki maliyetini bir düşünün. En az üç katı. Bu Eskişehirlilerin zararıdır. Şimdi Eskişehirlilerin bu seçimde bunun hesabını sormaları gerektiğini düşünüyorum. Hesabı sorulacak yer de ben değilim. Adalet ve Kalkınma Partili bu işe engel olan politikacılar. O kararın altında Sayın Nabi Avcı'nın imzası var' dedi.
5 BELEDİYE
ALACAĞIZ
Belediye meclisinde çoğunluk sağlandığı takdirde dönüşümün daha kolay olacağını belirten Kurt, 'Buradan bütün hemşerilerimize de şunu belirmek istiyorum; önümüzdeki dönemde dışardaki ilçelerde mutlaka bize destek olunması lazım. Geçen seçim toplamda 700 oyla dört tane ilçe kaybettik. Bu sefer o dağılımı biz sağlayacağız, ona göre çalışacağız. Ama hemşerilerimiz de köydeki, ilçedeki akrabalarını uyarsınlar. Bizim bir 5 belediyeyi daha almamız gerekiyor ve alacağız. Biz belediye meclisinde çoğunluğu aldığımız anda Gündoğdu Mahallesindeki üç tane belediyeye ait olan dönüşüm, afet riskli alan dönüşümü, sanayi çarşısının dönüşümü, Karapınar ikinci etap dönüşümü ve merkezdeki 8 mahalledeki dönüşüm çok kolay çözülür. Biz çağdaş şehirciliği rant hesabı yapmadan gerçekten kentleşme mantığıyla çok kolay çözeriz' ifadelerini kullandı.
KIYASLANAMAZ
2019 seçimlerinde hedefinin yüzde 50'yi geçmek olduğunu vurgulayan Kurt, 'Odunpazarı'nda benim tahminim 300 bin civarında seçmen olur, 250 bin civarında oy kullanılırsa yüzde 50 artı 1 koyalım. Hedef budur ve bunu da alacağız. Yüzde 50 artı 1'i geçeceğiz. Ben onu iddiayla söylüyorum. Taviz vermeden çalışacağız ve bunu da alacağız. Yaptığımız araştırmalarda bu görünüyor. Yaptığımız araştırmalar şu; öncelikle bir doğrudan seçim anketi gibi olmuyor ama memnuniyet anketi şeklinde. Memnuniyet oranları oldukça yüksek. Dolayısıyla bu yüzde 50'den fazla oy almayı garantiliyor gibi duruyor. Belediyeyi aldığımız yerle şu anda getirdiğimiz yer kıyaslanamaz, mümkün değil. Şunu bütün Eskişehir çok iyi biliyor, buradan bir haram lokma geçmedi. Böyle bir iddiayı kimse ileri süremez. Bu işte 4 buçuk yıl iktidarın yoğun baskısı altında olmanıza rağmen, bir tek şaibenin duyulmamış olması bile başlı başına bir özelliktir. Ben bunları Eskişehirlilerin değerlendireceğini düşünüyorum' ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim