Birkaç itiraz olsa da 14 Mayıs seçimlerinin parlamentodaki galibi Cumhur İttifakı.
Doğrusu ben milletvekili seçimlerinin daha dengeli ve başa baş geçeceği beklentisi içerisindeydim.
15 Mayıs'ın ilk saatlerinde sandıklar açılıp oyların sayılmasıyla ortaya çıkan tablo benim beklentim gibi değildi.
Marmara, Ege, Akdeniz'in kıyı şehirleri ile Ankara, İstanbul, Eskişehir, Burdur, Tunceli, doğuda ise Elazığ, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Muş, Bitlis, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı, Kars, Ardahan'da CHP birinci parti olurken, iç kesimlerdeki illerde AK Parti sandıktan birinci parti çıktı.
İYİ PARTİ ESKİŞEHİR'DE OYLARIN
YENİDEN SAYILMASINI İSTEDİ
Oyların tutanaklara yazılırken yanlış geçildiğini iddia eden AK Parti ve İYİ Parti Eskişehir Teşkilatları oyların yeniden sayılması için itiraz etti.
AK Parti İl Başkanı Süleyman Reyhan, 'Sandıklardan çıkan sonuçlar tutanaklara geçirilirken bazı hatalar olmuş. Onlara itiraz ettik. Henüz daha sonuçlanmadı' dedi.
AK Parti ile İYİ Parti'nin İlçe Seçim Kurulları'nayaptıkları itirazlar görüşülüyor. Buradan sonuç çıkmazsa il seçim kuruluna itiraz edecekler.
İtirazlar bakalım sonuçlara ne kadar tesir edecek?
'CHP'Lİ MÜŞAHİTLER
ERKEN GİTTİLER'
Dün eski milli hakem ve gözlemci Mehmet Saim Ulutan ile Eskişehirspor-Elazığspor maçını stadyumda izledikten sonra şehir merkezine geldik.
Bir arkadaşımın iş yerinin önünden geçerken yolumuzu çevirdi.
'Sadi CHP'nin Eskişehir'de aldığı oylar açıklanandan daha fazla olduğunu düşünüyorum. CHP'li sandık müşahit ve görevlileri görev yaptıkları sandık başından oyların sayımı tamamlandı gerekçesiyle ayrılmışlar. Ancak AK Parti'nin itirazları olmuş. Oylar yeniden sayılırken CHP müşahit veya gözlemci sandık başında olmadığı için sandıktan birinci çıkan CHP'nin oyları AK Parti'ye yazılmış. Bu mu particilik? İnan bana görev verselerdi ilerlemiş yaşıma rağmen oy torbası Adliye'ye gönderilmeden önce sandığı terk etmezdim. Bu bana gelen iddialar. İddialar doğru ise CHP 4. Milletvekilini sandık başındaki müşahit ve görevlilerin erken görev yerlerini terk etmesiyle kaçtı' dedi.
* * *
CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ısrarla şu uyarıyı yaptı:
'Sahadaki demokrasi emekçilerimize sesleniyorum; sandıkları ve seçim kurullarını asla terk etmeyin. Her bir oy sayılana kadar biz buradayız'.
Aynı sıkıntılar belki diğer partilerde de yaşanmış olabilir.
Ancak sandıklara görevlendirilen müşahitlerin görev yapacakları okullardaki sandık başlarına gidip gitmediklerini kontrol etmek parti yöneticilerinin görevi.
Sandık başında görevlisi yoksa, o siyasi partinin oyları iddia edildiği gibi farklı partiye yazılmış ise (özellikle AK Parti'ye yazıldığı iddiaları yoğunlukta) o zaman sandık başında müşahit veya görevli bulundurmadıysa suçu önce kendisinde arasın.
ESKİŞEHİR'DE DE AK PARTİ İLE MHP'NİN OYU DÜŞTÜ
AK Parti Eskişehir'de 14 Mayıs 2023 seçimlerine kadar girdiği her seçimde hep birinci parti oldu ve 3 milletvekili çıkardı.
14 Mayıs seçiminde ilk kez geriye düştü.
ESKİŞEHİR'İN 14 MAYIS 2023 SEÇİM SONUÇLARI:
AK Parti : % 33.13 (210.250 oy) 2 Milletvekili
CHP : % 34.1 (216.249 oy) 2 Milletvekili
İYİ Parti : % 13.83 (87.739oy) 1 Milletvekili
MHP : % 7.30 (46.342oy) 0 Milletvekili
ESKİŞEHİR'İN 24 HAZİRAN 2018 SEÇİM SONUÇLARI:
AKParti : %38.8 (224.529 oy) 3 Milletvekili
MHP : %9.9 (57.741 oy) 1 Milletvekili
CHP : %32.3 (187.579 oy) 2 Milletvekili
İYİ Parti : %13.2 (76.760 oy) 1 Milletvekili
AK PARTİ VE MHP KENDİNİ SORGULAMALI
AK Parti 2018 seçime göre seçmen sayısı artmasına rağmen 14 Mayıs'ta 14 bini aşkın oy kaybetti.
MHP ise 11 binin üzerinde oy kaybı yaşadı.
Dün de yazdım.
AK Parti'nin yaşadığı oy kaybı tamamen aday tercihe bağlı.
Birinci sıra adayı Enerji Bakanı Fatih Dönmez'e çok büyük tepki yoktu.
İkinci sıraya en azından teşkilatın içinden veya yıllardır partinin içerisinde mücadele eden isim yazılmamasın tepkisini AK Partili seçmen sandıkta gösterdi.
Örneğin 3. Sıradaki Ali Demirel 2. Sıraya yazılmış olsaydı belki sonuç farklı olabilirdi. Ali Demirel'e oy verecekler, Eskişehir'de AK Parti'nin 2018 seçimlerinde de yaşadığı oy kaybını görerek ya sandığa gitmedi ya da tercihlerini değiştirdiler.
Ali Demirel demişken dünkü yazımda 'Yarı Eskişehirli' ifademe alınmışlar.
AK Partili bir kardeşim telefon etti.
'Ali Bey 40 yıldır Eskişehir'de yaşıyor. 10'larca kişiye iş veriyor. Siz belki bilmiyorsunuz 10'larca öğrenciye burs veriyor. Eskişehirlilerden daha çok Eskişehirlidir' dedi.
* * *
MHP'de de benzer durum yaşandı.
Birinci sıradaki Bülent Maşaoğlu her ne kadar Eskişehirli olsa da Eskişehir'de yaşamadığı için çok fazla tanınmıyordu.
2018'de milletvekili seçilen Metin Nurullah Sazak'ta Ankara'da ikamet ediyor olsa da Sazak'ların ismi yetiyordu. Ayrıca Sazak, milletvekili seçilmeden önce de Eskişehir'e sık sık geliyordu. Eskişehir'le irtibatını koparmamıştı.
AK PARTİ'Yİ BU SEÇİMDE ÇOK
FAZLA SAHADA GÖRMEDİM
Son olarak şu tespitimi de yazayım.
AK Parti Eskişehir teşkilatlarını 14 Mayıs seçimleri öncesinde Eskişehir'de çok fazla görmedim.
Nerelerde çalışma yaptılar?
Geçmiş seçimlerde çalmadık ve girmedik kapı bırakmıyorlardı.
Odunpazarı ve Tepebaşı'nda miting yapacağınıza mahalle mahalle gezip insanların gönlüne girmeliydiniz.
Yine geçmiş seçimlerde özellikle kadınlar mahalle mahalle dolaşıp çat kapı yaparak evlere konuk olurlardı.
14 Mayıs seçimlerinde buna çok fazla tanık olmadık.
* * *
Keza CHP'lileri de öyle.
CHP Eskişehir'de oyunu artırdıysa bu kendi başarısı değil.
Yeşil Sol Parti'ye oy vermeyen HDP'lilerin CHP'yi destekledikleri konusunda aldığım duyumlar var.
* * *

Türk futbolunun koca çınarı amatöre düştü!
58 yıllık geçmişe sahip Eskişehirspor sahasında Elazığspor'a 6-3 yenilerek profesyonel liglere veda etti. Siyah-Kırmızılı Kulüp tarihinde ilk kez Bölgesel Amatör Lig'de mücadele edecek.
Eskişehir'de büyümüş, yaşamış biri olarak Eskişehirspor'un 90'lı yıllar ve 2000'li yılların başına kadar alt liglerden tekrar Süper Lig'e çıktığı ana kadar her evresine şahitlik ettim. Başarılı yıllarını kaçırmış bir neslin üyesi olarak yine de 3. ligden yeniden Süper Lig'e uzanan serüven ben dahil herkesi çok etkiledi.
Eskişehirspor, 19 Mayıs 2008 sabahına Süper Lig takımı olarak uyandı. 19 Mayıs 203 öncesi amatör kümeye düştü.
2008'de tekrar Süper Lig'e dönen Eskişehirspor, 2016 yılında küme düştü. Peki, Es Es'i buraya iten 8 yılda neler yaşandı?
Hayaller çok tazeydi. Es Es, ilk sezonunda ligde tutundu. Rıza Çalımbay ve Bülent Uygun dönemlerinde kadroyu şekillendiren Eskişehirspor, üst üste iki sezon ligi 7. sırada tamamladı. 2011-2012 sezonuna Skibbe ile başlayan Eskişehirspor, Ersun Yanal ile devam etti. Zirve yaptığı sezon bu oldu.
Ersun Yanal ile sezonu 5. sırada tamamlayan Eskişehirspor, yıllar sonra Avrupa rüyasını yaşadı. St. Johnstone maçları bayram havasında geçti. Takım Marsilya'ya elense de taraftarın aklında tam da bu dönem şu soru belirdi.
'Acaba Eskişehirspor da Bursaspor gibi şampiyon olabilir miydi?'. Evet, aslında olabilirdi. Bu rüya ile daha önce Bursaspor'da şampiyonluk yaşayan Ertuğrul Sağlam ile 2013-2014 sezonuna girildi. Kupada finale kadar gelindi. Ancak lig bu kupa serüveni sebebiyle çok da önemsenmedi.
Çanlar, tam da kupa finalinde Galatasaray'a kaybedilmesi ile başladı. Şehir, 2009'dan bu yana yapılan harcamaların karşılığını bu kupayı kazanarak alabilirdi. Ancak olmadı. Bu sezondan sonra düşüş başladı. Ekonomik sıkıntılar baş gösterdi. Halil Ünal yönetimi, ligde üst sıralarda kalmasına rağmen bunun bir karşılığı olarak çok para harcandı. Karşılığında gelir beklentileri karşılamadı. Böyle bir ortamdan faydalanarak başkan olan Mesut Hoşcan, ilk hedef olarak kemerleri sıktı. Bu dönemde Tarık Çamdal, Erkan Zengin, Alper Potuk gibi isimlerin satışından kulübün kasasına yaklaşık 15 Milyon Euro (Yaklaşık 35 Milyon TL) girdi. Ancak bu oyuncuların yeri dolmadı. Doldurulamadı.
'Peki, Eskişehirspor neden düştü?'. Cevabı basit. İyi yönetilmedi. İlk 10 hatta ilk 5'te tamamlanan sezonlarda toz pembe bulutlar bazı gerçeklerin üzerini örttü. Tribünleri dolduran taraftarları saymazsak, şehrin önde gelenleri ve eski yöneticileri hiçbir zaman tek çatı altında toplanamadı. En kritik dönemlerde mutlaka bir kriz yaşandı. Bursaspor'un şampiyon olduğu sezon şehirde yaşanan birlik beraberlik,
Eskişehir'de hiç yaşanmadı. Sorunların üstü örtülerek 2015-2016 sezonuna girildi.
Kulüp başarısının sadece tribünün iyi olması ile mümkün olmayacağı, Eskişehirspor örneği ile artık çok daha net. Şehir, ekonomik güç ve özellikle stadyumun iyi olması, artık başarı için olmazsa olmazlardan.
Eskişehirspor ikinci ve üçüncü lige düştüğünden bu yana ne Eskişehirspor'un eski başkanları ne şehrin ileri gelenleri hiç bir araya gelmedi. Şimdi, yeni stadyum ile 3. Lig'de yeniden dönmek için mücadele edecek. Bir gerçek var ki, Süper Lig'in Eskişehirspor gibi takımlara ihtiyacı var.
eskişehirliler kenetlenmezse
tekrar 3.lige çıkmak hayal olur
Özellikle 60'lı yılların sonu ve 70'li yılların başında o zamanki adıyla Türkiye 1. Futbol Ligi'nde fırtına gibi esen Eskişehirspor 1968-1969, 1969-1970, 1971-1972 sezonlarını ikinci sırada tamamlamıştı. 1970-1971 sezonunda Türkiye Kupası'nı müzesine götüren Es-Es, aynı sezon Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı da almıştı. 3 kez de Başbakanlık Kupası kazanan kırmızı siyahlıların, 1974-1975 sezonunda da Balkan Kupası ikinciliği bulunuyor.
3 SEZON ÜST ÜSTE KÜME DÜŞTÜ
Son olarak 2015-2016 sezonunda Süper Lig'de mücadele eden Eskişehirspor, maddi sıkıntılar ve transfer yasakları nedeniyle 3 sezon üst üste bulunduğu ligden düşerek amatör kümeye kadar geriledi.TFF 3. Lig'in 33. hafta maçında Eskişehirspor evinde Elazığspor'a 6-3 yenilerek küme düştü.
Eskişehirspor tarihinde ilk kez BAL'da mücadele verecek.
Şimdi artık birlik beraberlik zamanı.
Herkes şapkasını önüne koyacak 58 yıllık kulübün düştüğü yerden yeniden ayağa kalkması için elini taşın altına koyacak.
Aksi taktirde Siyah-Kırmızılı Kulüp bir daha profesyonel lig göremez.
* * * *