1963 yılında Mexico City'de doğan yönetmen, henüz 23 yaşındayken yönetmenlik, yapımcılık ve Meksika'nın bir numaralı rock müzik istasyonunda DJ'lik yapmaya başladı. 1988 - 1990 yılları arasında Meksika yapımı altı uzun metrajlı filmin müziklerini hazırladı. 1990 yılında ise bir yapım şirketi olan Zeta Filmcilik şirketini kurdu. Polonyalı yönetmen Ludwig Margules'le birlikte tiyatro yönetmenliği, Judith Weston'la da Maine ve Los Angeles'ta film yönetmenliği eğitimi aldı. 1995'te, başrolünde Miguel Bose'nin yer aldığı ilk uzun metrajlı televizyon filmi ' Detras del Dinero'yu yönetti. Halen Zeta Yapımcılık ve Yayıncılık Grubunun ortağı olan Iñárritu, New York Uluslararası Film ve TV Festivali ile Londra Film Festivali'nde büyük ödüller almıştır. 1999 yılında WFM kampanyası için FIAP'tan GRAND PRIX ödülünü alan yönetmen, 2000 yılında gösterime giren ve ilk uzun metrajlı filmi olan ' Amores Perros ' ( Paramparça Aşklar - Köpekler ) filminin yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptı. Bu filmiyle büyük dikkat çeken yönetmen BAFTA'da En İyi Yabancı Dilde Film ödülünü kazandı.
Iñárritu'ya dünya çapında şöhret getiren ilk üç filminde, Amores Perros ile birlikte 2003 yapımı 21 Gram ve 2006'daki Babel filmlerinde iç içe geçmiş birbirinden farklı dünyaların insanlarının hayat hikayelerini büyük bir başarıyla ekrana yansıtan yönetmenin en büyük yardımcısı, senarist Guillermo Arriaga'ydı. Ancak Babel'den sonra ikili yollarını ayırdı. Iñárritu'nun 4. uzun metrajlı filmi Biutiful, Barcelona'da geçen çok dramatik bir hikayeyi konu aldı ve takdir topladı. Bu filmin başrolünde de Javier Bardem oynadı.
2014'te çektiği Birdman ise, Iñárritu'ya en çok ödülü getiren film oldu. Film birçok ödül adaylığı kazanırken En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Orijinal Senaryo dallarında Meksikalı yönetmene 3 tane Oscar getirdi. Iñárritu 2015 yılında çevirdiği Revenant (Diriliş) filmi ile bir kez daha En İyi Yönetmen ödülünü kazanırken, film Leonardo DiCaprio'a ise ilk Oscarını (En İyi Erkek Oyuncu) kazandırdı.


Paramparça Aşklar Köpekler (Amores Perros)

Son dönemde Hollywood'un son dönemde keşfettiği ve 2015 ile 2016 yıllarında 2 kez üst üste En İyi Yönetmen ödülü ile birlikte filmlerini ve oyuncularını Oscara boğduğu Meksikalı yönetmen Alejandro González Iñárritu, ilk uzun metrajlı filmi Amores Perros (Paramparça Aşklar Köpekler).
Parçalanmış aşkların ve onların sahiplerinin, kimi vahşi dövüşlerde birbirlerini öldüren, kimi çöplerin içinde yaşam parçacıkları arayan, kimi de çıtkırıldım apartman köpeklerinin hikayelerinin birbirleriyle kesişmeleri üzerine unutulmaz bir film Amores Perros.
Final sahnesinde El Chivo, bir trafik kazasında yaralı halde bulup iyileştirdiği köpek Cofi ile ne kadar benzeştiğini anlamasıdır, onu da alıp hayatının son günlerine doğru yürümesi. Kafasına silah dayadığı Cofi'nin 'Ben bana öğretileni yaptım' bakışı ile kendi iç çatışmasını tekrar yaşar ve köpeği vuramaz.
'Tanrıyı güldürmek istiyorsan, ona planlarından söz et' diyen çaresiz anne, iki oğlu arasındaki çatışmayı önlemeye gücünün yetmeyeceğini bildiği için her şeyi kendi haline bırakmıştır. Sonunda bir oğlu ölür, diğeri ise (Octavio) Cofi'yi ve en yakın arkadaşını kaybettiği kazadan sonra gider.
Zengin reklamcı Daniel ile güzel manken Valeria'nın aşkları ise, Valeria'nın aynı trafik kazasında ağır yaralanması ile derin bir girdaba girerken, evin döşemeleri altındaki dehlizde kaybolan minik köpeğin hiç bulunmayacak ölü bedeni ilişkilerini kemirip yok edecektir. Çünkü minik köpeği o dehlizlerde fareler kemirip yemişlerdir. Daniel ve Valeria'nın aşklarına yaptıkları da budur.
İhanet, açgözlülük, ihtiras ve kibir…
Parçalanmış aşkların insanlarına, köpeklerin gözünden bir ağıt.


Konusu
Meksikalı yönetmen Alejandro González Iñárritu'nun 2000'de çektiği ilk uzun metrajlı filmi. 2001 yılında 'En İyi Yabancı Film' dalında Oscar ve Altın Küre adayı olan film, Şikago, Tokyo, Cannes, Los Angeles, Moskova, Havana Film Festivalleri gibi pek çok uluslararası festivalde toplam 30 ödül aldı.
Film Meksiko'da geçen ve buluşma noktaları bir trafik kazası olan üç farklı hikayeyi anlatıyor. İşsiz genç Octavio, ağabeyinin karısı Susana ile evden kaçarak uzaklarda yeni bir hayat kurmayı istemektedir. Köpeği Cofi'yi kaçması için gerekli parayı toplamak için dövüştürür. Uysal bir ev köpeği olan Cofi usta bir dövüşçüye dönüşür. Kardeşinin karısı ile yaşadığı aşk ve soyguncu ağabeyi ile sorunları giderek karmaşık bir hal alır.
Aynı esnada 42 yaşındaki Daniel güzel manken Valeria ile birlikte yaşamak için ailesini terk eder. Yeni hayatlarını kutladıkları gün Valeria trajik bir kazada sakat kalır. Bu kaza sonucu Valeria'nın sakat kalması ve köpeğini kaybetmesi, aşklarını yıpratmaya başlar.
Yıllarca hapis yattıktan sonra kiralık katil olarak çalışan eski komünist gerilla El Chivo, idealleri uğruna eşini ve çok sevdiği kızını terketmiştir. Octavia ve Valeria'nın da bulunduğu kaza yerine geldiğinde Cofi'yi bulur, onu alır ve iyileştirir. Bu karşılaşma, onun acı dolu geçmişiyle başa çıkmasına yardımcı olacaktır. Cofi eski mutlu, sakin günlerine kavuşmuştur ancak artık gizli dünyasına sakladığı vahşilik ve şiddet, El Chivo'yu çok üzecek sonuçlar doğurur. Octavio kazadan yaralı kurtulur. Ağabeyi bir banka soygununda hayatını kaybeder. Susana, Octavio ile uzaklara gitmeyi reddeder.

OYUNCU KADROSU
Emilio Echevarria …… El Chivo
Gael Garcia Bernal …. Octavio
Goya Toledo …. Valeria
Alvaro Guerrero …. Daniel
Vanessa Bauche … Susana