Türkiye'de 14 şeker fabrikasının özeleştirileceğinin açıklanmasının ardından CHP'nin kurduğu heyet şeker fabrikalarının bulunduğu illere giderek, özelleştirilmeye tepki gösteriyor. Eskişehir'e gelen CHP'li şeker heyeti, İsmet İnönü Caddesi'nde bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Parti Meclis Üyeleri Gaye Usluer, Semra Dinçer, Pınar Uzun, Gamze Pamuk Ateşli, Gamze Taşçıer, Milletvekilleri Utku Çakırözer, Cemal Okan Yüksel, Ömer Fethi Güner, Kadim Durmaz, Burcu Köksal, Özkan Yalım, Mustafa Tuncer, Türabi Kayan, Ali Akyıldız, Şenal Sarıhan, Mahmut Tanal, Hüseyin Çakmak, Nurettin Demir, Fatma Kaplan Hürriyet, Orhan Sarıbal ile Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse; ayrıca İYİ Parti İl Başkanı Arslan Kabukçuoğlu, Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl, Vatan Partisi İl Başkanı Raif Eşkinat ÖDP İl Başkanı Mustafa Önçler, Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz, sendika ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
RANT İÇİN ÖZELLEŞTİRİLİYOR
Yağmurlu havaya rağmen katılımın yüksek olduğu yürüyüşte konuşan Veli Ağbaba, 'Eskişehir şeker fabrikasını görünce şeker fabrikalarının niye özelleştirildiği anlayabilirsiniz' diyerek, 'Şeker vatandır, vatan satılmaz. Bu sloganı Yozgat işçileri buldu. Tek sloganımız var o da bu. 'Şeker vatandır, vatan satılmaz.' Aslında Eskişehir şeker fabrikasını görünce şeker fabrikalarının niye özelleştirildiği anlayabilirsiniz. Arazisi paha biçilmez. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi rant. 2002'de, 280 bin ton şeker ihraç eden Türkiye, 2016'da 280 ton şeker ithal ediyor. 14 yıl önce Türkiye şeker ihraç ederken, 14 yıl sonra Türkiye şeker ithal eder duruma gelmiş. Şeker fabrikalarının satışını kim savunuyorsa o milli değildir, yerli değildir. Gayrı millidir, gayrı yerlidir. Çünkü şeker fabrikasını satan vatanı satmış demektir. Birileri kurtuluş savaşında toplarla tüfeklerle Türkiye'yi işgal etmeye çalıştılar. Onları püskürttük. Şimdi yeşil dolarla ülkeyi işgal etmeye çalışıyorlar. Bunları da püskürteceğiz' diye konuştu.
BOYNUMUZUN BORCU
Satılan şeker fabrikalarının olduğu arazilerin AVM ve rezidans olarak değerlendirileceğini vurgulayan Ağbaba, 'Şeker fabrikaları satılınca ne olacak? Diğer satılanlar ne olduysa o olacak. AVM olacak, rezidans olacak. Buradan hükümete çağrı yapıyoruz. Bu inadından vazgeç. Senin içindeki AKP milletvekillerini biliyoruz. AKP milletvekilleri bu satışa karşı. Sana oy verenler karşı. Gel bu sevdandan vazgeç. O rezidanslarda yine zengin yandaşlar yaşayacak. Şeker fabrikalarının özelleştirilirse 2019'da onu tekrar almak bizim bumuzun borcu. Ey esnaf kardeşim gel sana yıllardır ekmek yediren şeker fabrikalarına sahip çık. Eğer o fabrikalar kapanırsa sende kepenk kapatacaksın. Eskişehir şeker fabrikalarına sahip çıkmak sizin namus borcunuz. İşgalse işgal. İşçilerin önünde siper olmaya hazır olduğumuzu belirteyim' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ

Editör: TE Bilisim