6 Şubat'ta Kahramaraş merkezli 10 ilde meydana gelen asrın felaketi olarak değerlendirilen deprem, 24 yıldan beri uyuyan! Türkiye'yi bir kez daha uyandırdı. 1999'da meydana gelen Marmara ve Düzce depremlerinden sonra Kahramanmaraş depremine kadar geçen 24 yıllık süreçte çok fazla önlem almadığımız bir kere daha ortaya çıktı.
Son yaşadığımız deprem olası İstanbul depremini de gündeme getirdi. Şimdi İstanbul'da yaşayan bazı vatandaşlarımız metropol ili terk etmeye başladılar.
Takvimin giderek yaklaştığı konuşulan İstanbul depremi öncesi bu ilimizdeki üretim faaliyetlerini sürdüren sanayi kuruluşları da işletmelerini taşıyacak Organize Sanayi Bölgesi arayışına girdiler.
Gebze ve Kocaeli, Sakarya ve Bursa Organize Sanayi Bölgelerinin dolmasıyla gözlerini Eskişehir OSB'ye çevirmeye başladılar.
'2 AYDA 11 YENİ YATIRIMCIYA TAHSİS EDİLDİ'
Türkiye'nin en büyük Organize Sanayi Bölgelerinden biri olan Eskişehir OSB Başkanlığı ise son 4 yıldır geçmişte OSB'nin içerisine dahil edilen arazileri kamulaştırarak alt yapı çalışmalarını tamamladı.
Zeten son 3-4 yıldır Eskişehir OSB'ye büyük ilgi vardı. Çok sayıda sanayiciler gelip işletmelerini kurup üretime başlamışlardı.
Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, '2023 yılının ilk 2 aylık döneminde Eskişehir OSB'den 11 yeni sanayi yatırımcımıza 132 bin metrekarelik yeni alan tahsis ettik. Diğer yandan ocak ayındaki teşvikli yatırımların tutarı da 826 milyon TL'ye ulaştı' dedi.
ESKİŞEHİR OSB ÇEKİM MERKEZİ OLDU
Eskişehir OSB yeni sanayi yatırımlarının çekim merkezi olmayı sürdürüyor. Küpeli, özellikle yaşanabilecek muhtemel İstanbul depremi öncesinde, yatırımlarını daha güvenli bölgelere taşımak isteyen sanayi kuruluşlarının Eskişehir OSB'ye olan ilgisinde önemli bir artış olduğuna dikkat çekti.
Teşvikli yatırımlar, OSB'deki arsa tahsisleri ile yeni yatırımlar yönünden Eskişehir OSB'nin öne çıktığının altını çizen Küpeli, Türkiye'nin en önemli sanayi kentlerinden biri olan Eskişehir'in önümüzdeki dönemde özellikle yüksek teknoloji alanındaki yeni yatırımların en önemli üslerinden biri olma özelliğini daha da öne çıkaracağını söyledi.
'3 yıllık dönemde 248 yeni yatırıma bölgemizden toplam 2 milyon 726 bin metrekarelik bir alan tahsis ettik' diyen Başkan Küpeli, 'Eskişehir OSB olarak pandemi dönemi olan 2020-22 yılları arasında çok ciddi bir sanayi yatırımını şehrimize kazandırmıştık. Geride kalan 3 yıllık dönemde 248 yeni yatırıma bölgemizden toplam 2 milyon 726 bin metrekarelik bir alan tahsis ettik. Bölgemize olan yatırımcı ilgisi artarak devam ediyor. Önemli yerli ve yabancı yatırımcılarla görüşmelerimize devam ediyoruz. Eskişehir OSB'nin uygun fiyatlı arsaları ve eksiksiz altyapısı yatırımcıların bölgemizi tercih etmesinde büyük rol oynuyor.
'Muhtemel depremin etkilerini minimize etmeliyiz'
Muhtemel İstanbul ve Marmara Depremi Eskişehir OSB'ye olan ilgiyi arttırdı
Yaşadığımız son deprem felaketi hepimizi çok derinden üzdü. Bilindiği üzere deprem uzmanlarının dile getirdiği gibiİstanbul ve Marmara Bölgesini etkileyecek, depremin yaşanma ihtimali her geçen gün giderek artıyor. Ne yazık ki İstanbul ve çevre illerde çok sayıda büyüklü küçüklü sanayi tesislerimiz bulunuyor, bunların bazıları gerçekten çok hayati ve kritik tesisler. Yaşadığımız deprem sonrasında, İstanbul ve çevre illerde faaliyet gösteren bazı sanayi kuruluşları, deprem bakımından daha güvenli olan Eskişehir OSB gibi yerler de yeni alanlar bakmaya ve araştırmalara girdiklerini gördük. Bize de bu şekilde bazı ön müracaatlar, yer soran sanayi kuruluşlarımız ve girişimcilerimiz oldu. İstanbul ve çevresi bu kadar sanayi yükünü ve insan yoğunluğunu artık kaldıramaz duruma geldi. Bize göre devletimizin sağlayacağı destek mekanizmasıyla, bu bölgedeki kritik öneme sahip sanayinin hiç olmazsa bir kısmının Eskişehir OSB gibi sanayi merkezleriyle, Anadolu'nun diğer şehirlerine taşınması sağlanmalıdır. İstanbul ve çevre illerin üzerindeki yük hafifletilmelidir. Muhtemel depremin etkilerini minimize etmek için kalan zamanımızı verimli kullanmamız gerekiyor.'
* * *
Yeni yeni işletmelerin Eskişehir'e gelerek OSB'de yatırım yapması önemli. Var olan işsizlik soruna büyük çözüm getirecek.
Ancak İstanbul'daki büyük sanayiciler işletmelerini Eskişehir'e taşıdığı taktirde bir başka sorun da ortaya çıkacak.
Şehir nüfusu artacağından dolayı var olan konut sıkıntısını daha da zorlayacak, ulaşımda büyük sıkıntılar yaratacak.
O nedenle özellikle ulaşım konusunda ciddi önlemler alınmalı. Bu önlemlerden birisi de tramvayın OSB'ye kadar uzatılması.
* * *

İL BAŞKANI SÜLEYMAN REYHAN OLDU
Zihni Çalışkan'ın milletvekili aday adayı olması nedeniyle AK Parti il başkanlığından istifa etmişti.
Çalışkan'ın istifasının ardan genel merkez il yönetimi yenileme kararı almıştı. İl Başkanlığı için isimleri geçen Süleyman Reyhan, İbrahim Atıcı, Hasan Tuç, Orhan Durmuş, Hasan Karacak, Serhat Tunç, Metin Tezişçi, AK Parti Genel Merkezine mülakata davet edilmişlerdi.
Yapılan değerlendirmelerden sonra AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Eskişehir il başkanlığına eski il başkanlarından Süleyman Reyhan atandı.
AK Parti il başkanlığı medya tanıtım birimi pazartesi günü akşam saatlerinde basın kuruluşlarına mail göndererek, 'Genel Başkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleri ile Eskişehir İl Başkanlığı'na Süleyman Reyhan atandı.Başkanımıza görevinde başarılar diliyoruz. 5 senedir göstermiş olduğu gayretlerinden dolayı Zihni Çalışkan başkanımıza teşekkür ediyoruz' bilgilendirilmesi yapıldı.
DEVİR TESLİM YAPILDI
Dün AK Parti il binasında görevinden istifa eden İl Başkanı Zihni Çalışkan, görevini yeni atanan Süleyman Reyhan'a teslim etti hem de aday adaylığını kamuoyu ile bir kez daha paylaştı.
Süleyman Reyhan, 2006 yılında AK Parti Eskişehir Merkez İlçe Başkanı oldu. 2007 genel seçimlerinde Eskişehir AK Parti 5'inci sıra milletvekili adayı olarak listede yer aldı. Şubat 2011'de AK Parti Eskişehir İl Başkanı olarak atandı, daha sonra 2012'de 4. Olağan İl Kongresinde AK Parti Eskişehir İl Başkanı seçildi. Haziran 2014 tarihine kadar il başkanlığı görevini sürdürdü.
NABİ AVCI 3 DÖNEM KURALINA TAKILIYOR
AK Parti Eskişehir milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, Başbakanlık başdanışmanı veTürkiye Millî Komisyonu başkanlığı görevlerini yürütürken 2011 yılında milletvekili aday adaylığı için görevlerinden istifa etti. AK Parti milletvekili adayı oldu ve seçilerek meclise girdi. Ardından 2015 ve 2018 yıllarında yapılan genel seçimlerde de seçilerek arka arkaya üç kez TBMM'de Eskişehir'i temsil etti.
Nabi Hoca üçüncü dönem kuralına takılıyor.
AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nun (MKYK) geçtiğimiz günlerde aldığı 'üç dönem kuralına devam' kararı, AK Partili bazı milletvekillerinin planlarını değiştirdi.
EMİNE HOCA 3. DÖNEME HAZIRLANIYOR
Prof. Dr. Emine Nur Günay 2'inci dönemini tamamlıyor. 1 Kasım 2015 tarihinde AK Parti Eskişehir Milletvekili olarak seçilen Prof. Dr. Günay, 26. Dönem Parlamentosu'nda görev yaptı. 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan genel seçimlerinde tekrar seçilerek 27. Dönem Parlamentosu'nda görevine devam etmekte.
Emine Hoca'nın 14 Mayıs 2023 de yapılacak milletvekili genel seçimlerinde tekrar adaylık için müracaat edeceği söyleniyor. 2 dönemdir Prof. Dr. Nabi Avcı ile uyumlu bir süreç geçirdi.
HARUN KARACAN'IN İSTANBUL'A
KAYDIRILACAĞI İDDİA EDİLİYOR
26. ve 27'inci dönemde Eskişehir'den AK Parti listesinden iki kez peş peşe milletvekili seçilen Harun Karacan'ın kulağımıza gelen haberler doğru ise 28. Dönem için de aday olmak için dosyasını hazırlamış.
Karacan her ne kadar Eskişehir'den aday olmak istese de, iddialar doğru ise milletvekillerinin yenileceği bu nedenle İstanbul'dan bir bölgeden 5 veya 6'ıncı sıradan aday gösterilecek.
ACAR İLE ÇİZMELİOĞLU'DA İSTİFA ETTİLER
AK Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Av. Ali Acar ile Tepebaşı İlçe Başkanı Hakan Çizmelioğlu milletvekili aday adaylığı için görevlerinden istifa etti.
2019 yılında yapılan yerel seçimlerde Ali Acar, Odunpazarı Belediye Başkan adayı adayı oldu, aday yapılmadı. Odunpazarı İlçe Başkanı Volkan Doğan, belediye başkan aday adayı olunca Odunpazarı ilçe başkanlığından istifa etmişti. Acar, seçimdem sonra boşalan ilçe başkanlığına atandı.
Ali Acar, 2019 yılı Mayıs ayından beri sürdürdüğü Odunpazarı İlçe Başkanlığından 14 Mayıs 2023'de yapılacak milletvekili seçimleri öncesi aday adayı olmak için 4 yıldır sürdürdüğü görevinden istifa etti.
Tepebaşı İlçe Başkanı Hakan Çizmelioğlu'damilletvekili adayı olmak için görevinden ayrıldı.
Çizmelioğlu, AK Parti Eskişehir İl Yönetim Kurulu üyesiyken 2019 yılında Tepebaşı İlçe Başkanı olarak atanmışdı.
Her iki ismin de yolları açık olsun.
* * *

Ahmet Özal'da cumhurbaşkanı adayı
10 partinin bir araya geldiği Türkiye İttifakı, Cumhurbaşkanı adayını 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal olarak belirledi.
Seçimlere kısa süre kala bir isim daha cumhurbaşkanlığa aday oldu. Anadolu Birliği Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Ülkem Partisi, Osmanlı Partisi, Milli Parti, Aydınlığın Geleceği Partisi, Yeni Yol Partisi, Bağımsız Cumhuriyet Partisi, Vatan Severler Partisi, Güç Birliği Partisi'nin bir araya gelerek oluşturduğu Türkiye İttifakı Cumhurbaşkanı adayını belirledi.
ADAYLIĞINI CUMA GÜNÜ AÇIKLAYACAK
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal, Türkiye İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı oldu. Ahmet Özal'ın Cumhurbaşkanı adaylığının tanıtım toplantısı cuma saat 15.00'te Bakırköy'de bir hotel'de gerçekleştirilecek.
Türkiye İttifakı Genel Koordinatörü Bayram Akın tarafından yapılan açıklamada, '17 Mart 2023 tarihinde, ittifakta bulunan partilerin genel başkanlarının katılımıyla 'Ortak Mutabakat Bildirgesi'nin imza töreni ve Sayın Ahmet Özal'ın Cumhurbaşkanı adaylığının tanıtım toplantısı gerçekleştirilecektir' ifadelerine yer verildi.
* * *

FIKRA:

NEREDEN BİLECEĞUM
Temel, tanıklık yapmak için mahkemeye çıkar. Hakim, hüviyet tespiti için belli sorular sormaya başlar. Doğum tarihi, doğum yeri, baba adi, ana adı gibi…
Anasının adının sorulması Temel'in tuhafına gider; o da hakime sorar:
'Benumanamunadıni mi soraysın hakim bey?'
Hakim biraz bozulur ve 'Yok, benimkini' der.
Bunun üzerine Temel rahatlar. 'Haçan hakim bey, ben senunanağunaduni nereden bileceğum.'
* * *