ES TV'de yayınlanan Vaziyet programında ESGROUP Genel Koordinatörü Ali Baş, Anadolu Gazetesi köşe yazarları Arif Anbar ve Kerem Akyıl'ın sorularını yanıtlayan Tuç, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Meclis üyelerinin belirleme sürecini anlatan Tuç, 'Özellikle AK Parti kurulduğu günden bu güne istişareler çok önem veren bir siyasi parti. İstişareler sonucu bu listeler belirleniyor. Bu süreci biz birlikte değerlendirdik. Başta il başkanımız olmak üzere, milletvekillerimiz, belediye başkan adayı ve Büyükşehir adayı Burhan beyle. Çok müracaat oldu. Eski yanlışları yapmamak adına da meclislerde, toplumun beklentisi kimler üzerinde oluşuyor. Özellikle Tepebaşı ve Odunpazarı'nda sivil toplum örgütleri kendini temsil etmek istiyorum. Meslek grupları da meclislerde önemli. Bu kriterler göz önünde bulunduruldu. Son iki gün üç gün içinde Cumhur İttifakı tek liste kararı aldı. Listeler de birleşince bizim için seçimi daha güçlü bir kadroyla en azından kafa karışıklığına sebebiyet vermeyecek şekilde' dedi.
ÖNEMLİ OLAN HİZMET
İbrahim Yılmaz Kaynarca'nın Tepebaşı Belediye Başkan Adayı olarak açıklanıp, son dakika kendisiyle değiştirilmesi durumunu değerlendiren Tuç, 'Siyasette mutlaka parti içi rekabet olur. Bu rekabeti anlayış çerçevesinde sürdürmek lazım. AK Parti anlayışında sen ben olması düşünülemez. Önemli olan hizmettir. Daha sonra yine Tepebaşı'nda Tacettin Bey hazırlanırken, Murat Canözer kardeşimiz gösterildi. Siyasette bu tür sürprizler oluyor. Son dakika oluşu biraz sürpriz oldu İbrahim Bey için. Hemen ben aradım, o zaten tebrik için beni aradı. İki gün sonra gittik konuştuk. İbrahim Bey burada büyük bir olgunluk gösterdi. Ekip olarak onlar da hazırlanmıştı. Bunları yaşayanlardan biri benim. Burhan Bey de bir dönem Büyükşehir'e biz hazırlanmıştık, Harun bey gösterilmişti. Tabanda da böyle mağdur şeyi vardı bizim her ikimizde de, tabanda da bir kaynaşma sağlandı' şeklinde konuştu. İdeolojisini açıklayan Tuç, 'Ben merkez sağda ailem Demokrat Parti kökeninden gelir. Her zaman siyasete aslında ideolojik olarak yaklaşan bir insan değilim. Her düşünceyle otururum kalkarım ama geleneğimiz gereği sağ bir aile yapımız var. Dolayısıyla sağ siyasi partilere her zaman yakın olmuşumdur. Bunun içine Milliyetçi Hareket Partisi dahil' ifadelerini kullandı.
CİDDİ KAVGA VAR
'Tepebaşı bölgesi seçmeni Hasan Tuç'a neden oy vermeli?' sorusunu yanıtlayan Tuç, 'Bunun yüzlerce sebebini söyleyebilirim. Bunların başında şehrin son 20 yılına bakmanız lazım. Tacettin Bey dönemini çıkartalım, 15 yıl mevcut belediye başkanı var. 20 yıldır da Büyükşehir'i yöneten bir belediye başkanı var. Şehirde bugün hangi alana bakarsanız bakın Eskişehir'in özellikle son 30 yılda çok gerilediğini görüyoruz. Bu başlı başına bir sebep. Ulaşım sorunu var, imar sorunu var, trafik sorunu var, büyüyememe sorunu var. Ekonomik olarak yatırım alamama, yatırımları gerçekleştirmeme sorunları var. Bunların hepsinin üstünde de şehri yönetenlerin diyalog sorunu var. Başta birbirleriyle var. Alt belediye başkanıyla üst belediye başkanı arasında ciddi bir kavga var. Son 5 yılda bu ayyuka çıktı. Alt belediye başkanı Tepebaşı Belediye Başkanı gibi çalışmadı. Hedefini bir yere koydu. O hedefi doğrultusunda da çalışmalar başlattı. Ne yaptı? Tepebaşı haricinde her yerde çalışma yaptı. Tepebaşı'nın kaynaklarını oraya aktardı. Üst taraf ne yaptı? Bu çalışmaları gördü arada böyle bir problem. Problem neyi yarattı? Sorunlara odaklanmamayı yarattı. Tepebaşı'nın eğer belediye başkanı olmuş olsaydı son 5 yıldır ayyuka çıkan her mahallede iki belediye arasında giden gelen insanlar olmazdı. Sorunu çözen belediye başkanı olurdu' diye konuştu.
BAŞKANLIĞI İSTİYORUM
Yeşiltepe Mahallesi'nde yaşanan imar problemine değinen Tuç, 'Yeşiltepe hadisesine girelim. İmar sorunundan kaynaklanıyor. Şarhöyük'te, Sazova'da, Zincirlikuyu'da, Fevziçakmak'ta var aynı hadise. Bu sorunun kaynağı kim olarak gösteriliyor? Alt belediye başkanı üst taraftakini yapmamakla suçluyor. Şunu biliyor mu peki Tepebaşı seçmenimiz? 2015'ten beri bu sorunun kaynakları imar artışı ve imar sorunları, alt belediye imar komisyonunda beklediğini 2015'ten beri. Kimi suçluyor? Hocasını suçluyor. Bu 2023, 2071 hedefleri olan Türkiye'nin Eskişehir'de bu kavgalarla yorulması, hem halkın yorulması hem şehrin yorulmasına bunların hiçbir şekilde hakkı yok. Şu anda Tepebaşı Belediye Başkanlığını istemediğini söyledi. Kendisi son bir ulusal kanalda Büyükşehir Belediye Başkanı da bunu söyledi. Kendini bir nadasa halk zaten daha önce çekmişti. Eğer bu hedefe ulaşamadıysa, çünkü partisi bu görevi vermedi. Tekrar bir nadasa çekmesi lazımdı diye düşünmüyorum. Baktığınız zaman o cepheden bu koltuk kavgasının 5 yıl daha devam edeceği ortada gözüküyor. Ben Tepebaşı'nın sevdalısı olarak, sorunlarına talip biri olarak şansımı daha yüksek görüyorum. Çünkü ben Tepebaşı Belediye Başkanlığını istiyorum' dedi.
CUMHURİYET LİSESİNDE KAYBETTİK
Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Yılmaz Büyükerşen'in, Tepebaşı Belediye Başkanı olarak ise kendisinin seçilmesi durumunda neler olacağı sorulan Tuç, 'Daha öncede Burhan Bey ve Tacettin Bey ile aynı şey oldu. Mevcut durumdan daha iyi çalıştılar. Daha önce ben kendi adaylığımdan önce Burhan Bey'in Büyükşehir adaylığı için çalışan bir ekipte olduğum için, biz bu hazırlıklarımızı yaptık. Şehirde Burhan Bey'le söylediğim hedeflere şehri taşıyacağımıza inandığımız için harekete geçtik. Dolayısıyla bizim seçilmeme gibi bir sorunumuz düşüncemiz yok. Çünkü daha önce biz bu işi yapan ekibiz. Türkiye ortalaması 35,5'ken biz seçimi almış, Büyükşehir'i de Cumhuriyet Lisesinde kaybetmiş bir ekibiz. Biz bu işi biliyoruz, seçimi nasıl alacağımızı biliyoruz' şeklinde konuştu.
HİZMET EDENLERE
SAYGIMIZ VAR
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın 'Hasan Tuç bana oy verdi' ifadelerini değerlendiren Tuç, 'Ben merkez sağda siyaset yaptığımı söylüyorum. Ama ben şehirde her seçilmiş insanla iyi ilişkiler kurdum. Geniş yelpazeden siyaset yaptım. Dolayısıyla baktığım zaman bu şekilde kendine yakın hissetmiş olabilir, çünkü ben barışık bir insanım. Ama ben hiçbir zaman sol bir partiye oy vermedim. Bence buna girmemesi lazımdı. Belki latife olarak söyledi ama gerginlik yaşandı. Bunlar gereksiz. Ama abi kardeş, siyaset bizi abi kardeşlikten ayırmaması lazım. Bu olabilir. Her zaman için bizim Eskişehir'de hizmet eden tüm insanlara saygımız vardır. O insanların da bize, hepsine benim kapım açıktır. Ben onun için Eskişehir'deki yerimi iyi biliyorum' şeklinde konuştu.
KAYNAK KULLANIMI KÖTÜ
Neden daha çok Başkan Ataç'ı değil de Başkan Büyükerşen'i eleştirdiği sorusuna Tuç, 'Çünkü kendini sorumlu tutmuyor Tepebaşı'nın başkanı. O engelliyor diyor. O suçsuzsa ben bununla niye uğraşayım? Şu anda tuttuğunu koparacak bir belediye başkanı sorunu var Tepebaşı'nda, yok. Sadece turizm üzerinden yönetilen bir belediye var. Bunlara ben devam edeceğim, ama ben belediye başkanlığı yapacağım. Bu işi de iyi yapanlara ben o görevi vereceğim. Genel sorun da şu; belediye bütçesi doğru kullanılmıyor, kaynak kullanımı çok kötü' yanıtını verdi.
ÇAĞDAŞ KÖY PROJELERİMİZ VAR
Tepebaşı bölgesindeki sorunlardan bahseden Tuç, 'Büyükşehir Belediye Başkanımız da açıklıyor biz de topluma açık, kapalı olan yerlerde sürekli dile getiriyoruz. Hakikaten bir haftada çözülecek sorunlar var, 10 günde, bir ayda, altı ayda, bir yılda. Biz bu semtlerimiz ile ilgili Yeşiltepe, Fevzi Çakmak, Zincirlikuyu, Şarhöyük, Sazova, Sütlüce gibi mahallelerde sorunları imar sorunları, kat artışları. Diğer semtlerde olan vatandaşların özellikle hakları olan bu sorunları bir yılda tamamını ortadan kaldıracağız. Onların isteği doğrultusunda bu çalışmaların hepsini yaptık, projelerin de hepsini tamamladık. Bir yılda böyle bir sorun kalmayacak. Bunun yanında yol sorunu, asfalt, kaldırım, parke taşı… Bir yıl içinde güncel sorun olarak gözüken 20 yıldır bu şekilde… Fevzi Çakmak içler acısı. Bu yakışıyorsa Eskişehir'e belediye başkanlığını yapıyoruz desinler. Tarımla ilgili ciddi projelerimiz var. Çağdaş köy projelerimiz var. Modern tarım yapabilecek' ifadelerini kullandı.
BAŞKANLARA DERT OLACAK
'Baksan'da da ciddi oradaki paydaşlarımızla, esnafla, iş yeri sahipleriyle oturup orada güzel bir proje ortaya çıkarılacak' diyen Tuç, 'Onlarla da görüşmeler devam edecek. Tabii burada kimsenin burnu kanamaması lazım. Bir tane insan zaten kabul etmiyorsa orada proje geliştirmemiz mümkün olmuyor. Kazan kazan yöntemi ile orada bir rant yaratılıyorsa buna oradaki iş yeri sahiplerinin karşı çıkması mümkün değil. Yeter ki yer olacak. Belediye başkanlarında dert olacak' şeklinde konuştu.
ŞEHRİN YÜKÜNÜ ALACAĞIZ
Tuç, seçildiği taktirde hayata geçirmek istedikleri projeleri şu şekilde sıraladı: 'Ciddi anlamda şehrin merkezindeki bu imar yükünü ve trafik yükünü bizim tahliye etmemiz lazım. Millet Bahçesi yapıyoruz. Okullar bölgesinde yaklaşık 30 bin öğrencimiz yükü orada oluşturuyorlar. O yükü de Cumalıkazık gibi bir bölge orada yaratılır, hem insanlar orada rahat bir nefes alır altında otoparkıyla. İvdilikle hemen Kuzey Çevre Yolu'nu harekete geçireceğiz. Merkezi hükümetle de hızlı bir şekilde bunun takibini yapıp. Kuzey Çevreyolu'nun altında da Büyükşehir Belediyesi'nin yapması gereken bir yol daha var o da duruyor. Biz şehrin yükünü nasıl alacağız? Mevcut yapılaşmayı, şehrin merkezinde bu rantı yarattığımız sürece bu trafik sorununu çözemeyiz, bu sorunla şehir boğuşur gider.'
RANTI ORTADAN KALDIRACAĞIZ
Tuç: 'Halkla birlikte yönetim. Her yapacağımız iş halkın isteği doğrultusunda. Bu bizim için anahtar cümle olacak. Şehir hakları bildirgesini önemsiyoruz. Belediye meclis toplantılarını ve belediye ihalelerinin canlı yayın dahil herkese açık yapılması için tüm imkanları seferber edeceğiz. İmar barışını sağlayacağız. Vatandaşlar arasında ranta yönelik ayrıma kayırma, onu ortadan kaldıracağız. Kişiye ada bazlı veya parsel bazlı uygulamalardan süratle uzaklaşacağız. Planlama sürecinde vatandaş ve belediye barışacak. Kentsel dönüşüm planları hazırlanacak. Şehir planları uzun vadeli ve hakkaniyete uygun şekilde hazırlanacak. İmar ve kentleşme politikaları ortak akıl süreciyle belirlenecek. İçme suyu, yağmur suyu, kanalizasyon gibi temel alt yapı sorunları… Tamamen çözülmemiş hiçbir mahallemizi bırakmayacağız. Tepebaşı değişim projeleriyle cazibe merkezleri olacak. Mega bir proje yapacağız. Şu an bunun yeri üzerinde tartışıyoruz. Çok büyük bir tematik park yapacak, Eskişehir'i uçuracak.'
TEPEBAŞI'NI AYAĞA KALDIRACAĞIZ
Baksan Sanayi Sitesi'ne de değinen Tuç, bu projeyi ve diğer projelerini şöyle açıkladı: 'Keresteciler sitesinde bir dönüşüm projesi gerçekleştirilecek. Tepebaşı'nı harekete geçirmemiz, ayağa kaldırmamız lazım. Baksan'da meydan projesi yapılacak. Çukurhisar Küçük Sanayi Dönüşüm projesi yapılacak. Şehri büyütmemiz lazım. Sanayicimiz de hazır, yurtdışı yatırımcılarımız da hazır. Tek eksik niyet ve yapacak belediye başkanları. İnşallah onlar da aday olarak hazır. Yeşiltepe ve Sakintepeliler rahat uyku uyuyabilir. Hemen dönüşüme başlayacağız.'
YAPMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL
31 Mart yerel seçimleri için anket çalışmalarından bahseden Tuç, 'Partimiz yapıyor, rakiplerimiz de yapıyor. Şu anda kafa kafaya bir yarış var. Ama yüzde 30'da kararsız var Tepebaşı bölgesinde' dedi. Termik santral ile ilgili yargı kararı olduğunu belirten Tuç, 'Bununla ilgili vatandaşın istemediği bir şeyi bizim yapmamız mümkün değil. AK Parti buna çok öncelik veriyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız da Alpu bölgesinde olduğu için. Böyle bir endişenin sorunun gelmediğini söylüyor. Demek ki Çanakkale'de özellikle bu çevreci termik santral turları yapıldı. Vatandaşlardan da iyi dönüşler oldu. Çünkü bir önceki seçimde Alpu'da rekora gitti oylar. Orada vatandaşımın ne düşünüyor, şehrimiz ne düşünüyor önceliğimiz bunlar' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim