Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çifteler Sağlık Meslek Yüksek Okulu Spor Salonu'nda gerçekleştirilen programda konuşan Vali Tuna, Eskişehir'de yetiştirilen hayvanların ekonomik gelire büyük oranda il dışında dönüştüğünü belirterek 'Türkiye'de Eskişehir adı ile bütünleşmiş, ırk olarak yöremize ait hayvanlarımız İstanbul Hayvan Borsası, İstanbul entegreleri, Balıkesir ve Bursa gibi şehirlerde talep ve ilgi görüyor. Fakat bu talep, yerel tüccarımız ve yerel üreticimizde gelire dönüşmüyor, pazarlama maliyetlerinin yüksekliği, sürdürülebilirlik problemleri ve gelecek kaygısı olan bir ticaret yaklaşımı yüzünden hayvancılıktan elde edilen gelirler ne yazık ki tekrar hayvancılığa yatırılmıyor ve yerel endüstrimiz ile birlikte ilçelerimiz de merkezi gelişimin gerisinde kalıyor. Hepinizin de bildiği üzere geçmişten bu güne et fiyatlarının hiçbir zaman düşüş trendinde olmadığı, hep arttığı buna karşılık ekonomik büyümenin de bir göstergesi olarak et tüketiminin, yem üretiminin ve satılan hayvan sayılarının kat kat arttığı bir ulusal Pazar varken, bizlerin böylesi bir problemin içinden çıkmamızdaki en önemli husus yerelde birlik, beraberlik, basiret ve cesarettir. Gayretimiz yerelde ekonomik değere dönüşmeli, gelir ilimizde kalmalı, tarımsal nüfusumuz korunmalı ve ilçelerimizdeki hayvancılık ve ticaret gelişmelidir. Eskişehir tarım, hayvancılık ve gıda ticareti için oldukça gerekli olduğunu tespit ettiğimiz ve özellikle şehrimizin ilçelerini kalkındırma adına olan çabamızın önemli sonuçlarından biri olacağını ön gördüğümüz bir yatırım yapıyoruz' diye konuştu.

Milletvekili Prof. Dr. Günay ise, Çifteler 'de endüstriden üreticiye değil, üreticiden endüstriye dönüşüm ile verimli ve karlı üretimin temeli atıldığını söyledi. Uygulanacak olan proje ile et üretiminde zincirdeki halka sayılarını azaltarak, oluşan katma değerin doğrudan üreticiye yansıması sağlanacağını aktaran Milletvekili Günay, projenin hayırlı olmasını dileyerek sözlerini bitirdi.

Eskişehir'deki tüm ilçelerde özellikle organize besi sanayini canlandırmak için ellerinden geleni yapmak istediklerini aktaran Milletvekili Karacan da, çiftçiyi kalkındırmaya yönelik yapılan projede emeği geçen herkese teşekkür etti. (HM)

Editör: TE Bilisim