Eskişehir bilindiği üzere Türkiye'nin en verimli tarım alanı yönünden zengin şehirler arasındaydı. Açıklanan yeni verilere göre Eskişehir yine listede bulunuyor.

2023 yılı verilerine göre Türkiye'de en fazla tarım alanı 18,8 milyon metrekare ile Konya'da bulunuyor. Konya'yı Ankara, Şanlıurfa, Sivas ve Yozgat takip ediyor. Eskişehir ise 9. sırada yer alarak listede ilk 10'da yer aldı. 

İlk 10 sırada yer alan şehirlerin tarım alanları:

ESO, Avrupa İşletmeler Ağı’nda Türkiye’ye örnek gösterildi ESO, Avrupa İşletmeler Ağı’nda Türkiye’ye örnek gösterildi
  • Konya - 18,8 milyon metrekare
  • Ankara - 11,6 milyon metrekare
  • Şanlıurfa - 11,2 milyon metrekare
  • Sivas - 7,8 milyon metrekare
  • Yozgat - 6,1 milyon metrekare
  • Kayseri - 6 milyon metrekare
  • Diyarbakır - 5,7 milyon metrekare
  • Afyon - 5,5 milyon metrekare
  • Eskişehir - 5,4 milyon metrekare
  • Çorum - 5,4 milyon metrekare

TERMİK SANTRAL YAPILMAK İSTENMİŞTİ 

Eskişehir'in Türkiye'nin en verimli tarım arazileri arasında yer alan Alpu Ovası'na kömürlü termik santral projesi yapılmak istenmiş, vadinin bir çok noktasında sontaj işlemleri yapılmıştı. Ovanın sondaj kuyuları açılarak delik deşik edilmesinin ardından, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde ilçe belediyeleri ve sivil toplum kuruluşları yapılması planlanan termik santral projesini engellemek adına karşı davalar açmış vadinin korunması için mücadele başlatmıştı. Yıllardır süren mücadelenin ardından projenin yapımı şimdlik rafa kaldırılmıştı.

Geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Eskişehir'in doğasına zarar verecek her türlü girişimin karşısında olacağını açıklamıştı.

2023 verilerine göre Eskişehir Türkiye'nin en çok tarım alanına sahip şehirler arasında 9.'uncu sırada yer alıyor. 

ESKİŞEHİR ARPA VE BUĞDAY ÜRETİMİNDE ÜST SIRALARDA...

Eskişehir, tarımsal üretimde bir ili de geride bırakıyor. Kentte en çok üretilen ürünlerin başında arpa ve buğday geliyor. Ayrıca şeker pancarı, nohut, mercimek, ayçiçeği verim alınan ürünler arasında...

Sarıcakaya ve Mihalıççık’ta meyvecilik ve sebzecilik ileridir. Sarıcakaya bölgesinin iklimi Ege iklimine benzediği için, kar görmez ve yılın dört mevsimi çeşitli tarım ürünleri elde edildiği biliniyor.

Toplam ortalama  200 bin tona yakın marul, ıspanak, patlıcan, domates, salatalık, biber ve tâze soğan, meyve olarak armut, elma, vişne, kayısı, bâdem, dut, karpuz ve kavun yetişir. Buğday, arpa, çavdar, yulaf, ayçiçeği, patates ve en çok olarak da şekerpancarı elde ediliyor. 

Kaynak: Haber Merkezi