Savunma Sanayii Başkanlığının değerli desteği ile Malzeme Test ve Araştırma Laboratuvarı kabiliyetleri geliştirilerek, faaliyete geçirildi. TEI Malzeme Test ve Araştırma Laboratuvarı'nda, mevcut kabiliyet geliştirmeleri ile birlikte motora özgü çalışma sıcaklıklarında testler yapılabilecek. Proje başlangıcından itibaren, yurt dışı kaynaklı gerçekleştirilen numune bazlı mekanik testler, bundan sonraki süreçte TEI Malzeme Test ve Araştırma Laboratuvarı'nda gerçekleştirilecek. Takvim doğrultusunda cihaz kurulumları, donanım kalibrasyonları, test teknisyenlerinin eğitimi ve son olarak NADCAP akreditasyonu da tamamlanarak dün gerçekleşen törenle açıldı.
TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ BİR EKSİĞİ
Malzeme Test ve Araştırma Laboratuvarı'nın açılış töreninde konuşan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 'Savunma sanayiinde gerçekleştirmekte olduğumuz pek çok başarılı projeler neticesinde ülkemizde belirli bir öz güven artışını hep beraber görüyoruz. Bu gelişmeler neticesinde teknolojiyi kullanmayan bir ülke olmaktan teknolojiyi üreten bir ülke olmaya doğru giden bir yolculuğun içerisindeyiz. Bu yolculuğun da bir aşaması şuanda açılışı için burada bulunduğumuz Malzeme Test ve Araştırma Laboratuvarı. Test konusu Türkiye'nin çok önemli bir eksiği olarak gündemimizde. Bu amaçla TR Test adlı bir şirket kurduk çünkü test lazımsa, üniversiteler gibi belirli sayılarda çoğu da tam kapasite kullanılmayan test cihazları ve imkanları var' diye konuştu.
ÜLKEMİZİN YÜZ AKI
'Bugün TEI için, savun sanayimiz için, Eskişehir'imiz için ve ülkemiz için önemli bir gün' diyerek sözlerine başlayan Vali Özdemir Çakacak, 'Açılışını yaptığımız bu laboratuvar sayesinde savunma ve havacılık sanayi alanında birçok projenin hayata geçirilmesinde kritik rol üstlenecek ve yüzümüzü ak edecek nice savunma sanayi ürününe hayat verecek bu laboratuvar. Motor üretiminde lider olan TEI, çalıştığı kurumlarla birlikte ülkemizin yüz akı. Havacılık sanayide uluslararası üretici konumunda. Ülkemiz çok güçlü bir ülkedir. Yakın gelecekte bu gücü korumanın yolu da güçlü ekonomiden ve ileri teknolojik yatırımlardan geçmektedir. İleri teknolojik üretimi destekleyecek bu tür yatırımların biz artarak devam edeceğine inanıyoruz' dedi.
70 MİLYONLUK BÜTÇE
Laboratuvar hakkında bilgi veren TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, 'Ben 2014 yılı başlarında göreve başladığımda proje kurgusunu yaptık, bütçe çıkardık. Bütçe kalemleri içerisinde yaklaşık 70 milyon dolarlık bir bütçe gördüm. Dedim bu ne? Malzeme test parası yazıyor. Dediler ki motorun malzemelerinin test edilmesinde ön görülen bütçe. Bu kadar para çok ciddi bir para, yaklaşık 67 milyon dolar. Peki, bu fiyat ne? Bu fiyat dünyada bu testi yapan laboratuvarlardan topladığımız fiyatların en düşüklerini bir araya getirerek elde ettiğimiz rakam. Bu paraya Türkiye'de bu laboratuvarı kurarım. O parayla da gerekli teknisyeni, insan kaynaklarını yetiştiririm, sertifikamı alırım kendim üretirim. Bu şekilde ülkemize havacılık sertifikasyonu sahibi bir malzeme test ve araştırma laboratuvarı kazandırmış oluyoruz. Bunun hem TEI için hem de Türk havacılığı için çok önemli. Havacılıkla ilgili yapılan tüm aktiviteler bu laboratuvarda yapılabilecek' dedi. Yapılan konuşmaların ardından Türkiye'nin ilk NADCAP akredite Malzeme Test ve Araştırma Laboratuvarı'nın açılış töreni kesilen kurdele ile gerçekleşti.
YOĞUN KATILIM
Törene Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Vali Özdemir Çakacak, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay İlhan Şen, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, AK Parti Milletvekili Harun Karacan, CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, 1. Hava Bakım Fabrika Müdürü Tuğgeneral Gürhan Ergürhan, TEI Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit ve kurum müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı. ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim