CHP Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM Genel Kurulu'nda 2 çocuk annesi 45 yaşındaki Ayşe Tuba Arslan'ın eski eşi tarafından nasıl göz göre göre öldürüldüğünü anlattı. Vahşice öldürülen her kadının beraberinde bir korunamama hikayesi olduğunu belirten Çakırözer, Ayşe Arslan'ı ölüme götüren süreci özetledi. 25 yıllık evli, iki çocuk annesi Ayşe Arslan'ın eşinden gördüğü şiddet karşısında tedbir kararı için ilk kez 14 Eylül 2018'de başvurduğunu belirten Çakırözer, aynı gün alınan tedbir kararının birkaç kez uzatıldığını bu arada boşanmanın da gerçekleştiğini ancak saldırgan Yalçın Özalpay'ın tehdit ve hakaretlerini sürdürdüğünü dile getirdi.
23 SUÇ DUYURUSU
Çakırözer, 'Ayşe Arslan ilk tedbir istediği tarihten korkunç saldırıya uğradığı tarihe kadar bir yıl içinde tedbir kararlarına uymayan saldırgan hakkında tam 23 kez suç duyurusunda bulunuyor 'Korkuyorum' diyor 'Beni öldürecek' diyor. Babası, ağabeyi de aynı şikayette bulunuyor. Gitmedikleri karakol kalmıyor, başvurmadıkları mahkeme kalmıyor' diye konuştu.
BİR GÜN HAPİS YOK
Çakırözer, Ayşe Arslan'ın suç duyurularından bir sonuç alamadığını belirtirken, 'Sadece bu yıl yaptığı 10 suç duyurusunun 5'i takipsizlikle sonuçlanıyor; gerekçe, delil ve tanık yokluğu. Şu anda şiddet gören, ölüm tehdidi altında olan binlerce kadın 'Delil yok, tanık yok' denerek katillerinin önüne korumasızca bırakılıyor. Ayşe Arslan'ın başvurularından 5'i hakkında ise dava açılıyor ancak hiçbir caydırıcı karar çıkmıyor. Kanunumuz var; tedbir kararına uymayanlara üç günden on güne kadar zorlama hapis cezası verilmesi gerek. Ama toplam 23 kez bu tedbir kararlarını ihlal ederek tehdit, hakaret ve saldırıda bulunan bu katil, bir gün dahi zorlama hapis cezasına çarptırılmıyor, cinayet gününe kadar elini kolunu sallayarak gezmesine göz yumuluyor' ifadelerini kullandı.
SİSTEM AZMETTİRİCİ
Kanunun öngördüğü hapis cezalarının uygulanmamasının Ayşe Arslan'ın yalnız bırakılmasının ve Eskişehir'in ortasındaki bu katliamın önünü açtığını dile getiren Çakırözer, 'Ayşe Arslan'ın görünen katili bellidir ama onu bir türlü korumayan koruma sistemimiz de bu cinayetin ve daha yüzlerce benzerinin azmettiricisidir. Ama polis, ama savcı, ama hakim, ama şiddet önleme merkezi sorumlusu; kim olursa olsun, yetkililer 23 kez dile getirdiği isyanına gerçekten kulak verse Ayşe Arslan bugün yaşıyor olacaktı' dedi.
SUÇ DUYURUSUNU OKUDU
Çakırözer, Genel Kurul kürsüsündeki sözlerine, Ayşe Arslan'ın vahşi saldırıdan kısa bir süre önce Eskişehir Aile Mahkemesi'ne el yazısıyla gönderdiği, ölümünden sonra çantasında bulunan son suç duyurusundaki kendi sözlerini aktararak son verdi. Çakırözer, suç duyurusunu şu ifadelerle okudu: 'Defalarca şikayet etmeme rağmen hiçbir sonuç alamadım, uzaklaştırmam olduğu halde. Benim bu, Yalçın Özalpay isimli şahısla ilgili başvurmadığım hukuki işlem kalmadı. Bu şahıstan ölüm tehdidi alıyorum. Benim ölümüm gerçekleşince mi bana yardım edeceksiniz. Ben çok mağdurum.'
KOMİSYON KURALIM
Çakırözer, ilk imzasını attığı ve kadınları koruma sisteminin eksiklerinin belirlenmesi için verdiği Meclis Araştırma önergesine TBMM Genel Kurulu'ndan destek isterken de 'Ölümleri gerçekleşince mi yardım edeceğiz onlara? Toprağın altına koyunca mı koruyacağız onları? Ölmelerini beklemeyeceksek gelin bir komisyon kuralım, bu vahşete birlikte dur diyelim. 23 kez suç duyurusunda bulunmasına rağmen Ayşe Arslan'ı göz göre göre ölüme götüren bu koruma sisteminin eksiklerini birlikte tespit edelim, sonra da başka Ayşe'leri, Emine'leri, Güleda'ları, Şule'leri ölümden kurtaracak somut, uygulanabilir, acil önlemleri birlikte alalım; kadınları yaşatalım' dedi. CHP'nin önergesi AKP ve MHP oyları ile reddedildi. HM
Editör: TE Bilisim