31 Mart yerel seçimlerinde Eskişehir’de ‘CHP Zaferi’ yaşandı. Kırsaldaki sadece 4 ilçeyi alan AK Parti büyük bir hezimet yaşadı.

15 BELEDİYENİN 9’UNU ALDI

CHP; Büyükşehir, Tepebaşı, Odunpazarı, Alpu, Beylikova, Çifteler, Mahmudiye, Seyitgazi, Sivrihisar Belediyelerini kazandı. AK Parti; Sarıcakaya, Mihalgazi, İnönü ve Han'da seçimleri kazandı. Mihalıççık'ı DSP, Günyüzü'nü BBP aldı. Oyların yüzde 51,01'ni alan Ayşe Ünlüce Nebi Hatipoğlu'nu 71 binin üzerinde fark atarak, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ni rahat bir şekilde kazandı.  Tepebaşı'nda Ahmet Ataç oyların yüzde 53,04'ünü, Odunpazarı'nda Kazım Kurt yüzde 48,47'sini alarak seçimi çok rahat kazandılar. AK Parti adayları Nebi Hatipoğlu 37,85, Özkan Alp yüzde 39,5, Hamid Yüzüğüllü 36,78  oy aldılar.  CHP adayları Gürbüz Güller Alpu, Hakan Karabacak Beylikova, Zehra Konakçı Çifteler, İshak Gündoğan Mahmudiye, Uğur Tepe Seyitgazi, Habil Dökmeci Sivrihisar seçimlerini kazandı. AK Parti adayları Ahmet Dönmez Sarıcakaya, Zeynep Güneş Mihalgazi, Serhat Harmancı İnönü, Bekir Belceli Han seçimlerini kazandılar. Mihalıççık'ta DSP adayı Haydar Çorumlu, Günyüzü'nde BBP adayı Hidayet Özmen seçimleri aldı. Eskişehir'dekti 15 belediyenin 9'unu alan CHP büyük zafer yaşadı. AK Parti 4, DSP ve BBP 1'er belediye aldı. 4 ilçede seçime giren MHP 'sıfır' çekti. 

1. Y A Z I-5

SİVRİHİSAR CHP İÇİN TATLI BİR SÜRPRİZ OLDU

Eskişehir halkı Nebi Hatipoğlu tarafından bol keseden verilen vaatlere kanmadı. Tercihini Ayşe Ünlüce’den yana kullandı.  Seçimin favorileri olan Ahmet Ataç Tepebaşı’nı, Kazım Kurt Odunpazarı’nı rahat kazandılar.  Büyük zaferin yaşandığı gecede CHP’li Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı’nın seçimi kaybetmesi büyük sürpriz oldu. CHP’nin Beylikova ve Çifteler’i almasını bekliyordum. Sivrihisar’ı kazanmasını uzak bir ihtimal olarak görüyordum. Habil Dökmeci’nin Sivrihasar Belediye Başkanlığını kazanması CHP’liler için tatlı bir sürpriz oldu. Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe,  rakibi tarafından beslenilen yandaş kalemşörlerin sistemli şekilde yaptığı tüm karalamalarına rağmen seçimi açık farkla kazanmasını anlamlı buluyorum.  Seyitgazi seçmeni ‘çamur siyasetine’  prim vermeyerek, birilerine çok güzel ders verdi.

***

NOSTALJİ

KIR’AT EFSANESİ TERLİKÇİ VASFİ

Yıl 1995. 29 yıl önce DYP Eskişehir Teşkilatının güçlü isimleri dönemin Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel'i Çankaya Köşkü'nde ziyaret ediyor. Tarihi fotoğrafta Demirel'in Eskişehir'de 'en çok güvendiği isim' merhum Terlikçi Vasfi, merhum Fikret Uça, Şahin Çankaya (Çiçekçi Şahin), dönemin Tepebaşı Belediye Başkanı Orhan Soydaş, Odunpazarı Belediye Başkanı Ayhan Boyer, Merkez Sağ siyasetinin güçlü ismi Orhan Kesikoğlu, Ekrem Naycı (Ekrem Restaurantın sahibi)  ve Ekrem Naycı’nın oğlu merhum Göksel Naycı yer alıyor. Peki Demirel Terlikçi Vasfi'yi neden bu kadar çok seviyordu? Eskişehir ile ilgili 'karar alırken' neden ona danışıyordu? Rahmetli Önder Baloğlu 13 yıl önce yazdığı yazıda; 'Yıl 1965...Adalet Partisi Genel Başkanlığı'na adaylığını koyuyor Süleyman Demirel... Eskişehir'den 24 delege gidiyor ve kaldığı otelde ziyaret ediyor... Sözcü diyor ki: 'Bizler sizi oy birliği ile destekliyoruz...' Demirel, şöyle bir el işareti yapıyor: 'Getirin şu Eskişehir'in dosyasını...' Der demez, rahmetli Terlikçi Vasfi ayağa kalkıp.. 'Ne dosyası len' diyor: 'Hepimiz yanındayız dedik ya!' O anda otel odası birden sessizliğe bürünüyor… Öyle ya! Demirel'e böylesine seslenen kişi kim olabilirdi? Bunu en çok merak eden de doğal olarak Süleyman Bey'di... Toplantıdan sonra araştırdı ve öyle bir dost oldular ki, tarihe örnektir...' Kır'at Efsanesi olan Terlikçi Vasfi bu ziyaretten iki yıl sonra 2 Ekim 1997 tarihinde vefat etti. Demirel'e, Terliçi Vasfi'ye, Fikret Uca ve Göksey Naycı’ya Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanları Cennet olsun.

ÇİVİ

“Bulunduğun yer seni memnun etmiyorsa yerini değiştir. Ağaç değilsin!” Jim Rohr

***

***

FIKRA

ELMAS GERDANLIK

Kadın sinir içinde cep telefonundan “Bu saate kadar hangi cehennemdesin?” diye kocasını aramış, “Aşkım o hiç unutamadığın harika elmas gerdanlığın bulunduğu kuyumcu var ya.. Hani o zaman param yoktu alamamıştım, ‘Sevgilim bir gün mutlaka bunu sana alacağım, göreceksin’ demiştim.. Hatırladın mı?” Kadın birden yumuşamış, konuşurken heyecandan titreyen sesi ile “E.. Evet bir tanem hatırlamaz olur muyum?..” diye cevap vermiş “Evet balım” demiş adam, “İşte o kuyumcunun hemen yanındaki kahvede  arkadaşlarla okey oynuyorum meleğim..!”

***

UNUTULMAZ REPLİKLER

” Kendime yalan söylemeye başladığımdan beri kimseye inanmıyorum.” Dom Za Vesanje / Time of the Gypsies/ Çingeneler Zamanı