Memleket Sevdalıları Derneği iş birliği ile gerçekleştirilen 'Tarih Söyleşileri'nde Cezmi Karasu, Eskişehir'in Kurtuluş Savaşı'ndan II. Dünya Savaşı'na kadar süren durumunu dinleyenlere anlattı. Söyleşi de Karasu, Eskişehir'in bir Cumhuriyet kenti olduğunu vurguladı.
ROLÜ ÖNEMLİ
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kurulduğunda genel manzarayı anlatan Karasu, Cumhuriyet'in durumu belirlemek için İzmir İktisat kongresini topladığını söyledi. Bu sayede ülkedeki sanayi envanterinin çıkarıldığını ifade eden Karasu, en önemli sanayi tesislerinin arasında bugün de faaliyetlerini TÜLOMSAŞ adıyla sürdüren Cer Atölyesi'nin olduğunu belirtti. Bu sebepten dolayı Eskişehir'in genç Cumhuriyet'te çok önemli bir rol oynadığını belirtti.
İLKLERE İMZA
Eskişehir'in bu noktada ağır sanayisi sayılabilecek Cer Atölyesi'ne sahip olduğunu söyleyen Karasu Eskişehir'in bu Cer Atölyesi sayesinde ilginç ilklere imza attığını ifade ederek 'Türkiye'nin ilk şehir haritası yine Eskişehir'de çıkarıldı. Bu noktada çok önemlidir. Çünkü dışarıdan gelen göçlerin nereye yerleştirileceği konusu öne çıktı ve bu yönde çalışmalar yapıldı' dedi. HM
Editör: TE Bilisim