Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından adeta koşar adımlarla yükselen akaryakıt fiyatları, döviz ve onlara paralel olarak yükselen iğneden ipliğe fiyatlar toplumun her kesimini ekonomik olarak zorlamaya başladı.
2023'ün başından bugüne kadar fiyatı yükselmeyen tek bir ürün dahi kalmadı. Bugün aldığımızı bir hafta sonra aynı fiyatla alamıyoruz.
Fiyatlar yarış atı gibi koşarken sabit gelirlilerin maaşları kaplumbağa hızıyla arttı. Fiyat artışına yetişemez olduk…
Özellikle emekliler.
Emekli maaşları 2023'ün ocak ayından temmuz ayına kadar yüzde 52 oranında geriledi.
Oysaki yıllarca çalışmış, devlete SSK primi, vergisini ödemiş insanlar.
Aldıkları emekli maaşlarıyla geçinemedikleri için emeklilerin yüzde 80'i emekli olduktan sonra çalışmak zorunda.
Oysaki 30 yıl çalışmış artık ayaklarını uzatarak ömrünün kalan bölümünü çoluk-çocuk torunlarıyla geçirmek isteyen emekliler, bugün karın tokluğuna da olsa iş bulmak için kapı kapı dolaşıyor.
* * *
TBMM'ye verilen torba yasa teklifinde memur maaş zam artışı yer alırken emekliler yoktu.
Bu durum karşısında emekliler 'biz unutulduk mu?' diye seslerini yükseltince Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Emeklilere yapılabilecek iyileştirmeler hususunda bakanlarımıza gerekli talimatı verdim'' diyerek emeklileri umutlandırmıştı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen kanun teklifine eklenen 'emekli aylığının enflasyon farkı ile birlikte toplam yüzde 25 oranında artırılmasına'ilişkin madde kabul edildi.
Buna göre işçi ve Bağ-Kuremekli zammı yüzde 19,77'den, memur emeklisi zam oranı da yüzde 17,55'den yüzde 25'e yükseltilecek.
Memur emeklisi yüzde 7,45, SSK ile Bağ-Kur emekli maaşı yüzde 5,23 ek zam alacak.
* * *
Memurlara yüzde 17,55'lik toplu sözleşme ve enflasyon farkına ek olarak seyyanen 8 bin 77 liralık artış yapılacak. Emeklilere de 7,45 ve 5,23'lük ek zam.
Emekliler 'üvey evlat'olarak mı görülüyor?
Daha zam emeklilerin cebine girmeden akaryakıt ve döviz artışlarıyla birlikte başta ekmek olmak üzere ulaşım, yiyecek-içecek olmak üzere iğneden ipliğe gelen zamlar ceplerinden çıkmaya başladı.
* * *
Erdoğan, 28 Mayıs seçiminden zaferle çıkmasından sonra, 'Bize güvenen, bize inanan milyonların umutlarını boşa çıkarmayacağız' demişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bayburt'ta toplu açılış töreninde, emeklilere yapılan yüzde 25 zamla ilgili değerlendirmesinde, 'Emekli maaşlarında refah payı ile zam oranını yüzde 25'e çıkarıyoruz. Enflasyonun üzerinde artışlarla emeklilerimizi enflasyona ezdirmeme sözümüzü tutuyoruz' dedi.
Hani emekliler enflasyona ezdirilmeyecekti?
Çarşı pazardaki gerçek enflasyonun yüzde yüze yaklaştığı gerçeği yine görmezden gelindi.
Açlık sınırının yarısı kadar emekli maaşı kabul edilemez. Yapılan bin 700 TL artış ile emeklilerin yaşayabilmesi neredeyse imkansız.
Emekliye verilen maaş 2023 yılının sonuna kadar yetmeyecek ve hızla erimeye devam edecek.
* * *
Seçim öncesinde kök maaşa zam yapmadan 5 bin 500 liralık en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya yükseltildi. Aradaki 2 bin liralık artışın hazineden karşılandığının üzerini örtüldü. Bu artıştan 8,8 milyon emekli yararlanırken farklı oranda prim ödeyerek 7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan yaklaşık 7 milyon emekli bu haktan yararlanamadı.
Hiç olmaza onlara yapılan haksızlık giderilmeliydi.
* * *
İktidarın 2 bayram için toplamdaki 4 bin liralık bayram ikramiyesi hamlesine karşılık muhalefetin toplamda 17 bin liralık bayram ikramiyesi vaadi ne yazık ki bu alınan seçim sonuçlarına göre karşılık bulmadı.
Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Cumhurbaşkanı seçilirsem emekli ikramiyelerini 8 bin 500 TL'ye çıkaracağım. Kurban Bayramı'nda Ramazan Bayramı'nda ödenen ikramiye farkı ile 15 bin TL vereceğim' sözünü vermişti.
Buna rağmen emekliler tercihini Erdoğan'dan yana kullandı. Bu durumun iyi analiz edilmesi gerekiyor.
Kameralar ve mikrofonlar kendilerine uzatıldığında hayat pahalılığından, geçinememekten ve sağlıkta katkı payı kesintisinin kaldırılmasından bahseden emekli, neden taleplerini karşılayacağını vaat eden muhalefetten yana hareket etmediği soruları ile karşı karşıyadır. Bu kadar ekonomik çıkmaza ve adaletsizliğe rağmen seçimde neden böyle bir sonuç çıktı? sorusu üzerine daha çok tartışılacak, sosyolojik, psikolojik yönleri ele alınmalıdır.
* * *
Parklarda oturan ve sürekli şikayet eden, örgütlü olmaktan kaçınan, mücadele edenlere burun kıvıran ve elini taşın altına koymaktan çekinen bazı emeklilerin artık saflarını belirlemeleri gerekir.Emeklilerin kurtarıcı beklemelerine de gerek yok. Sahip oldukları sayısal güçlerinin doğrultusunda aleyhlerine gelişebilecek hamlelere karşı birlik olmalılar.
* * *

ZOR GÜN DOSTU MUHTar
Şeker Mahallesi Muhtarı Canan Arı, hafta sonları bile ihtiyaç sahipleri için gece gündüz çalışıyorlar.
Pandeminin ortaya çıkışından itibaren sürdürdüğü yardım faaliyetlerine Ramazan ayında, tam kapanma dönemlerinde de devam eden Şeker Mahallesi Muhtarı Canan Arı, her yıl olduğu gibi bu senede geleneği bozmadı. Kurban Bayramı'nda 4 gün boyunca dur durak bilmedi ve geç saatlere kadar kurban eti dağıtımlarına devam etti.
Kurban Bayramı öncesi çocukları da unutmadı.Oyuncak dağıtarak onların da çocukların sevincine ortak oldu.
Deterjanı biten ev hanımlarına deterjan, gıda ihtiyacı olan mahalle sakinlerine gıda, ev kirası ve elektriğini ödeyemeyen mahalle sakinlerine nakdi yardımlarda bulundu.
Muhtarlıkta dördüncü yılını dolduran Şeker Mahallesi Muhtarı Canan Arı, pandeminin başladığı günden beri özellikle tam kapanma dönemlerinde bile yardım faaliyetlerini aralıksız sürdürdü.
Pandemi döneminde ve sonrasında sürekli olarak yardımlara devam eden Arı, muhtarlık görevine başladığı ilk iki yılda 4 bin aileye yardım elini uzattı.
Ayrıca 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yaşanan depremde mağdur olanlara yiyecek-giyecek toplayarak deprem bölgelerine gönderdi.
Depremden sonra Şeker Mahallesine yerleşen depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için kardeşi Nuran Arı ile birlikte seferber oldular.
2024'ün mart ayında muhtarlıkta 5'yılını dolduracak Şeker Mahallesi Muhtarı Canan Arı, soğan, patates, sebzeden tutun da alışveriş kartlarına, giyimden nakit yardımlarına kadar birçok yardımda bulundu. Ailelerin bazılarının gelirleri olmadığından kiralarını ödedi. Akla gelebilecek her türlü yardım faaliyetinde bulunduk. Birçok projeye başladı ve şu anda da bunlara devam ediyor.
* * *
Canan Arı'yı Kızılay Kadın Kolları Başkanlığı yaptığı dönemlerde tanıdım. En başta yardımcısı da kardeşi Nuran Arı.
Hayırseverlerden topladıkları yiyecek-içecek, giyim-kuşam gibi yardımları bizzat yardıma ihtiyacı olanların evlerine kadar gidip kimse görmeden ulaştırırlardı.
2009 yerel seçimleri öncesi Şeker Mahallesi Muhtar adayı oldu. Rakipleri olan çok sayıdaki muhtar adaylarının aldıkları toplam oylarını katlayarak seçilen Canan Arı, geçtiğimiz 4 yıl içerisinde birçok hayır kurumunun yaptıkları yardımların toplamından daha çoğunu yaptı.
Yapmaya da devam ediyor.
Muhtarlıkta geçirdiği 4,5 yıllık süre içerisinde 10 bini aşkın kişinin yardıma koştu. Ramazan ayında gıda kolileri dağıttı. Muhtarlık binasına gelemeyenlere de motor bisikletine binerek evlerine ulaştırdı.
Kendi mahallesindeki insanların ihtiyaçlarını karşılayan Canan Arı, farklı mahallerden yardım talebinde bulunanları da geri çevirmeyerek yardım elini uzattı. Sadece gıda, kira yardımı, elektrik, doğalgaz desteği değil okul dönemlerinde de mahallesindeki öğrencilerin okul kıyafetlerinden defter, kalem, araç gereçlerini de temin ederek ailelerinin yükünü aldı.
Zor gün dostu muhtar.
Kendisinden önceki dönemlerde mahalle muhtarlarının mahalle sakinlerinin yardımlarına koştuklarını duymamıştım.
Canan Arı başlattığı yardımlarla Eskişehir'e örnek oldu, diğer mahalle muhtarlarını da harekete geçirdi.
KURBAN BAYRAMINDA 100 AİLEYE ET DAĞITTI
Kendisini sosyal medyadan takip ediyorum.
Geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda 4 günlük bayram süresince kapı kapı dolaşarak önceden belirlediği ihtiyaç sahiplerine kurban eti dağıttı.
Mahallenin uzaktaki sokaklarındaki ihtiyaç sahiplerine kendisinin kullandığı motor bisikletiyle ulaştırdı.
Kendisi paylaşmadı.
Ben kendisine yakın bir kardeşimden öğrendim.
Bayram da 100 aileye, hayır sever insanların kendisine bıraktıkları kurban etini dağıtmış.
Hayırsever insanların getirdikleri dışında kendi ailesinin de kestiği iki kurbanın etini de ihtiyacı olanlara ulaştırmış.
* * *
Canan Arı'nın sosyal medyada yaptığı paylaşımını dün gördüm.
Şöyle yazmış:
'İyilik insanlık sanatıdır.Hiçbir zaman boşa gitmeyen bir yatırımdır. Gerek mahalle içinden gerek mahalle dışından gerekse şehir dışından gelen fitre, zekat ve bağışlarınız için çok teşekkür ederiz. Bu sene depremzede ve geliri düşük ailelerimizin bir hayli fazlaydı. Siz yüreği güzel hayırseverler sayesinde hepsine tek tek dokunduk. Allah hayırlarınızı kabul etsin. Bu bayram içimiz buruk. Rabbim depremzedelerimize bir daha böyle bir acı yasatmasın.'
* * *
Şeker Mahallesi Muhtarı Canan Arı kardeşimi ihtiyaç sahibi insanların yardımlarına koşmasından, büyük-küçük demeden elini uzatmasından dolayı kutluyorum.
Her mahalle muhtarı kendi mahallesindeki gerçek ihtiyaç sahiplerini bulup yardıma koşarsa ülkemizde aç-susuz bir tek kişi bile kalmaz.
* * *